Farbanje Stolarije - Ag-Adaptacija

Farbanje Stolarije

Farbanje stolarije je proces koji se sastoji iz više delova. Prvi deo je uklanjanje stare farbe, zatim gitovanje oštećenja, pripreme stolarije za farbanje, a zatim nanošenje zaštitnog sloja osnovne boje i na kraju nanošenje finog završnog sloja.

Veliku pažnju treba obratiti i na samo dihtovanje stolarije, jer loše dihtovanje prouzrokuje veće troškove hladjenja i grejanja datih prostorija.

Farbanje Stolarije

Kada pričamo o cenama za farbanje stolarije, to zavisi od više faktora a pre svega od stanja same stolarije. Cene se kreću od 8 do 12 eura po kvadratu. Ako želite da vaš dom zablista uz nove boje ili jednostavno obnovljeni stari izgled, pozovite nas i mi ćemo im vratiti stari sjaj a vašem domu pružiti lepše i toplije mesto za boravak!

Farbarski radovi

Farbanje stolarije - Postupak

Postupak pripreme za farbanje stolarije je naravno najvažniji, jer od njega zavisi da li će nam lak izdržati duže ili kraće vreme. Rad preko starog laka.

Prvo je potrebno dobro izšlajfovati sve površine (ručno ili mašinski) i to prvo grubom šmirglom (npr. 80-100). Za ovaj postupak je najbolje koristiti električne ručne šlajferice, veoma su efikasne u postizanju željenog rezultata. Možemo isti posao da radimo i sa fenom za skidanje boje i lopaticom mada cemo morati ponovo upotrijebiti brusni papir, a ujedno se mora paziti da se ne izgori materijal koji pripremamo za lakiranje tj. drvo.

Danas postoje šlajfarice koje imaju mogućnost sakupljanja prašine te je posao znatno čistiji.

Sve oštećene površine je potrebno gitom zagladiti, opet ne insistirati da sve bude perfektno zaglađeno jer vas čeka još jedna operacija šlajfovanja. Naravno ne treba stavljati debeo sloj, biće velika muka da se to posle zaravna.

Prilikom gitovanja koristiti vodene gitove koji se mogu nabaviti u željenoj boji drveta na kojem radite npr. bor, jela, hrast,mahagoni itd. Završno šlajfovanje treba obaviti šmirglom finije granulacije (npr. 120-140) gde pokušavamo da dobijemo savršeno glatku površinu.

Nakon lakiranja svaka neravnina će se prepoznavati.

Za sam postupak Impregnacije postoje 2 načina da se izvedu: četkom i potapanjem. Nikako špricanjem… Sama činjenica da je drvo organskog porijekla ukazuje nam da dobro upija vlagu tj.vodu. Tako VODENE impregnacije dobro prodiru u drvo i samim tim štite ga jer u sebi sadržavaju insekticide,fungicide i UV filtere što je veoma bitno kod postojanosti boja.

Ukoliko je stolarija nedavno ofarbana uljanim i nitro bojama onda je beznačajno šlajfati do drveta već treba na postojeći premaz ponovo nanijeti iste materijale tj.samo lakove. U koliko se radi o starom premazu koji je ispucao a drvo je ispod njega zdravo onda vrijedi strugati. Ovo govorim jer ulje i voda kako nam je poznato ne podnose se i ne mešaju se jedno s drugim.

Druga prednost vode je u tome sto ulje drvo rastura i ono pod njim puca dok to sa vodom nije slučaj. Posle Impernisanja VODENOM IMPREGNACIJOM potrebno je sušenje min. 2 sata,a nakon toga preći lagano vodobrusnim šmirglom 400 da bi se otklonile dlačice.

Sledeći korak je nanošenje VODENOG OSNOVNOG LAKA ILI TEMELJA ZA VANJSKU UPOTREBU. Osnovne Vodene lakove imamo transparentne i bele u zavisnosti sa kojom bojom radite. Ovi osnovni vodeni lakovi se nanose špricanjem ili četkom, a pre toga se razređuju običnom vodom 3-5% . Ukoliko se odlučite špricati dizna na šprici mora biti 2.5 a radni pritisak 3 bara. Debljina sloja se nanosi dok ne počne lak da bijeli.

Za farbanje stolarije vrlo je bitna temperatura prostorije gdje radite i vlažnost vazduha.T=20 stepeni C , a vlažnost 80%. Ovo je bitno iz razloga sušenja jer ukoliko je visoka temperatura može doći do sušenja gornjeg površinskog sloja laka te isti neće moći povratiti svoju prozirnost. Ovaj osnovni lak se suši 6-8 sati, a nakon toga se lagano brusi vodobrusnim šmirglom 400.

Sledeći korak je nanošenje ZAVRŠNOG VODENOG LAKA ZA VANJSKU UPOTREBU. Ovo napominjemo Vanjsku upotrebu jer postoje i lakovi za unutrašnju upotrebu. Oni su čvršći i krući dok su vanjski mekši i elastičniji i samim tim prate rad drveta do 5%. Te iz tog razloga ne pucaju kao ostali lakovi što im je još jedna od prednosti nad uljanim i nitro lakovima, a isto tako i ne žute. Završni Vodeni lak se upotpunosti upotrebljava kao i osnovni vodeni lak-temelj.

Ovi lakovi su u max. sjaju 50%. Samostalno farbanje stolarije, namestaja, bravarije nije tesko ukoliko koristimo adekvatne proizvode i postupamo prema upustvu.

AG-ADAPTACIJA vam danas ukazuje na česte greške koje se javljaju kada se radi farbanje stolarije. Evo kako da ih izbegnete:

  1. Ljuštenje i slabo prijanjanje premaza. Do ove greške dolazi ukoliko drvena površina nije dobro očišćena ili je loše uklonjen stari sloj boje. Zato je važno da drvo dobro pripremite i uklonite sve nečistoće i masnoću.
  2. Pucanje premaza. Pojava tankih pukotina i nabora znači da ste premaz naneli u jednom debelom sloju, umesto u više tanjih premaza.
  3. Posivela boja drveta. Drvo koje je izloženo štetnim UV zracima brzo posivi. Zato predlažemo da za drvene površine koje su izložene sunčevim zracima, poput baštenskog namestaja, nadstrešnica i ograda, odaberete proizvode sa UV zaštitom. Sjajan i detaljan članak o zaštiti drveta možete pogledati OVDE na sajtu Belinka.
  4. Gromuljice i mehurići. Do pojave grmuljica i mehurića na drvenoj površini može dovesti upotreba lošeg opranog ili neadekvatnog alata, neadekvatno očišćena površina, kao i mešanje glazure na bazi vode  sa glazurom na bazi rastvarača.

Kako mi Farbamo?

Farbanje stolarije za nas predstavlja uživanje jer tako direktno ulepšavamo vaš dom i gledamo vaša zadovoljna lica. Zato sa posebnim uživanjem naši majstori rade farbarske radove.

Farbanje stolarije - AG-Adaptacija
Farbanje stolarije - 2021
AG-Adaptacija Molerske boje
Trebate našu pomoć?

Ne morate da razbijate glavu šta ćete i kako uraditi i tražiti rešenje. Dopustite da mi nađemo rešenje za vas, vi nam pomozite tako što ćete nam reći što više detalja.