Želite da uradite nešto sa plafonom?

Vrste plafona

Današnja tema su plafoni i vrste plafona

U današnjem članku ćemo pričati o plafonu, njegovim karakteristikama kao i vrstama koji se najčećše koriste. Iako deluje da je plafon nebitna stavka u vašem domu ili poslovnom prostoru, pokazaćemo vam da to i nije tako.

Konstrukcija plafona

Kada je reč o konstrukciji plafona, imamo sledeću podelu:

  • Plafon od armiranog betona
  • Drvena tavanica
  • Čelični plafon
  • Plafon od opeke

1. Plafon od armiranog betona

Najčešća konstrukcija je armirano- betonska plafonska konstrukcija ili armirano – betonska ploča. U većini slučajeva se pravi na samom gradilištu, a nekada se koristi i već gotova plafonska konstrukcija. Ono što predstavlja prednost kod armirano – betonske ploče je velika nosivost, ali ujedno to predstavlja i nedostatak zbog težine koja opterećuje ostatak konstrukcije. Armirano – betonska ploča je debljine 15 do 20 cm, a čeličnom armaturom je ojačana.

Sve o keramičarskim radovima (članak)

2. Drvena tavanica

Konstrukcija plafona može biti drvena, pa se tako za drvenu tavanicu koriste nosači odnosno grede koje se postavljaju tako da formiraju jedinstven sistem. Drvena konstrukcija se najčešće koristi kada je namera da sama konstrukcija ostane vidljiva i retko se pravi u novogradnjama, jer nema nosivost kao na primer betonska konstrukcija. Samim tim se drvena konstrukcija koristi za rekonstrukciju postojećih starih zgrada.

3. Čelični plafon

Odličan izbor prilikom premošćavanja velikih raspona je konstrukcija od čeličnih greda. Ono od čega je sastavljena čelična kostrukcija je od greda i nosača, oblaže se toplotnom kao i zvučnom izolacijom i potom zatvara plafonskom oblogom, ovaj tip konstrukcije se još naziva i kompozitne konstrukcije.

3. Plafon od opeke

Kada je reč o plafonu ood opeke on se najčešće pravi uz dodatak armiranog betona. Danas se ovaj tip konstrukcije više ne praktikuje,, jer bi u slučaju konstrukcije sastavljene samo od opeke plafon morao biti zasvođen, što je nepraktično u građevinskom ali i u projektanskom smislu.

Profesionalni radovi plafona

Slojevi plafona

Sama struktura plafona se sastoji iz više delova, a najvažniji deo je konstrukcija jer ona predstavlja noseći element. Prvi sloj je sloj izolacije koji ima funkciju zvučnog izolatora, ali je delimično i toplotni. Preko postavljene izolacije se pravi cementna košuljica, tačnije estrih, a između se postavlja sloj od PE folije. Estrih koje se postavlja preko folije se najčešće izliva. Sa donje strane konstrukcija je obložena plafonskom oblogom, odnosno gipsom.

Plafonske obloge

Plastične plafonske obloge PVC

Kada je reč o plastičnim plafonskim podlogama, one su najbolje za mesta koja su pod velikim uticajem UV zraka i vlage. Pa je tako ovaj tip plafonske obloge najbolji za kupatila, kuhinje, garaže kao i za podrum. Postoji i posebna vrsta PVC plafonskih obloga koja ima dodatnu UV zaštitu pa se može koristiti i za pokrivanje nastrešnica. Ono što je karakteristika za PVC obloge je da su vodootporne pa u dodiru sa vodom ili vlagom ne bubre, a sa druge strane su čvrsti pa se ne savijaju. Vrlo se jednostavno postavljaju i skidaju.

DRVENA TAVANICA MDF

Drvene tavanice odnosno MDF plafonske obloge se koriste za prostorije koje zahtevaju zvučnu izolaciju, a da su pritom od prirodnog materijala. Najčešće se koriste za kancelarije, učionice, sportske sale, galerije, ali i za stambene objekte. Kada je reč o stambenim objektima postavljaju se u dnevnim boravcima, trpezarijama i salonima. Takođe su MDF obloge odlične i za vikendica. Drvene plafonske obloge su skup materijal, a ono što može predstavljati jeftiniju zamenu za ovaj tip obloga su iverica ili šperploča. Ono što odlikuje drvenu tavanicu jeste da služi kao protivpožarna zaštita. Preporuka je da drvena tavanica bude zaštićena UV poliakrilnim lakom, kako drvo ne bi pod uticajem sunca izbledelo vremenom.

PLAFON OD KNAUFA

Knauf prestavlja vrstu spuštenog plafona. Knauf je najpraktičniji način zatvaranja plafonske konstrukcije, a izgledom podseća na plastične plafonske obloge. Ono kako se još naziva plafon od knaufa je i gipsano – kartonski. Prilikom postavljanja knauf plafonskih obloga sve instalacije se mogu lako sakriti, ono što je potreno je da budu dovoljno spuštene, što je jednostavno zbog njegovog sistema potkonstrukcije.

SPUŠTENI PLAFONI

Spušteni plafoni predstavljaju odlično rešenje za stambene i poslovne prostore. Mogu se izrađivati od nekoliko vrsta materijala ili proizvoda. Prednost koju ima spušteni plafon je jednostavnost prilikom ugradnje, povoljne je cene, doprinosi komforu i funkciji prostora, ima protivpožarne karakteristike. Spušteni plafoni se sastoje od potkonstrukcije i plafona – odnosno obloga spuštenih plafona.

Spušteni plafoni

Podkonstrukcija obloge spuštenih plafona

Metalna potkonstrukcija za spuštene plafone je najčešće izrađena od aluminijuma, sa ankerima od čelika. Ovaj tip potkonstrukcije se primenjuje kod izrade spuštenih plafona u javnim i poslovnim zgradama, kao i u stambenim prostorima.
Kada je reč o oblaganju spuštenih plafona koristi se nekoliko različitih materijala, zavisno od vrste, veličine i namene prostorija. Postoji nekoliko sistema spuštenih plafona kod kojih se primenjuju različiti materijali.

Sistemi spuštenih plafona

  1. Sistemi sa ramovima i pločama, sa vidljivom rešetkom – rasterna podela plafona prema dimenzijama ploča koji se postavljaju između njih

  2.  Sistemi sa ramovima i pločama, sa nevidljivom rešetkom – dimenzije ploča su uglavnom kvadratnih dimenzija

  3. Sistemi sa linearnim trakama – na primer PVC profili ili aluminijumski profili širine oko 10 cm koji se koriste za spuštene plafone u kuhinji i kupatilu za sakrivanje instalacija

  4. Sistemi sa otvorenom rešetkom – metalni ili plastični polutransparentni spušteni plafoni, kao i rešetke od drvenih profila

  5. Bešavni sistemi – spušteni plafon od gips- kartonskih ploča čije se spojnice zaptivaju bandaž trakom i glet masom, pa ceo plafon čine monolitne površine

  6. Liveni fazonirani paneli – oni se izrađuju kao tipski dizajnirani paneli od polimera, gipsa ili aluminijuma, mogu biti transparentni

  7. Sistemi sa nategnutim tekstilom – kako bi se održao kvalitet vazduha u prostoriji treba voditi računa o vrsti prostora kao i o kvalitetu tekstila

Elastični

Elastični plafoni se izrađuje od postojanog ekološkog i energetski efikasnog materijala. Elastični plafon predstavlja čvrstu, vodootpornu PVC foliju koja se specijalnim postupkom navlači na konstrukciju i postavlja na plafon. Elastični plafon je vrlo lagan i tanak, folije od kojih se izrađuje su jake, izdržljive i postojane.

Elastčni plafoni mogu biti sjajni, mat, lak, saten efekat, odnosno baš onako kako vi želite. Prednosti koje ima ovaj tip plafona su vodootpornost, toplota i zvučna izolacija, vrlo se jednostavno postavljaju i veoma su postojani.

Kasetirani plafoni

Ovaj tip plafona najčešće možemo videti u hotelima, bibliotekama, crkvama kao i u luksuznim kućama. Karakteristika za kasetirani plafon je ta da je cela površina prekrivena malim udubljenima koja su odvojena rešetkom koja je izrađena od drveta ili kamena.

Ako vam je potrebno krečenje, sređivanje plafona ili adaptacija celog stana ili kuće, pozovite nas: 060/4492-300