Zašto nastaju toplotni mostovi?

U svakom objektu je moguća pojava gubitka velike količine toplote i energije, a samim tim i povećanje troškova za grejanje. Toplotni most se javlja na spoljašnjem omotaču objekta, a šta je on, koje vrste toplotnih mostova postoje i na koji način se može sprečiti pojava istih, pročitajte u nastavku.

Toplotni mostovi

Šta je toplotni most?

Toplotni most predstavlja mesto gde je povećan prenos toplote iz unutrašnjosti u okolinu. Pojavom toplotnog mosta dolazi do gubitka energije i toplote, a to znači i veliki troškovi za grejanje. Pored toga, zbog pojave toplotnog mosta, kuća zagađuje životnu sredinu.

Gde se najčešće javljaju toplotni mostovi?

Krov je mesto u objektu gde najčešće dolazi do pojave toplotnog mosta. Prostor ispod krova se često koristi za stanovanje, a da pritom nije adekvatno urađena toplotna izolacija. Zbog toga se zimi javlja veliki toplotni gubitak, ali i  pregrevanje leti. Kvalitet stolarije je takođe faktor koji ima uticaj na to da li će doći do rasipanja toplotne energije.

Zašto nastaju?

Postoji mnoo razloga zašto nastaje toplotni most, ali je on najčešće posledica nepravilnog spoja između različitih materijala. Takođe mogu nastati i zbog geometrije konstrukcije, jer postoji razlika u debljini materijala i toplotnoh provodljivosti koju oni pružaju. Još jedan faktor može biti i ljudska greška, tačnije loše izvošenje radova. Loše postavljena izolacija ili nedovršena izolacija dovodi do toga da se pojavi toplotni most.

Vrste

Postoji nekoliko različitih vrsta toplotnih mostova, a oni su:

  1. Konvekcijski toplotni most – ukoliko omotač nije hermetički zatvoren, stvaraju se pukotine kroz koje izlazi topao vazduh. Rešenje za ovu vrstu toplotnog mosta je obezbeđivanje nepropusnog omotača.
  2. Geometrijski toplotni most – nastaje kada je spoljašnja površina zida, kroz koju izlazi topao vazduh, veća od unutrašnje površine. Takođe može nastati i ukoliko se dva strukturna elementa sretnu pod određenim uglom. Ovakav toplotni most je teško izbeći.
  3. Konstrukcijski toplotni most – ovaj toplotni most se takođe stvara u omotaču objekta, kao i na mestima gde je omotač prekinut. Konstrukcijski toplotni most se može pojaviti i zbog kontakta dva različita materijala koji imaju različite toplotne provodljivosti.
Untitled design 2022 11 07T200008.991

Kakve posledice stvara toplotni most?

Toplotni most stvara razne posledice u objektu, a najčešće je to gubitak toplote. Ukoliko se ne spreči pojava toplotnog mosta, može doći i do oštećivanja građevinskih elemenata. Korozija, buđ, slabljenje nosivosti konstrukcije, ljušćenje materijala su samo neke od posledica koje može stvoriti toplotni most na građevisnkim elementima. Pored ovih posledica, toplotni most stvara i:

  1. Povećana potrošnja energije
  2. Smanjena toplotna udobnost
  3. Dolazi do pojave vlage i buđi
  4. Propadanje konstrukcije

Povećana potrošnja energije

Ovo je prva primetna posledica pri pojavi toplotnog mosta. Hladne površine zahtevaju više temperature vazduha u zatvorenom prostoru, što dovodi do velike energetske potrošnje. Samim tim će troškovi grejanja biti veći, kao i zagađenost okoline.

Smanjena toplotna udobnost

Pojavom toplotnog mosta, smanjuje se i komfor i udobnost u objektu. Zimi je problem veći, kada su mesta toplotnih mostova na unutrašnjoj strani zida hladniji u odnosu na površine gde nema toplotnog mosta. To dovodi do pojave promaje.

Pojava vlage i buđi

Ukoliko se u objektu pojavi toplotni most, on može dovesti do stvaranja vlage. Topao vazduh koji je u zatvorenom prostoru hladi se na hladnoj površini zida, što stvara vlagu, a vremenom se pojavljuje i buđ i plesni.

Untitled design 2022 11 07T195933.480

Propadanje konstrukcije

Pri pojavi toplotnog mosta, stvara se i vlaga koja se zadržava u elementima građevine. Dugo zadržavanje vlage u građevinskim elementima dovodi do propadanja konstrukcije.

Sprečavanje toplotnih mostova

Kako bi se izbegli toplotni mostovi  ili sa druge strane smanjilo dejstvo istih, potrebno je postaviti spoljašnju toplotnu izolaciju ili graditi sa širokim opeka blokovima. Veliku ulogu pri sprečavanju pojave toplotnih mostova imaju i prozori. Prozore je potrebno postaviti u nivou termičke izolacije.

Zaključak

Toplotni mostovi mogu stvori ozbiljan problem u Vašem domu. Pojavom toplotnih mostova gubi se toplota, dolazi do povećanja troškova kao i zagađenja okoline. Pored toga, zbog vlage koju donosi toplotni most, dolazi do propadanja konstrukcije građevine i pojave buđi. Pored spoljašnje izolacije koju treba uraditi pravilno, postoje razni izolacioni elementi  specijalno napravljeni koji će sprečiti da se pojavi toplotni most.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

5 1 glas
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare