Postoje razne teksture zidova...

Tipovi tekstura zidova

Tipovi tekstura zidova

U današnjem članku ćemo vam reći nešto više o najčešćim tipovima teksture zidova kao i njihovoj izradi.

Savremeni trendovi težili su ravnim, praznim zidovima kao i na tome da je fokus na boji kako bi spojili prostoriju, ali dodavanje jedinstvene teksture zida u prostoriju može uneti ličnost u vaš dom. Ono što je prednost kod teksture zidova je to što može pomoći pri sakrivanju arhitektonskih grešaka, štedeći vam skupe popravke. U nastavku teksta pogledajte najpopularnije vrste zidnih tekstura.

1. Češalj zid

Tekstura češlja proizvdena je tehnikama koje stvaraju linije različitih širina i oblika u sastavu suhozida. Ova tehnika se često koristi za izradu ponovljenih serija šara duge na suhozidu i jedna je od jednostavnijih tehnika teksturisanja. Ono što zahteva ova metoda je smeša od gipsanih ploča, valjak i gletericu za suve zidove sa ravnomerno raspoređenim zubima. Masu za suvu gradnju nanesite valjkom na zid, a zatim zupcima gleterice nežno nanesite linije u vlažnom masu.

Ako ciljate na savršene koncentrične krugove, vežbajte svoje umetničke veštine na rezervnom komadu suhozida pre nego što ih pokušate na zidu. Ostavite da se tekstura osuši 24 sata pre nanošenja premaza i bojenja.

2. Kokice

Ono što je interesantno je da su zidovi od kokica bili klasičan izgled 70 – ih godina, a mogu se videti i danas u bezbroj domova. Razlog za popularnost ove vrste zidnih tekstura je to šro odlično skriva nedostatke, a može pomoći i pri apsorpciji zvuka između podova i zidova.

Sve što vam je potrebno za ovaj tip teksturisanja je tekstura kokica, vazdušni kompresor i pištolj za levke. Tekstura kokica je suva mešavina suhozidnog blata i polistirena, dolazi u standardnoj beloj boji, samim tim je najbolje plafon ili zid grundirati pre upotrebe. Pomešajte teksturu kokica sa vodom i uverite se da dobro pokrivate sve površine i predmete koji se ne prskaju.

Nakon što ste prekrili ostatak prostorije pravilno, sledi prskanje. Tekstura se može obojiti u bilo koju boju nakon što se osuši.

Tipovi izrade plafona (članak)

3. Kora pomorandže

Kada je reč o teksturi kore pomorandže ona izgleda baš onako kako zvuči – podseća na koru pomorandže. Zidove ćete morati premazati unapred kako bi tekstura imala glatku površinu bez prljavštine za lepljenje. Potreban je i pištolj sa rezervoarom koji ima ventil koji se može podesiti vazduhom, kompresorom za vazduh i mešavinom suhozida. Pomešajte smešu suvog zida sa vodom dok ne postane konzinstencija guste boje ili kiselog testa za palačinke, pa je sipajte u rezervoar.

Poprskajte malu količinu iz rezervoara na ispitni komad i podesite vazdušni ventil tako da odgovara uzorku prskanja koji želite. Isprobajte i teško i lagano prskanje kako bi ste bili sigurni šta želite odnosno kako da na nanesete na zid.

Teksture zidova

4. Vrtlog peska

Vtlog peska daje osećaj individualnosti prostoriji. Ovaj stil teksturisanja je lako izvesti korišćenjem jedinjenja poznatog kao perlit, odnosno prajmer sa peskom i četkom za farbanje.

Četkicu držite za podnožje, jer ćete tako imati veću kontrolu. Umočite četkicu nekoliko centimetara u perlit i obrišite je sa obe strane kante kako bi ste uklonili kapljice. Vežbajte pravljenje vrtložnog uzorka u rezervnom komadu suhozida pre nego što pređete na zid.

Korišćenjem četke počnite od samog vrha zida, praveći veliku petlju sa otvorenim dnom. Svaki red ovog obrasca prekrivaće dno prethodnog reda. Nakon 24 časa sušenja, zidove možete premazati bojom.

5. Šamar četkom

Tekstura četke šamara stvara nasumičan uzorak tankih linija na vašim zidovima. Ova vrste zidne teksture odličan je izbor ako niste sigurni sa pištoljem za prskanje. Sve što je potrebno za ovu tehniku je valjak, četka za šamaranje i suhozid.

Pomešajte smešu sa vodom dok ne dobije gustu konzinstenciju boje, a zatim je ravnomerno nanesite valjkom na zid. Nakon toga nanesite smešu suhozida na svaku stranu četke za šamaranje u tankom premazu, i zatim počnite da šamarate prvi deo zida. U teksturi ne bi trebalo biti nikakvog posebnog uzorka, pa možete da je pomešate tako što ćete zaokrenuti ugao šamara u samom uglu između šamara.

Nakon što je prvi deo završen, nastavite dalje na sledeći deo. Ponavljajte ovaj postupak dok ne završite celu prostoriju. Nakon 24 časa sušenja, možete premazati bojom.

6. Venecijanski zid

Umetnici za teksturisanje zidova koji imaju određeno iskustvo mogu pokušati da koriste venecijanski uzorak. Ova tehnika se oslanja na starije metode teksturisanja kako bi se stvorio uglađen i elegantan izgled. Tip teksture venecijanaskog suhozida podrazumeva mešanje mramorne prašine i nanošenje tankih slojeva posebne vrste maltera. Završna tehnika često zahteva brušenje i poliranje.

Venecijanski zid

7. Obaranje

Tehnika pod nazivom obaranje stvara jedinstveni, rustikalni uzorak, sličan štukaturi. Obaranje se može postići dodavanjem koraka u tehniku kore pomorandže. Nakon nanošenja teksture kore pomorandže na zidove, poravnajte vrhove i izbočine koje se formiraju u masi suhozida pomoću noža za obaranje.

Manje prostorije će zahtevati period čekanja od oko 10 do 15 minuta nakon prskanja pre nego što vrhovi počnu da se ravnaju, dok se u većoj prostoriji može početi odmah čim završite sa prskanjem. Bitno je da počnete sa ravnanjem na istom područu na kom ste počeli prskanje. Ako prerano počnete sa ravnanjem mase suhozida, nož za obaranje ostaviće linije s rubova noža.

8. Španska čipka

Ukoliko planirate da jednostavan izgled obaranja podignete na sledeći nivo, onda vredi isprobati teksturu zidova španske čipke. Ovaj tip zahteva više napora jza uspešnu primenu zbog detalja teksture kako bi ste postigli izgled čipke. Smesa suhozida mora stvoriti upečatljiv kontrast u odnosu na svetli izgled vašeg zida. Ovaj tip je dobar za prikrivanje mrlja ili ispucalih površina, kao i za elegantni izgled.

9. Sprej pesak

Zainteresovani za teksturu zida od narandžine kore mogu razmotriti tehniku prskanja peskom koja postiže slične rezultate. Jednostavno morate da koristite različita jedinjanja da bi ste stvorili mešavinu suhozida. Kombinujte pesak sa prajmerom i ostavite da odstoji neko vreme pre nanošenja. Ova mešavina se pažljivo prska po zidu, dok se gleterica koristi za teksturisanje sve dok ne dođe do završne obrade zida.

10. Jastreb i lopatica

Tekstura jastreba i gleterice zahteva kombinaciju ova dva alata za stvaranje jedinstvenog efekta. Jastreb drži gips koji će se koristiti za oblaganje zida pomoću gleterice. Važno je da tokom postupka delujete brzo kako bi ste sa ovim alatima stvorili prave linije, slojeve koji se preklapaju kao i razne elegantne uzorke. Sama ideja za ovu teksturu zida je stvaranje više tečnih slojeva koji su poput vodenih talasa.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili jednostavno savet za vaš dom, pozovite nas: 060/4492-300