Kako ofarbati vrata?

Vrata su poput dekorativnog zida u Vašem domu. Pored estetskog izgleda, pružaju i zaštitu. Vremenom boja na vratima bledi, dolazi do oštećenja i pucanja boje koje je potrebno sanirati i ponovo ofarbati. Kako se farbaju vrata, kao i koju boju i lak izabrati, pročitajte u nastavku.

Kako ofarbati vrata?

Farbanje starih vrata

Iako deluje vrlo jednostavno i lako, uzeti boju i ofarbati vrata, to zapravo nije tako. Kako bi ste dobili površinu koja neće biti lošeg kvaliteta u odnosu na prvobitno stanje novih vrata, potrebno je ispoštovati nekoliko pravila. Pre svega je bitno da sama površina vrata bude pripremljena, bez obzira na stanje. Na pozadini stare boje, pukotine nisu vidljive do trenutka kada se nanese boja koja prolazi kroz te pukotine čineći ih vidljivim. 

Pored pripreme vrata, izbor materijala ima veliku ulogu. Izbor, boje, teksture i površine su važni, ali i kompatibilnost materijala. Ukoliko se napravi pogrešan izbor, stara boje se može izviti u dodiru sa novom. Tehnika bojenja je takođe bitna kako bi ste dobili ravnu i urednu površinu.

Koju boju izabrati?

Pre samog izbora boje, važno je izabrati vrstu boju koju ćete koristiti za farbanje vrata, a nakon toga možete uhvatiti katalog sa bojama u ruke i birati koja je najlepša za Vaš dom. Vrste boja za vrata delimo na:

 1. Alkid – boja koja nakon potpunog sušenja stvara jak i izdržljiv površinski sloj koji je otporan na spoljašnje uticaje. Premaz koji je otporan na habanje će zaštiti drvo od mehaničkih oštećenja. Emajli koji su na bazi alkida imaju nedostatak u vidu jakog i oštrog mirisa koji može da traje i do nekoliko dana.
 2. Akril – boja na bazi vode, pa samim tim nema otrovan miris. Prednost akrilnih boja je ta što se lako nanose, imaju dobru pokrivnu moć i bezbedne su za zdravlje. Nedostatak akrilne boje je slaba čvrstoća premaza, pa je potrebno dodatno pokrivanje akrilnim lakom.
 3. Nitro boja – ovo je boja na bazi rastvarača. Stvara izdržljiv i otporan sloj na površini, ali imaju otrovan sastav koji može dovesti do alergijskih reakcija. Sa nitro bojom je potrebno raditi isključivo sa zaštitom.
 4. Poliuretan – premaz koji ima veliku pokrivnu moć i otporan je na razne uticaje poput vlage i temperaturne promene.
 5. Ulje – ima dug vek trajanja, ali drvo koje je prekriveno uljem nema mogućnost takozvanog disanja. Ulje se dugo suši.
 6. Lak – koristi se najčešće za fiksiranj nakon farbanja. Lak može biti providan ili u boji. Providan lak je idealan kada je potrebno naglasiti prirodnu teksturu drveta, a lak u boji je odličan kako bi se dodao sjaj i nijansa. Lak nije samo dekorativan premaz, već i zaštita drvene površine od spoljašnjih uticaja.
vrata

Vrste lakova

Postoji nekoliko vrsta lakova koji se mogu koristiti :

 • Alkid – kao i boja, alkidni lak je premaz otporan na temperaturne promene, ima vodootporna svojstva i izdržljiv je.
 • Akril – lak otporan na vlažnost i UV zračenje, može biti sjajan ili mat i nema oštar miris.
 • Nitroceluloza – upotrebljava se u suvim prostorijama jer može doći do pucanja premaza, kako nema dovoljnu čvrstoću.
 • Poliuretan – izdržljiv lak koji dobro prijanja na površinu. Može biti sjajan, polusjajan ili mat. Pomoću ovog laka se mogu prekriti furnir, radne ploče, parket i vrata.
 • Poliester – lak otporan na habanje, ali sa druge strane je toksičan jer ima jak hemijski miris.

Kompatibilnost materijala

Različiti materijali su različitog sastava, pa tako se dovodi u pitanje i njihova kompatibilnost. Postoji nekoliko pravila kojima se treba voditi u zavisnosti od toga kako su vrata ofarbana.

 1. Cikloheksanon odnosno ksilen može da razgradi materijale kao što su vinil i nitroceluloza. Prostije rečeno, epoksidna ili poliuretanska boja će uništiti premaz ukoliko je napravljen pomoću nitro boja.
 2. Silikatna jedinjenja se ne nanose preko drugih vrsta boja.
 3. Alkidne boje se mogu nanositi na bilo koji materijal.

Rad na različitim površinama

Ukoliko Vaša vrata izgledaju dobro, samo je premaz izbledeo i istrošio se, onda je vrlo jednostavno ofarbati vrata i osvežiti boju bez uklanjanja starog sloja boje. Sam rad odnosno farbanje vrata zavisi od toga da li su vrata ofarbana ili lakirana.

 • Ofarbana vrata

Da bi ste ofarbali unutrašnja vrata potrebno je ukloniti sve nečistoće i prljavštinu sa vrata i popuniti sve pukotine pomoću kita. Nakon što su vrata ofarbana, površina se polira finim brusnim papirom. Zadatak koji je pred Vama kada je reč o farbanju već obojenih vrata je visokokvalitetno farbanje. To se postiže tako što se boja nanosi u nekoliko ravnomernih slojeva.

 • Lakirana vrata

Ukoliko odlučite da obnovite lakiranu površinu samo tako što ćete naneti novi sloj, budite sigurni da će svi nedostaci koji se nalaze na vratima biti vidljvi. Lakiranje po drugi put, ne donosi rezultat kakav se očekuje. Nedostatak pri farbanju lakiranih vrata je izbor kita koji odgovara osnovnom materijali.

Izrada i održavanje drvenih ograda

Alat za farbanje vrata

Alat za farbanje vrata

Pre nego što zavrnete rukave i počnete sa farbanjem vrata, možda će Vam biti potrebni i neki od ovih alata: odvijač, brusilica, brusni papir, rastvarač, kit. Za samo farbanje vrata su Vam potrebni četka i valjak. Ukoliko je reč o boji koja je dovoljno tečna, moguće je koristiti i raspršivač za boju.

Imitacija prirodnog drveta

Ukoliko su Vaša vrata od medijapana ili su obložena šperpločom, mogu se ofarbati tako da imitiraju prirodno drvo. Postoje dva načina na koja se to može postići:

 1. Kada su vrata prekrivena svetlom bojom potrebno je izabrati sivi, bež ili žuti podton. Nakon što se sloj osuši, širokim kistom se nanosi tečni sapun, a potom i sloj tamne boje. Preko tamne boje će se pojaviti višak sapuna koji je potreno isprati i dobiće se premaz sa uzorkom drvenih vlakana.
 2. Drugi način je takođe premazivanje vrata svetlom bojom, a nakon toga tamnom bojom. Potom se uzima četka koja ima reljefnu površinu i njom se prelazi preko boje koje se nije u potpunosti osušila. Na taj način će se pojaviti linije koje daju izgled drvenih šara. Nakon što se boja osuši, potrebno je brušenje i lakiranje kako bi vrata izgledala prirodno.

Zaključak

Kao i kod svakog majstorskog posla, potrebna je priprema površine kako bi sam rad, u ovom slučaju farbanje vrata, bilo besprekorno. Da li će vrata biti jednostavno ofarbati, zavisi isključivo od njihovog stanja, kao i od izbora boja, laka i materijala za premazivanje.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

2.5 4 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare