Izrada i održavanje drvenih ograda

Drvena ograda

Izbor da izradite drvenu ogradu u vašem dvorištu može biti iz mnogo razloga. Da ogradite dvorište zbog dece i ljubimaca, da povećate sigurnost vašeg doma i dvorišta ili da jednostavno estetski vaš dom izgleda lepo. Gradnja drvene ograde može biti posao koji možete sami uraditi, ukoliko znate koji su vam materijali potrebni kao i na koji način se ograda postavlja.

Drvene ograde

Drvene ograde se najčešće rade zbog svojih inherentnih estetskih kao i ekoloških karakteristika. Niska cena gradnje i dostupnost raznovrsnih drvenih elemenata su razlozi za izgradnju drvene ograde. 

Gradnja ograde od pojedinačnih drvenih elemenata nudi veću kontrolu nad kvalitetom materijala u odnosu na kupljene prefabrikovane drvene panele. Drvo koje se koristi za izgradnju drvenih ograda je bor, jela, smreka, kedar i čempres. Prilikom izgradnje bitno je koristiti jezgro drveta umesto beljike. Razlog za to je taj što jezgro ima manje čvorova i neće propasti. Materijali koji čine drvenu ogradu su stubovi, gredice i daske.

  • Stubovi – su vertikalni konstruktivni nosioci ograde. Oni su delimično ukopani u zemlju i nosioci su gredica i daske. Debljine su od 10 cm do 15 cm, a širine od 10 cm do 15 cm.
  • Gredice – su horizontalni konstruktivni elementi. Na gredice se kače daske i debljine su oko 5 cm. Širina gredica je od 8 cm do 10 cm.
  • Daske – su vertikalni elementi. Daske čine najveću površinu drvene ograde. Debljine su od 1,5 cm do 3 cm, a širine od 10 cm do 15 cm.

Evo nekoliko primera najpopularnijih estetski prihvaćenih drvenih ograda:

  • Ograda sa kolcima – ovaj tip ograde ima dve grede na donjoj i gornjoj ivici ograde. Na jednoj strani ograde su ravnomerno raspoređene letvice i one su visine od 0,9 m do 1,2 m.
  • Ograda sa dvostrukim letvama – ova ograda ima tri grede. Sa obe strane ograde su ravnomerno raspoređene letvice, koje su naizmenično postavljene. Samim tim stvaraju trodimenzionalni oblik i visine su od 1,8 m do 2 m.
  • Ograda bez razmaka između letvi – ograda koja ima dve ili tri gredice u zavisnosti od toga koja je visina ograde. Na jednoj strani ograde su postavljene letve jedna uz drugu, i visine su od 0,9 m do 2 m.

Pre same gradnje drvene ograde bitno je da znate gde su granice vaše parcele. Takođe je bitno i voditi računa o podzemnim instalacijama. Ukoliko se na granicama parcele nalaze javne šahte i komunalne instalacije, ograda se mora izgraditi oko njih.

Raspored gradnje

Za početak je najbolje da napravite projekat na papiru. Nakon toga možete pronaći krajeve ograde na vašoj parceli. Prema lokalnim propisima, uglovi, krajevi i linija ograde treba da budu uvučeni u parcelu. Postavite precizno drveni kolac i time ćete obeležiti centar krajnjih stubova i svih uglova. 

Nakon toga ukucajte ekser u centar kolca i rastegnite konopac od kolca do kolca. Konopac mora biti čvrsto zategnut. Na rastojanju od 1,8 m do 2,5 m se postavljaju stubovi. Sa jednog kraja izmerite udaljenost do sledećeg stuba. Zatim je potrebno definisati centar stuba i obečežiti drvenim kocem.

Izrada i održavanje drvenih ograda

Postavka stubova

Nakon što st eobeležili mesta svih stubova, sledi postavka stubova. Stubovi mogu biti postavljeni na 3 načina, u zavisnosti od veličine kao i od složenosti ograde.

  • Stubovi postavljeni u zemlji – iskopajte rupu na mestu stuba, postavite šljunak oko 10 cm u dno rupe i potom popunite prostor oko stuba sa zemljom.

  • Stubovi postavljeni u betonu – na dno rupe postavite oko 10 cm šljunka, a ostatak prostora ispunite betonom. U ovoj metodi se mogu koristiti cevasti oblici.

  • Stubovi usidreni na betonsko podnožje – u tlu sa metalnim sidrom ugrađenim u njega se formira betonsko podnožje. Zatim se na metalno sidro postavlja drveni stub i to šrafljenjem. Betonsko podnožje može biti kružnog oblika.

Postavljanje gredica

Gredice i daske su spremne za postavljanje nakon što je beton očvrsnuo. Možete imati gredica na dnu ili gornje gredice, u zavisnosti od stila ograde. Takođe, može biti i više gredica između stubova. Preklopni spoj je najjednostavniji metod vezivanja gredica na stubove. Gredica se u ovom slučaju kači na površinu stuba. Na određenoj distanci od vrha i od dna ograde, donja i gornja greda su postavljene. 

Može se postaviti i treća greda, ukoliko za tim ima potrebe. Lokacija same grede varira od visine ograde, kao i od njenog stila. Kada postavljate grede, krenite od gornje grede, a potom postavite donju. Potrebno je da greda bude isečena na tačnu dužinu od centra jednog stuba do centra drugog stuba. 

Korišćenjem dva zavrtnja koja su odgovarajuća, pričvršćene su za stub. Sledeću gredu isecite na određenu dužinu i zatim kraj te grede postavite na drugu stranu stuba.

Postavljanje daske

Nakon postavljanja greda, sledi postavljanje daske. Daske se seku duž donjeg ruba na određenu dužinu i onda se postavljaju. Daske sa ravnom ili zakrivljenom površinom između stubova, moraju biti označene kredom. Seku se pomoću kružne ili ubodne testere. Daske odnosno letve mogu biti razdvojene ili zbijene zajedno. 

Kada je reč o razdvojenim daskama, potrebno je da isečete komad drveta sa širinom razdvajanja koje želite. Potom iskoristite taj komad za postavku razdvojenih dasaka koje će biti ravnomerne. Možete postaviti i konopac koji se proteže od stuba do stuba i time će označiti željenu visinu daske.

Obrada i održavanje ograde

Nakon postavljanja letve odnosno daske, ograda je izgrađena. Kada se drvo osuši očistite površinu drveta. Površinu možete očistiti vodom i rastvorom za čišćenje, i potom isperete. Nakon čišćenja, sledi premazivanje drvenih ograda kako bi se zaštitile od atmosferskih prilika. Pre samog nanošenja zaštite, površina mora biti suva, čista i odmašćena. 

Možete koristiti premaze u boji, ali se najčešće koriste proizvodi na bazi ulja. Ulje duboko impregnira drvo i stvara površinski film koji štiti drvo, a i ističe njegovu prirodnu boju. Neka ulja imaju i funkciju zaštite od UV zračenja. Ulje se nanosi ravnomerno četkom ili valjkom, a može i raspršivačem. 

Nakon 20 minuta kada je drvo upilo ulje, ograda se polira krpom od prirodnih materijala. Samim tim se uklanja višak ulja i dobija se svilenkast izgled drvene ograde. Pored ulja i premaza u boji, postoje i proizvodi na bazi voska. Prirodni vosak prodire duboko u drvo i stvara sloj koji je otporan na prljavštinu i vodu. Kada je vaša ograda izgrađena, čista i zaštićena, ostaje jedino da je redovno održavate.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare