Vrste izolacije balkona + SAVETI

Vrste izolacije balkona

Danas pričamo o izolaciji balkona ili terase, gde se postavlja hidroizolacija kako na terasi tako i na balkonu i kako se pravilno prave spojevi. Ukoliko želite komfor u vašem domu, potrebno je pravilno izvođenje pri gradnji, renoviranju kao i sanaciji balkona ili terase, kako spolja tako i unutra. Nestručno izvedeni radovi mogu dovesti do problema, pa je tako najbolje pozvati iskusne majstore 

Toplotna izolacija balkona

Gledano iz ugla konstrukcije balkon je produžetak međuetažne ploče koja se nastavlja spolja, pa je tako izolacija balkona tehnički izazov. Unutrašnji deo međuetažne ploče mora biti termički odvojen od spoljašnjeg dela, ili sa druge strane spoljašnji deo mora biti zaštićen toplotnom izolacijom. To se još naziva i uspostavljanjem termoprekida. Ukoliko se toplotna izolacija balkona ne uradi kako treba, to može dovesti do stvaranja toplotnih mostova.  

Loša izolacija balkona

Kao što smo već naveli, ukoliko se izolacija balkona loše uradi to dovodi do stvaranja toplotnih mostova. A šta to znači i zašto predstavlja problem? Toplotni mostovi predstavljaju tačke na spojevima između okvira prozora to jest vrata i fasade na kojima je izolacija popustila ili je uopšte nema. 

Samim tim je na tim mestima povećano propuštanje toplote. Toplotni mostovi mogu biti uzrokovani loše izvedenim detaljima, kontaktima različitih materijala ili nepravilnim izvođenjem toplotne izolacije. Najčešći problem kod izolacije balkona su loš kvalitet materijala i nepravilno izvođenje. Ukoliko je balkon nastava međuetažne ploče iznutra ka spolja, toplotni most se odmah stvara, a ako se to ne sanira toplota će na tom mestu stalno prolaziti. Šta to znači? 

Zimi će gubiti mnogo energije, a samim tim će i troškovi grejanja biti visoki. Ovakvo stanje je štetno po okolinu i konstrukciju objekta. Na mestima gde su se stvorili toplotni mostovi dolazi do kondenzacije vlage. Vremenom vlaga prodire dublje u konstrukciju što dovodi do pojave zidne buđi. Buđ je loša za zdravlje ljudi, a pojava vlage dovodi do propadanja objekta. Ukoliko je konstrukcija drvena drvo truli, a ako je u pitanju betonska konstrukcija, vlaga dovodi do korozije armature što smanjuje nosivost.  

Slojevi balkona

Ono što čini osnovnu strukturu balkona je armirano-betonska ploča, koja je sa svih strana okružena termoizolacionim pločama. Ovo je slučaj kada je balkonska ploča produžetak međuetažne ploče objekta. Kada se termoizolacija postavi ispod  armirano-betonske ploče toplotni mostovi se neće pojaviti. Ovo je klasičan način izvođenja.  

Klasičan način izolacije balkona

Klasičan način izolacije balkona podrazumeva da se betonska ploča direktno vezuje za međuetažnu ploču. Kada se koristi ovaj način, onda konstrukcija balkona mora biti izolovana sa prednje i zadnje strane, kao i odozgo i odozdo. Ovim se sprečava nasatanak toplotnih mostova. Samo na ovaj način je izolacija savršeno izvedena. 

Kada je reč o gornjem sloju, on mora biti izveden pod kosinom, jer se time omogućava odvodnjavanje kišnice sa podne površine balkona. Klasična izolacija je takva da balkonska ploča izgleda debelo i teško što je sa estetske tačke nepoželjno. 

Termoizolacija sa Schock elementom

Najjednostavniji način za toplotnu izolaciju je korišćenjem Schock elementa. Ovo je građevinski element sastavljan od termoizolacije i čelične armature i vezuje se za međuetažne armirano-betonske ploče zalivanjem armaturne šipke betonom. Ovo znači da je izolacija gotova bez pokrivanja celog balkona termoizolacijom. 

Ovaj element omogućava da ploča bude što tanja.Schock elemti imaju nosivost poput armirano-betonskih ploča, pa se samim tim na njih vezuju noseći zidovi. Schock elementi su tehnički i tehnološki proizvodi koji omogućavaju potpunu toplotnu izolaciju balkona, a ovo je i razlog za veću cenu koju ima ovaj element. Cena Schock elementa je glavna slabost koju ima. 

Debljina termoizolacije balkona

Debljina termoizolacije balkona treba biti iste debljine kao i ona na fasadi. Problem pri renoviranju balkona nastaje prilikom postavljanja termoizolacije sa gornje strane AB ploče, odnosno manjak razmaka do balkonskih vrata.  

Nedostatak visine za postavljanje izolacije

Najveći problem prilikom renoviranja balkona je nedostatak visine za izvođenje svih slojeva izolacije sa gornje strane ploče. Odnosno, visina poda u unutrašnjosti je ograničavajući faktor. Konačna visina poda na balkonu ne treba da prelazi visinu poda u prostoriji. 

Hidroizolacija terase

Kada je reč o hidroizolaciji terase, ona je neophodna jer je izložena svim meteorološkim uticajima. Za dobru hidroizolaciju potrebno je napraviti blagi nagib, što omogućava da se voda sliva u odvod. Hidroizolacija terase je slična kao i kod ravnog krova, s tim da je je terasa uvek prohodna, pa je samim tim hidroizolacija sakrivena pod završnim slojem poda. Ukoliko je terasa konzolna mogu se pojaviti problemi sa toplotnom izolacijom. 

Izvođenje hidroizolacije terase

Hidroizolacija terase se sastavlja od sva sloja polimernih bitumeskih traka. Prvi sloj se postavlja direktno na termoizolaciju, a drugi sloj se postavlja tako što se spojevi rolni zavaruju, tačnije slepljuju plamenom. Potrebno je da oba sloja budu pod nagibom da bi i pod bio iskošen i kako bi voda mogla da otiče bez smetnji. 

Takođe je bitno naglasiti da je važno da prvi i drugi sloj hidroizolacije budu dobro zavareni međusobno. Razlog za ovo je taj što se hidroizolacija sastoji od više traka i bitno je da budu dobro slepljene kako voda ne bi mogla da prođe.  

Spojevi vertikalne i horizontalne hidroizolacije

Važno je da se hidroizolacija terase na mestu prelaska iz horizontalne u vertikalnu izvede preklapanjem, jer hidroizolacija terase prelazi iz horizontalne u vertikalnu direktno na termoizolaciji spoljnog zida ili praga balkonskih vrata. Preklapanje zapravo znači da se izvodi pod uglom manjim od 90 stepeni kako se trake ne bi cepale. Kada je reč o vertikalnoj hidroizolaciji iznad konačne visine balkonskog poda, minimalna visina mora biti 15 cm.  

Hidroizolacija balkona

Iako su balkoni na višim spratovima na neki način nastrešnica balkonima na nižim spratovima, hidroizolacija balkona je ipak potrebna. Kiša ili druge padavine ne padaju na zemlju tačno pod uglom od 90 stepeni, pa tako možete očekivati i veću količinu padavina na svom balkonu. Hidroizolacija balkona se izvodi na isti način kao i hidroizolacija terase.  

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare