10 saveta za vaša prostorija izgleda veće

10 saveta Kako prostoriju učiniti većom

Kako prostoriju učiniti većom?

Svako od nas je bio u maloj prostoriji, bez obzira da li je naša ili kada odemo negde. Sasvim sigurno se barem jednom desilo da se osećate skučeno, klaustrofobično i da imate osećaj da je sve nabacano.

Za manje prostorije postoji nekoliko savršenih rešenja koje će je učiniti većom, kako za samo oko ali i zapravo, pa da krenemo sa 10 zaista sjajnih saveta koje ćete želeti da primenite odmah nakon čitanja:

1. Smanjivanje može da povećava!

Nameštaj u malim prostorijama treba da ima određene proporcije. Savetujemo vam da nikako ne dozvolite da se granice nameštaja poklapaju sa granicama prostorije, ni sa strana ni gore. Da bi ste napravili osećaj prostranosti u maloj prostoriji uvek ostavite prostora između nameštaja.

Jako je bitno u malim prostorijama izbegavati ogromne komade nameštaja koji će jednostavno pojesti vaš prostor. Manji kauč će izgledati mnogo lepše u maloj prostoriji nego ogroman kauč koji će je celu zauzeti i prostorno i vizuelno.

Ako volite da dekorišete svoj prostor, uradite to na zidu, ne sa nameštajem.

Smanjivanje i pozicioniranje stvari proširuje prostoriju

2. Nizak profil je sjajna varka

Nizak profil nameštaja će i bukvalno ali i vizuelno sačuvati prostor u sobi, izgledaće veće i prozračnije što nam je i cilj. Niski profili nameštaja znaju izgledati veoma lepo kad se odabere pravi komad.

U spavaćoj sobi koja je mala možete odabrati ili krevet u potkrovlju ili jednostavno postavite dušek na pod. To može izgledati veoma zanimljivo a opet uređeno i čisto!

Nizak profil nameštaja povećava prostoriju

3. Prozračni nameštaj je veoma koristan

Stvaranje iluzije je ono čime se danas najviše bavimo u ovom članku… 

Još jedna jako korisna stvar je da se držite nameštaja sa nogarima, tako će nameštaj imati prostor oko sebe ali i ispod sebe gde će prolaziti svetlost i na taj način davati osećaj dodatne prostranosti. 

Savršen primer možete pogledati na slici ispod i uporediti i videti da je zaista tako.

Tanke noge nameštaja propuštaju svetlost i čine prostoriju većom

4. Ogledalce, ogledalce...

Ogledalo ne mora koristiti samo da bi se ogledali u njemu, ima još jednu korisnu funkciju a to je da proširi našu prostoriju tako što će izgledati kao prostor gde se nalazi još nešto. Svaka priča i rasprava o malim prostorima uvek uključuju ogledalo.

Ogledalo ne samo da reflektuje svetlost nego reflektuje i prostor i daje nam utisak da je prostorija duvlja i veća nego što zaista jeste, sjajan trik.

Kako prostoriju učiniti većom - postavite ogledalo u sobu

5. Odbacite prostirke i zastore

Zavese samo nagomilavaju stvari u već malom prostoru, uklonite zavese jer će one prostor činiti manjim i komplikovanijim za oko, naš predlog ukoliko želite da imate mogućnost veće privatnosti su roletne, kad vam je potrebno spustite ih bez vizuelnog smanjenja prostora, kad vam nije potrebno podignete ih i onda prostorija dobija još više prostora i svetlosti.

Isto važi i za prostirke koje samo zauzimaju prostor i uništavaju jednostavnost koja je oku potrebna kako bi mu prostor izgledao prostranije. Pogledajte malo slike koje smo postavili i primetićete koliko te prostorije zapravo nemaju prostirki… Razmislite da li su vam zaista potrebne kao što mislite!

Prazan prostor u malim prostorijama je jako bitan

6. Bela boja je ključ!

Kao što smo pisali u članku Kako okrečiti malu kuhinju da izgleda veće?  Bela boja je jedan od najčešćih trikova a najjednostavnijih kada je u pitanju proširivanje prostorije.

Svesni smo kakvu moć refleksije ima bela boja, otvara prostoriju i čini je jednostavnom i spokojnom za oko. Krečenje zidova i plafona u belu boju samo pojačava efekat prozračnosti, kad na to dođu senke onda se stvori osećaj dubine i proširenog prostora. 

Trik kod bele boje prilikom krečenja je taj što se između zidova i plafona ne prave kontrasne granice i to omogućava oku da to vidi kao viši prostor nego što je on zaista.

U arhitekturi je bela boja omiljena i iz razloga što je jednostavna a opet sa druge strane dozvoljava da se nameštaj istakne i pravilnim postavljanjem stvori osećaj prostranog prostora.

Potpuno beli prostor je hladan?

Ne brinite, imamo rešenje i za to i vrlo je jednostavno… Uparite vaše bele zidove i plafon sa drvenim elementima ili nameštajem, na taj način će prostorija ostati prostrana a dobiće potrebnu toplotu koju želite.

Bela prostorija sa drvenim elementima

7. Okomiti kontrast

Bez obzira da li se radi o nekoj okomitoj polici, elementu ili podlozi, kontrast je jako bitan te će stvoriti osećaj dubine prostorije. 

Pravi primer za to možete videti upravo na slici ispod gde se

Boje mogu da leče, evo i kako… (članak)

8. Rasčistite prostor

Male prostorije nas teraju da stvari raširimo po celoj prostoriji kako bi bilo mesta za sve, međutim to stvara kontra efekat.

Daleko je bolje da u maloj prostoriji stvari prebacite na jednu stranu i ostavite prostora za nesmetano prolaženje bez da kačimo i preskačemo predmete po sobi. Na taj način će sve imati svoju svrhu a zadržaćemo i jedan deo praznog prostora kuda možemo da prolazimo i prostorija će izgledati veće.

Rasčitite prostoriju kako bi je vizuelno proširili

9. Prozračne zavese

Zaboravite na teške materijale kada su u pitanju zavese, ako ih koristite znate koliko je manje svetlosti u prostoriji.

Bolja opcija je da koristite prozračne materijale koji će propuštati svetlost a za to je savršen primer prozračna bela zavesa koja će momentalno proširiti vašu prostoriju kada uđete u nju.

Ne koristite teške tkanine za zavesu jer smanjuju svetlost i prostranost sobe

10. Držite se jednostavnosti

Na kraju krajeva, jednostavnost je ključ uspeha u zadatku proširivanja prostorije.

Svaki dodatni i nepotrebni komad nameštaja, elemenata, dodataka će učiniti prostoriju natrpanom i ukrasti vam prostor koji je u malim prostorijama uvek potreban.

Ako želite neke dekorativne stvari u prostoriji, onda odredite jedan deo za njih, nikako ne smeju biti po celoj sobi jer će to zamoriti oko i izgubiće se vidna prostranost. Isto važi i za korišćenje jakih boja i šarenih tapeta, nikako nemojte da cela soba bude u njima, okrečite jedan zid ali ostale ostavi da budu jednostavni, tako ćete imati osećaj širine ali i svoj ulepšani posebni kutak.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili želite adaptaciju doma, tu je AG-Adaptacija profesionalni tim, pozovite nas: 060/4492-300

Podelite savete sa prijateljima: