Da li je ulje za parket bolje od laka?

Prva razlika koja se primeti u površini je ta da je masno mat i da deluje prirodnije u odnosu na lakirani parket….

Ulje za parket

Ulje za parket

Struktura drveta će biti uočljivija, kako će sama površina biti grublja prilikom uljenja parketa. Ulje prodire postepeno u strukturu i tako štiti drvo, dok ističe njegovu prirodnu lepotu. Potpuno organska ulja koja se koriste za uljenje parketa su ulja od borovine ili smrekovine. 

Najveća prednost je ta što ulje nije štetno za zdravlje ljudi. Esencije koje ulja ssadrže stvaraju prijatnu mikrklimu. Još jedna prednost kod uljenja parketa je ta što se parket može obnavljati u fazama, jer nema velike razlike u sveže nauljenom parketu u odnosu na ostale površine. 

Ovo vam daje mogućnost da obrađujete prostoriju po prostoriju. Takođe, ulje za parket zajedno sa podnim grejanjem je pogodnije u odnosu na lak jer ne dolazi do pukotina i ljuštenja prilikom visokih temperatura koje podno grejanje nudi.

Mane ulja za parket

Uljani parket je mnogo zahtevniji za održavanja od lakiranog, odnosno osteljivije je na nečistoće jer upija razne supstance. Zbog ovoga se uljani parket ne preporučuje za kuhinje, kupatila i hodnike, to jest prostorije koje se mnogo koriste. 

Uljani parket je potrebno čistiti vlažnom, a ne mokrom krpom, jer je manje otporan na srestva za održavanje. Bitno je naglasiti da uljani parket ne treba čistiti sredstvima koja su na bazi kiselina.

Premazivanje parketa uljem

Kao i kod lakiranja parketa, potrebno je prvo pripremiti podnu oblogu, to jest izbrusiti je. Nakon što se brušenje i čišćenje završi i uklone svi ostaci kako bi podloga bila čista i ravna, nanosi se ulje. Ulje se valjkom od belog filca utrljava u drveni pod, a višak ulja koje podloga ne upije je potrebno pažljivo ukloniti. 

Postupak se ponavlja sve dok površina ne prestane da upija ulje. Posao ste uspešno odradili kada se podloga zasiti, odnosno kad prestane da upija ulje. U zavisnosti od drveta koje je podloga, zavisi i koliko dugo će parket upijati ulje. 

Meko drvo kao što su bor, ariša i smreka brže upijaju ulje, dok bukva i hrast kao tvrdo drvo sporije upijaju ulje. Nakon što ste videli da podloga više ne upija ulje, sačekajte 24 do 48 sati i potom filcom uklonite višak koji se nalazi na površini.

Da li se mora uljenje raditi svake godine?

Nauljen parket ne mora svake godine da se ponovo premazuje, ali je potrebno da se postupak ponovi na svakih nekoliko godina. Premazivanje uljem možete raditi jednom u dve do tri godine, a kako ulje nije štetno za zdravlje ovaj postupak možete i sami uraditi uz korišćenje rukavica za zaštitu.

Izbor ulja za premazivanje

Najčešće se koristi hladno ceđeno rafinisano laneno ulje. Pored lanenog ulja može se koristiti i tikovo, palmino, konopljino i tungovo ulje, ali upotreba ovih vrsta ulja je manja zbog same cene koja je viša u odnosu na laneno.

Ne zaboravi da pročitaš više o lakiranim parketima i napravi pravi izbor!

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300