Proširite kuhinju pravilnim bojama

Kako okrečiti malu kuhinju da izgleda veće

Kako okrečiti malu kuhinju da izgleda veće?

Pravilna upotreba boja je definitivno najjeftiniji i najefikasniji način da učinite vašu prostoriju onakvom kakvom želite. Male kuhinje imaju taj problem što nema mnogo prostora za preuređivanje, zato je veoma značajno da boje u kuhinji budu savršeno odabrane i izbalansirane. Zato ćemo vam danas dati nekoliko korisnih a jednostavnih saveta kako da vašu kuhinju učinite vizuelno većom i prostranijom:

1. Neka neutralne boje dominiraju

Mala kuhinja je sama po sebi problem zbog prostora ali barem možete popraviti vizuelni izgled. Ukoliko imate malu kuhinju svetle boje bi trebale da budu dominantne jer svetla, odnosno bela boja reflektuje svetlost i proširiće vizuelni prostor.

Bitan trik u ovome jeste da koristite razne nijanse svetle boje kako ne bi izgledalo monotono i kako bi ste napravili vizuelna udubljenja i isticanja površina na zidovima ali i elementima u kuhinji.

2. Prefarbajte tamne viseće police

Ako mala kuhinja ima tamne boje visećih elemenata, polica i stolica, onda je vreme da im promenite boju zato što tamna boja čini da prostor izgleda klaustrofobično i definitivno umanjuje prostor je daje ogroman kontrast. 

Vreme je da se elementi u kuhinji prefarbaju u svetlije boje kako bi vizuelno proširili kuhinju. Ako su elementi stari onda razmislite o obnavljanju istih ili preuređivanju, u oba slučaja potrebno je da oni budu svetlih boja što će potpuno promeniti izgled stare kuhinje koja je izgledala i malo i staro, sada će to biti jedna lepa, moderna ali na oko daleko veća kuhinja.

Uticaj boje na prostor (članak)

3. Stručnjaci daju savet za pravi odabir boja

Naglasite jedan zid ili deo zida: – ne trebate se plašiti odvažnih boja u kuhinji. Pogledajte primer sa slike kako tamnija boja samo jednog elementa može učiniti da taj zid izgleda uvučeno i da dodatno proširi prostoriju.

Kontrast boje u kuhinji

Neka plafoni budu beli: – iako znamo da je trend da se u mnogim prostorijama koriste razne posebno jake boje kako bi dale moderan izgled prostoriji to definitivno ne proporučujemo za kuhinju, posebno ne kada je u pitanju mala kuhinja. 

Krečenje plafona kuhinje u belu boju daće na visini kuhinje i proširiti je vizuelno zato je bitno ne eksperimentisati mnogo što se tiče plafona u kuhinji. Beli plafoni će reflektovati svetlost i činiti prostoriju prostranom na prvi pogled.

Ukoliko vas zanimaju spušteni plafoni, AG-Adaptacija vam i tu može pomoći!

Smanjite kontrast između zidova i radnih površina: – već smo spomenuli da veliki kontrast može da učini prostoriju manjom jer će se oko skoncentrisati više na te jače boje, zato je potrebno napraviti balans i učiniti celu kuhinju svetlom, sa blagim izmenama u nijansama između zidova i polica, ormarića i radnih površina. Bela i blago siva kombinacija su uvek savršene za moderan izgled koji uz to i proširi prostoriju kada se uđe u nju.

Mala svetla kuhinja proširuje prostor

4. Mala kuhinja i prirodno svetlo

Prirodno svetlo je naš prijatelj iz više razloga, a tu je i zbog vidnog proširenja naše kuhinje. Najbolja solucija je svakako da se doda dodatni kuhinjski prozor ukoliko to budžet dozvoljava, ali i ako imate samo jedan, biće dovoljno da vašoj kuhinji da sjaj, svetlost i da je proširi i učini prijatnijom za boravak. 

Nemojte koristiti roletne na kuhinjskim prozorima i tako smanjivati prirodno osvetljenje, gledajte da omogućite što više svetlosti da dopire do vaše prostorije. Ukoliko je prostorija svetla kao što smo savetovali u prethodnim koracima, dodatna prirodna svetlost će je učiniti znatno većom, biće lepše i vama ali i ukoliko budete prodavali stan ili kuću, kupcu će kuhinja izgledati veće nego što zaista jeste. AG-Adaptacija misli na sve!

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili jednostavno savet za vaš dom, pozovite nas: 060/4492-300

Podelite prijateljima korisne članke: