Zeleni zid u enterijeru

Da li ste čuli za zelene zidove? Ukoliko niste, danas pričamo upravo o zelenim zidovima. Govorićemo o tome šta su zeleni zidovi, na koji način se postavljaju i održavaju, kao i koji je uticaj zelenog zida u enterijeru. Ostanite do kraja i saznajte sve što vas interesuje o zelenim zidovima.

Zeleni zid u enterijeru

Šta je zeleni zid?

Zeleni zid je sistem koji se sastoji od potkonstrukcije i zemlje sa biljkama koje su pričvršćene za zid. Može se nalaziti u unutrašnjosti prostora, kao i na spoljašnjosti. Zeleni zidovi su satavljeni od vegetacije, a drugi naziv za njih jeste i vertiklani vrt. Ovi zidovi čine okruženje prijatnijim, hlade i čiste vazduh, ali i smanjuju buku. Zeleni zid je postao pravi trend kada je reč o dizajnu enterijera.

Sastav zelenog zida

Ovaj tip zidova je sastavljen od biljaka koje se postavljaju u medijum za uzgoj. Medijumi mogu biti zemlja, voda kao i razne vrste komposta u saksijama. Posude mogu biti raznih oblika, veličina i boja kao i od raznih materijala. 

Pri samom projektovanju zelenog zida bitno je voditi računa o težini pojedinačnih kao i svih delova zida. Najčešće se biljke sade u podlogu za rast koja se sastoji od posebnih vlakana kamene ili staklene vune. Samim tim se duže zadržava voda i hranljive materije.

Postavljanje zelenog zida

Ovi zidovi zapravo predstavljaju pregrade, a ne klasične zidove. Tačnije skeletne konstrukcije na koje se fiksiraju paneli sa biljkama. Montaža ovih zidova je vrlo jednostavna jer se izvodi na principu klik sistema. Na taj način se paneli mogu međusobno povezati bez dodatnog alata. 

Kada je reč o unutrašnjim zidovima najbolja opcija je klasičan sistem sa aluminijumskim saksijama. Nakon što biljke porastu saksije se neće videti. Dimenzije panela su 50×50 cm ili 100×100 cm.

Ručno i automatsko zalivanje

U odnosu na način izgradnje zelenog zida određuje se i način zalivanja biljaka. Zalivanje može biti ručno ili automatsko. Kada govorimo o ručnom zalivanju, ono može biti pomoću raspršivača i ovaj način je pogodan za manje zidove. Za velike zelene zidove se preporučuje automatsko zalivanje biljaka. 

Za automatsko zalivanje je potrebno da zid ima sistem dovoda i odvoda vode. Automatsko zalivanje funkcioniše tako što se višak vode sliva u kolektor sa čepom i crevom. Sistem je kružni pa se samim tim višak može koristiti za ponovno zalivanje. Automatski sistem za zalivanje ima i funkciju održavanja adekvatnih nivoa vlage i hranljivih materija u zemljištu panela.

Zeleni zid utiče na kvalitet življenja

Zeleni zidovi se primenjuju u prostorijama koje su zatvorene i u kojima ljudi provode dosta vremena. Biljke imaju svoj pozitivan uticaj na radno okruženje, odnosno povećavaju kreativnost i efikasnost. Takođe i opuštaju i rasterećuju. Zeleni zid odnosno vertikalna bašta je samim tim odličan izbor za monotone enterijere.

Pogledaj kakav uticaj imaju i boje zidova na raspoloženje.

Zeleni zid kao izolacija

Prednost koju nudi zeleni zid jeste izolacija. Biljke deluju na zvučnu izolaciju, jer zemlja i lišće prigušuju zvuk. Samim tim zeleni zid je odličan izbor za prostorije koje imaju lošu zvučnu izolaciju. Vegetacija biljaka ublažava temperaturu i apsorbuje UV zrake.

Uticaj zelenog zida na konstrukciju

Ukoliko želite da zasad bude gust, morate da vodite računa da je takav zid težak zbog same količine biljaka kao i potkonstrukcije. Ukoliko zid nije projektovan da može da izdrži toliko opterećenje, zelenilo može uticati na statičku stabilnost. Veliki zeleni zidovi nisu pogodni za gipsane ploče, tačnije pregradne zidove. Na ovakve zidove možete postaviti manje zelenilo.

Trajanje zelenog zida

Ne postoji tačno vreme koje predstavlja rok trajanja zelenog zida, ali na osnovu iskustva to je nekih 20 godina. To svakako ne znači da će svaka biljka toliko trajati. Potrebno je biljke presađivati više puta kako bi se one održale i kako ne bi propale i osušile se.

Vrste biljaka za zelene zidove

Mnoge vrste biljaka su pogodne za ovaj tip zida. Bršljan, lovor, bosiljak, peršun i slično. Cvetne biljke nisu pogodne jer im vertikalan rast nije prirodan. Pri samom izboru biljaka za zeleni zid potrebno je voditi računa o uslovima u kojima će rasti, odnosno nekim biljkama je potrebno više nege nekima manje, isto i kada je reč o svetlosti.

Održavanje zelenog zida

Održavanje zelenog zida je malo složenije zbog količine biljaka. Presađivanje kao i samo zalivanje je kompleksnije u odnosu na biljke koje se nalaze u saksijama. Za održavanje zelenog zida vam je potrebna flaša sa prskalicom koja ravnomerno raspršuje vodu, ada pritom ne kvasi pod pored zida. Kao i za biljke koje se nalaze u saksijama, tako je i za zeleni zid potrebno đubrivo kako bi rast bio brži i lepši.

Veštački zeleni zidovi

Ukoliko nemate vremena za živi zeleni zid, onda je pravi izbor veštački zeleni zid. Odnosno zid sa plastičnim biljkama. Veštački zeleni zid može biti odličan izbor za prostorije koje su tamne i suve, pa je samim tim nemoguće imati živi zeleni zid jer biljke ne bi mogle da rastu. Mnoge prednosti krase veštački zeleni zid u odnosu na živi. 

Biljke su uvek zelene, lišće ne opada, nema zalivanja, presađivanja i đubrenja. Veštački paneli su dostupni u veličinama 50×50 cm kao i 100×100 cm. Ukoliko izaberete veštački zid, birajte onaj sa UV zaštitom kako biljke ne bi izbledele vremenom zbog uticaja sunca.

Vrste zelenih zidova

Postoje razne vrste zelenih zidova, a neke od njih su:

  • Kasetni – ovaj zeleni zid je živi zeleni zid koji je izgrađen sa tehnološki zahtevnijim sistemom. Za rast i svežinu ovog zida u enterijeru je zaslžan sistem niza manjih posuda sa zemljom i zasadima koje su međusobno povezane. Metalni ram ne služi samo kao nosač, nego ima ulogu i da hrani biljke vodom i hranljivim materijama. Prednost kasetnog zelenog zida je i ta što svaka posuda može biti posebno izvađena iz sistema i zamnjena.

  • Zid od Moschito mahovine – pored toga što estetski izgleda lepo, ovi zidovi su se pokazali kao živi zidovi koji dugo traju, skoro pa ih ne treba održavati, zadržavaju mekoću i elastičnost. Jedini uslov za idealno postavljanje ovog tipa zelenog zida je taj da vlaga u prostoru ne bude ispod 50%.

Koje su prednosti zelenog zida?

Osim toga što zeleni zid ulepšava enterijer, on ima mnogo prednosti kao što su:

  • Čišćenje vazduha
  • Smanjenje buke
  • Suzbijanje prašine
  • Smanjenje toplote
  • Zaštita zgrada

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300