Da li je lakirani parket pravi izbor?

Danas postoje razni izbori podnih obloga, od imitacija parketa u obliku pločica do PVC podnih obloga. Bez obzira na razne opcije i imitacije, većina se odlučuje za pravo drvo, jer svaka lajsna ili pločica ima jedinstven izgled. 

Pravi drveni parket se može hoblovati do 3 puta, odnosno samim tim mu se vek trajanja produžava. Trajnost parketa zavisi od načina kao i kvaliteta obrade završnog sloja odnosno lakiranja i uljenja.

Lakirani parket

Lakirani parket

Najveća prednost koju lak nudi za parket jeste dugotrajnost. Lakirani parket je izdržljiv jer lak formira hermetički zavšrni sloj na drvenoj površini. U odnosu na nauljeni, lakirani parket ne treba redovno obnavljati, tačnije dovoljno je jedno premazivanje na svakih 10 do 15 godina. Prednost koju ima lakirani parket je i ta što je otporniji na sredstva za čišćenje i mrlje u odnosu na nauljeni.

Mane lakiranog parketa

Lak za parket ima i nedostatke, a glavni je taj što je neprirodnog izgleda. Odnosno, lak posvetljava parket i čini ga visokosjajnim. Iako se izabere bezbojni ili mat lak, on će i dalje izgledati neprirodno. Zbog preteranog sjaja, lak prigušuje prirodnu teksturu drveta. Slabost koju ima lak je i ta da se pravi od veštačkih sastojaka u odnosu na ulje, pa je samim tim i štetan po zdravlje.

Vrste laka za parket

  • Alkidni lak za parket – ovaj tip laka je najlkaši za upotrebu, jer je izdržljiv i brzo se suši, ali sa druge strane je najštetniji po zdravlje, zato se i najmanje primenjuje za lakiranje parketa.

  • Poliuretanski lak za parket – lak koji je najtraniji upravo zbog toga što stvara najtvrđi zaštitni sloj na drvetu, ali je zahtevan za održavanje.

  • Poliuretanski lak traži visoku vlažnost, a kako je na bazi poliuterana čeka se čak nedelju dana kako bi se u potpunosti osušio. Jak miris poliuretanskog laka se može osećati i nekoliko meseci nakon lakiranja parketa.

  • Lak na vodenoj bazi – najveća prednost kod lakova na vodenoj bazi je ta što nisu toksični, a u poređenju sa poliuretanskim su manje otporni na udarce. Ukoliko se koristi lak na vodenoj bazi za lakiranje parketa, onda je potrebno češće obnavljanje parketa.

  • Sjajni i mat lak za parket – lak za parket može biti sjajan ili maj, a sjajan lak se sve manje koristi jer se teško kombinuje sa ostatkom nameštaja u domu. Sa druge strane, mat lak nije toliko upadljiv i više se koristi.

Nanošenje laka za parket

Kada se postavi novi parket ili restaurira stari, dolazi do ishabanosti površine. Parket je potrebno prvo izbrusiti, tačnije hoblovati, a potom se prelakira. U zavisnosti od vrste laka, željenog sjaja i trajnosti lakiranje se izvodi u tri ili četiri sloja. 

Prvo se nanosi osnovni premaz, a nakon toga tri sloja laka. Ono što se podrazumeva pod sjajem laka jeste to koliko će parket biti gladak. Lak ublažava mehanička oštećenja i promene mikroklime koje utiču na parket.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300