Trikovi i saveti za savršeno krečenje

Danas vam otkrivamo trikove i savete za savršeno krečenje vašeg doma ili poslovnog prostora. Pročitajte koje to korake treba da poštujete i primenite, koje boje treba da koristite kao i koji alat i na koji način se koriste molerske trake.

Trikovi i saveti za savršeno krečenje

Pripremite se za krečenje

 • Uzmite uzorak boje – Uzmite uzorak boje, nanesite dva sloja četkom na ploču a potom postavite na zid. Na taj način ćete dobiti osećaj kako se nijansa koju ste izabrali uklapa u vaš prostor. Takođe pogledajte kako boja izgleda na prirodnoj svetlosti i na veštačkoj, ali i u mračnim delovima prostorije.

 • Koliko boje je potrebno? – Da bi ste znali koliko boje vam je dovoljno za farbanje odnosno krečenje zidova, pomnožite dužinu najdužeg zida sa njegovom visinom, a potom taj broj pomnožite sa 4. U svakom slučaju da ne bi ste rešavali matematičke jednačine, na poleđini svake boje proizvođač je stavio koliko određena količina boje prekriva zidove.

 • Investirajte u kvalitetne boje – Ne štedite kada je kvalitet boje u pitanju. Jeftina varijanta boje može u prvi mah delovati dobro, dok se boja ne osuši. Nakon sušenja možete primetiti nejednakost, fleke, mrlje ili jednostavno boju koja nije postojana kao što je bilo dok je bila mokra. Zato je bitno da uložite novac u kvalitetniji materijal odnosno boju, kako ne bi ste morali više puta da prekrivate površinu, a i kako bi vaša prostorija delovala lepo i uredno.

 • Čišćenje – Mnogi od nas zaboravljaju temeljno čišćenje zidova pre samog krečenja. Kuhinja je prostorija u kojoj mogu biti skrivene masnoće na zidovima. Ukoliko se zidovi temeljno ne očiste, boja preko masnoće i prljavštine svakako neće biti lepa. A ko još želi da iznova radi nešto? Zato koristite odmašćivač ukoliko je potrebno, očistite zidove i pripremite ih za vašu omiljenu boju ili dezen.

Sastavite svoj alat

 • Dobra četka – Kao što je bila reč o kvalitetu boje, ista priča je i za četke odnosno alat koji vam je potreban za krečenje. Čekinje na četki trebaju biti sužene, podeljene i poređane u više dužina kako bi formirale tanak vrh. Najbolje je izabrati četke sa prirodnom dlakom za završne slojeve koji su na bazi ulja.

 • Veličina valjka je bitna – Valjci dolaze u raznim oblicima, dezenima i veličinama. Takođe postoje razni materijali od kojih se valjci izrađuju i svaki od njih ima svoju namenu. Bitno je koja je veličina valjka koju koristite. Mali penasti valjci su idealni za panele na vratima, a veliki valjci će vam biti od koristi ukoliko želite da prekrijete bojom veću površinu.

Saveti za korišćenje traka

 • Savršena pruga

 • Molersku traku koristite samo ako vam je zaista potrebna i počnite od plafona ka dole.

 • Koristite srednju lepljivu traku za unutrašnjost prostorije

 • Različite boje molerske trake ne moraju da imaju i različite namene

 • Kada farbate, farbajte pažljivo kao da trake uopšte nema.

 • Čim se boja osuši ukloni traku sa zida

Pripremite zidove

Pre samog krečenja, proverite da li vaš zid ili zidovi imaju neka oštećenja. Ukoliko je potrebno gletovanje ili dodatno pripremanje zidova kako bi se oštećenja uklonila i rupe popunile, nikako ne preskačite taj korak. 

Ono što možete dobiti kao rezultat ukoliko zidovi nisu savršeno glatki i ravni je da će nakon nanošenja boje i njenog sušenja deo koji ima oštećenje verovatno otpasti.

Čišćenje

 • Očistite kapi boje – Ukoliko vam se dogodi da vam se malo boje prospe, odnosno da ste primetili kapi boje na parketu, nameštaju ili lajsnama, ne paničite. Možete je očistiti odmah ili nakon što se boja osuši. A kako ne bi dolazilo do panike i stresa ako boja iskapa po prostoriji, najbolje bi bilo da zaštite lajsne, parket i nameštaj.

 • Očistite četku i valjak – Nemojte biti i ostavljati četku ili valjak da operete tek sutra ili nakon nekoliko dana. Nakon što ste završili sa krečenjem, temeljno očistite četku i valjak kako bi ste mogli da ih ponovo upotrebite. Ukoliko se boja osuši i četka ili valjak upiju u potpunosti, biće praktično nemoguće oprati ih, ili će vam trebati mnogo više vremena. Dakle očistite svoj alat za krečenje, osušite ga i odložite na svoje mesto.

Izbor boje za krečenje

 • Bela boja – Iako možda deluje kao jednostavna boja za izbor, to ipak nije slučaj. Kao i kod drugih boja, bela boja takođe ima razne nijanse i tonove. Prvi korak pri izboru bele boje je odluka da li želite toplu ili hladnu belu boju.
 • Uticaj boja – Boje koje birate utiču na sam izgled prostorije, ali i na psihičko stanje ljudi. Takođe boje koje birate za svoju prostoriju odnosno dom mogu ih učiniti manjim ili većim. Na koji način boje utiču na raspoloženje pročitajte u našem članku.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300