Vinilne podne obloge - Pa da ih upoznamo...

Vinilne podne obloge

Vinilne podne obloge su odlična alternativa za druge vrste podova. Danas pričamo o prednostima, ali i manama ovog tipa podloga, od čega se sastoji vinilni pod, kao i na koji način se vinilne podne obloge postavljaju.

Šta su vinilni podovi?

Od skraćenice PVC dolazi naziv vinilnih podova. Zbog sadržaja hlora nije potpuno bezopasan za život, pa se PVC ne koristi kao jedina sirovina za vinilne podove. EVA i PEVA materijali se sve više koriste i pogodniji su za upotrebu u poslovnim, ali i stambenim prostorima. Vinilni podovi se najčešće koriste u poslovnim zgradama, ali se koriste i za opremanje doma. U prodaji se mogu pronaći:

  • Homogene vinilne podloge koje se sastoje od jednog sloja vinila.
  • Heterogene vinilne podloge koje se sastoje od više slojeva različitih materijala.

Slojevi vinilnog poda

  • Donji kompaktni sloj – osigurava dodatnu čvrstoću proizvoda.
  • Penasta poleđina – obezbeđuje zvučnu i toplotnu izolaciju.
  • Kompaktni sloj – sprečava promene u dimenzijama i izgledu poda.
  • Gornji penasti sloj – daje elastičnost i zaštitu vinil podu.
  • Transparentni sloj – obezbeđuje dodatnu zaštitu od habanja i povećava otpornost poda.

Heterogene vinilne podloge su sa zvučnom izolacijom ili slojem koji ublažava udarce.

Prednosti vinilnih podova

Trajnost je najznačajnija prednost vinilnih podova. Gornji sloj poda koji je deblji, štiti od udara predmeta. Vinilne podloge su elastične, pa samim tim podnose skakanje, hodanje i trčanje bez nastanka pukotina. Postoje neograničene mogućnosti dizajna, od imitacije drveta, kamena ili nekih drugih tekstura. Gornji sloj vinilnih podloga je antibakterijski i antistatičan, pa su ove podloge pogodne i za osobe koje imaju alergije. Jednostavno održavanje i čišćenje je još jedna od prednosti vinilnih podloga.

Mane vinilnih podova

Iako je vinil izdržljiv materijal, pod velikim opterećenjem se ne ponaša najbolje. Teške predmete, nameštaj ili elemente pokućstva ne bi trebalo postaviti na vinilne podloge. Samim tim, ovaj tip podnih podloga nije najbolji izbor za radionice, skladišta, magacine i slično. Pri izlaganju suncu kao i visokim temperaturama, boja vinilnih podloga može izbledeti i može doći do deformisanja podloge. Za unutrašnjost je ovaj tip podloge pogodan, dok za spoljašnjost nije.

Postavljanje vinila

Na keramičarske pločice ili parket je moguće postaviti vinil. Ovo vam omogućava da vrlo lako i jednostavno obnovite pod u svom domu. Sa druge strane, ne treba postavljati novi vinil preko starog vinila ili laminata. Uz pomoć vinila vaš pod može biti topliji i prijatniji, ukoliko se u vašem domu nalaze keramičke pločice. Vinil se može direktno postaviti na estrih ili cementnu košuljicu, ali se mora obratiti pažnja na pripremu podloge.

Untitled design 2022 08 26T111932.633

Priprema poda

Kao što smo već rekli, ukoliko se odlučite da vinil postavite direktno na estrih ili cementnu košuljicu, potrebno je da podloga bude suva, ravna i čista. Pukotine i druga oštećenja se moraju popuniti pre postavke vinilnih podnih obloga. Ako se odlučite da vinil postavljate na parket, pločice ili neku drugu već postojeću podnu pblogu, proverite da na podu nema tragova vlage ili eksera. 

Ovaj korak je važan kako se na vinilnom podu ne bi videle nepravilnosti. Ukoliko su fugne uže od 4 mm, između keramičarskih pločica, ravnajuća masa nije potrebna. Bitno je voditi računa da se spojevi vinilnih ploča ne poklapaju sa fugnama. Osnova koja je najpogodnija za postavljanje vinila je brušena šperploča. Brušena šperploča stvara topliji, prijatniji i mekši pod.

Postavljanje vinila – prethodna priprema

Pre samog početka rada, proverite da li je materijal prikladan. Poređajte ploče da ih lepo vidite i pregledajte da li su boje i šare ujednačene i da li postoje neka mehanička oštećenja ili nedostaci. Potrebno je da se materijal pre postavljanja aklimatizuje na prostor u kom će biti postavljen. Tačnije, materijal treba da bude u prostoriji bar dva dana. Kako se vinil na toplom rasteže, a na hladnom skuplja, ovo će omogućiti da se materijal stabilizuje. Duž ivica je potrebno ostaviti razmak najmanje 5 mm, zbog rastezanja materijala.

Postavljanje vinila na klik

Ovaj način postavljanja počinje u levom uglu i nastavlja se udesno i na gore.Minimalno rastojanje od 5 mm od zida označite distancerima i vodite računa o poravnanju lajsni. Ceo red potom zajedno pričvrstite. Distancere uklonite kada završite sa polaganjem ploča. Profilima ili ivičnim lajsnama se pokriva preostali razmak do zida.

Postavljanje vinila lepljenjem

Vinil se može postaviti lepljenjem na podlogu, a time se sprečava prodor vode ispod ploča. Ovo je važno ukoliko se vinilne ploče postavljaju u kupatilo, toalet ili kuhinju. Odnosno, svaka prostorija koja ima veću koncentraciju vlage. U ovom slučaju je takođe potrebno proveriti podlogu da bude ravna, čista i potpuno suva. U sloju debljine najmanje 3 mm se nanosi masa za ravnanje. Nakon toga se nanosi lepak i ređaju se ploče ili se razvlače rolne. Na kraju se pod valjkom sabija, odnosno dodatno poravnava.

Vinilne podloge za podno grejanje

Ukoliko se odlučite da vinil lepite na pod sa podnim grejanjem, vodite računa o temperaturi. Temperatura na površini sa vinilom ne sme prelaziti 25 stepeni. Vinil je materijal koji je odlične termoprovodljivosti, pa je pogodan za pod koji ima podno grejanje.

Upotreba vinila

Podne obloge od vinila su pogodne za vlažne prostorije, ali i za prostorije koje imaju podno grejanje. Kako su otporne i izdržljive, mogu se postaviti u hodnicima, kuhinjama kao i svim prostorijama koje su prometne. Vinilne podloge su pogodne i za stepenice, pri čemu se utiče na debljinu gazišta. Odgovarajuće ivične, prelazne ili ugaone lajsne se prodaju uz vinilne obloge, pa ih nemojte zaboraviti kako bi mogli posao da završite do kraja.

Održavanje vinilnih podnih obloga

Održavanje vinila je jednostavno i lako. Kako bi vaš pod izgledao savršeno, potrebno ga je adekvatno i redovno čistiti i održavati. Brisanje ili usisavanje na dnevnom nivou je sasvim dovoljno za održavanje. Fleke ili mrlje se mogu ukloniti deterdžentom i potom isprati. Dovoljno je da pod jednom nedeljno prebrišete blago vlažnom krpom koju ste nakvasili toplom vodom i neutralnim sredstvom za čišćenje.

Saveti za vinilne podne obloge

  • Podloga na koju se postavlja vinil mora biti suva, glatka i ravna
  • Obratite pažnju na smer rolni, letvica ili ploča, odnosno sve moraju biti okrenute u istom smeru
  • Pratite uputstva proizvođača

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

4 1 glas
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare