Najbolji izbor pločica i keramičarski radovi

Keramičarski radovi i pločice

Ono što predstavlja keramičarske radove jeste oblikovanje, uklapanje i lepeljenje raznih tipova pločica, mozaika kao i dekorativnog kamena.

Pločice se danas koriste za sve!

Pločice se najčešće koriste za oblaganje kuhinje i kupatila i veoma su zahvalan materijal koji se može koristiti kako za oblaganje podova tako i zidova. Takođe se koriste i za oblaganje terasa i dvorišta.

Vrste pločica:

Keramičke

Način na koji se prave keramičke pločice je pečenjem gline sa dodatkom drugih supstanci. Mogu biti u raznim bojama, glazirane ili neglazirane, sjajne, mat. Keramičke pločice koje su sa providnom glazurom su čvršće, otpornije i lako se održavaju. Keramičke pločice mogu da se koriste kako za oblaganje enterijera tako i za oblaganje eksterijera, s tim da su karakteristike različite u odnosu na to gde će se postavljati, pa su tako pločice koje se koriste na otvorenom otpornije na vlagu i različite temperature.

Dekorativni radovi mogu potpuno promeniti ceo vaš stan.

Porcelanske

Porcelanske pločice se prave pečenjem finije vrste gline, koja u sebi sadrži kvarc i feldspat. Feldspat predstavlja mineral koji prilikom topljenja vezuje sve sastojke pločica davajući im određeni izgled, ali i doprinosi da pločice budu čvršće i otpornije. Ono što je interesantno za porcelanske pločice, sem što imaju veliku otpornost na vlagu i razna oštećenja, otporne su i na smrzavanje.

Granitne

Prave se korišćenjem bele gline, minerala koji se nalaze u sastavu granita i specijalne glazure koja se peče na visokim temperaturama, zbog načina na koji se ove pločice izrađuju imaju sposobnost imitiranja kamena, metala.. Granitne pločice su vrlo jednostavne za postavljanje, izdržljive su i čvrste. Potpuno su otporne na grebanje i na vodu.

Mozaik pločice

Mozaik pločice predstavljaju male pločice čije su dimenzije 1-2 cm, koje su uz pomoć mrežice uklopljene u veće celine i tako čine mozaik. Ova vrsta pločica se proizvodi od raznih materijala keramike, metaka i stakla. Prednost kod ovog tipa pločica je ta da se mogu postavljati kako na ravnim tako i na oblim površinamana, jer se nalaze na savitljivim mrežicama.

Pored gore navedenih vrsta pločica, imamo i prirodni kamen i dekorativni kamen.

Prirodni kamen

Kamen koji se koristi za ovu vrstu oblaganja je mermer, granit, peščar, odnosno izbor je veoma širok. Kamen može biti poliran, brušen u zavisnosti od samog mesta gde se postavlja kao i namene. Prirodni kamen možemo naći u obliku sečenog kamena, lomljenog kamena i u obliku štanglica.

Dekorativni kamen

Dekorativni kamen se pravi od smese mlevenog prirodnog kamena i veziva koja se pomoću posebnih kalupa oblikuje u ploče. Ono što predstavlja razliku u odnosu na prirodni kamen. Osim što se primenjuje za oblaganje zidova i podova unutrašnjosti, dekorativni kamen se koristi i za oblaganje fasada, dvorišta, ograda, prilaznih puteva. Ima izraženu izdržljivost na visoke i niske temperature, otparan je na udarce i ostala oštećenja.

Postavljanje plocica

Postavljanje pločica

Kada je reč o postavljanju pločica, razlikujemo dva načina:

  • Utiskivanje pločica u materijal
  • Lepljenje specijalnim lepkom

Utiskivanje pločica u materijal predstavlja mešavinu peska i cementa što je spor i prljav posao i može se primeniti samo na određene vrste pločica. Jedina prednost kod ovog tipa postavljanja pločica je što se pločice lepe direktno na beton ili ciglu i samim tim nije potrebno uraditi pripremu istih.

Lepljenje je sa druge strane brz i čist način postavljanja pločica, gde se mogu postavljati keramičke, porcelanske i sve ostale vrste pločica. Ovaj način postavljanja pločica u odnosu na prvi zahteva prethodnu pripremu površine na koju se pločice lepe.

Šta se radi nakon postavljanja?

Nakon postavljanja pločica sledi završni deo, a to je fugovanje. Fuge predstavljaju prostor između pločica na koje se nanosi fug masa koje može biti ranih boja, tonova i karakteristika u zavisnosti od vaših želja.

Saveti za izbor pločica

Kako bi znali koji je pravi izbor pločica, trebate obratiti pažnju par stvari.

  • Prilikom izbora pločica za vaš dom ili poslovni prostor, morate obratiti pažnju na samu namenu pločica, odnosno da li su pločice namenjene za unutrašnjost ili spoljašnost.

  • Mesto na kom će pločice stajati je takođe bitno, jer se zidne i podne pločice razlikuju po sastavu.

  • Na izbor pločica utiče i sam prostor u kom se postavljaju, tačnije za šta se taj isti prostor koristi, da li se u taj prostor ulazi iz nege druge prostorije ili spolja.

  • Naravno nakon svih ovih stavki koje pomažu pri izboru pločica, bitno je i kakav je način održavanja pločica, što je u većini slučajeva vrlo jednostavno ali postoje i neke pločice koje se moguće očistiti jedino sa specijalnim mašinama.

Parket ili laminat, koji je vaš izbor? (članak)

Pločice za kupatilo i kuhinju

Pločice za kupatilo i kuhinju

Prilikom izbora pločica za kupatilo i kuhinju najbolje rešenje su keramičke i porcelanske pločice a evo i zašto?

Porcelanske i keramičke pločice su vodootporne i relativno jeftine. Takođe mogu oponašati i izgled skupljih materijala kao što su kamen ili drvo. Ova dva tipa pločica su vrlo sličnog sastava, ali su porcelanske pločice izdržljivije i manje porozne. Kako su ovi materijali klizavi, potrebno je da izaberete pločice koje imaju teksturu na površini ili da se postave manje pločice.

Pored keramičkih i porcelanskih, vaš izbor može biti prirodni kamen, vinil, beton ili podovi od plute.

Prirodni kamen je vrlo skup i nije u potpunosti vodootporan, odnosno materijali poput sedra i krečnjaka spadaju u mekše materijale koji se moraju svakih par godina zatvarati, dok se kamen poput mermera i granita može izdržati nekoliko godina. Takođe prirodni kamen je vrlo klizav i ukoliko se opredelite za isti potrebno je da izaberete kamen koji je brušen.

Vinil se sve više koristi kao podna obloga za kupatila jer je vrlo lak za ugradnju, vodootporan je i pristupačnih cena. Vinil dolazi u obliku listova, dasaka ili pločica. Razlikujemo dve vrste vinilnih kompozicija, odnosno kompozit od drvene plastike i kompozit od kamene plastike. Kompozit od drvene plastike je deblji, fleksibilniji i otporniji.

Betonski podovi za kupatila se najčešće nalaze u kućama sa temeljima od ploča, pa tako možete izabrati da se betonska ploča izlije za vaše kupatilo. Prednost koju beton ima je što je potpuno otporan na oštečenja od vode, međutim mana betonskog poda je ta što može biti vrlo hladan i izuzetno klizav.

Materijal poput plute je vodootporan i udoban i ima prirodnu teksturu pa samim tim nije klizav. Kako bi ste zaštitili podove od plute od vlage, potrebno je da ih zatvarate na svakih par godina.

Ako su vam potrebne profesionalne molerske usluge, ne čekajte, AG-Adaptacija tim je uvek spreman da izađe na teren: 060/4492-300