Štampani beton

Štampani beton odnosno dekorativni često viđamo, a da nismo ni svesni da hodamo po njemu, tačnije da je u pitanju beton. Štampani beton možemo videti na prilazima tržnog centra, stazama u parku, parkingu. Šta je štampani beton, na koji način se pravi, kao i koje su prednosti i mane istog, pročitajte u nastavku.

Štampani beton

Šta je štampani beton?

Beton čija je površina ukrašena teksturom ili reljefom koji podsećaju na kamen, pločice, opeku i druge materijale su štampani betoni. Koristi se na trotoarima, prilaznim putevima, terasama, oko bazena ali i kao podovi u enterijeru. Zahvalan je materijal, jer je otporan na visoke i niske temperature, kao i na razna oštećenja. Kada se beton lakira, sprečava se prodiranje vode. Pored zaštite, lak izražava boju i teksturu betona.

Proces štampanja betona

Štampanje betona se odvija u tri procedure, pa se samim tim i izdvaja u odnosu na druge betonske površine. Procedure su dodavanje osnovne boje, dodavanje akcentne boje i utiskivanje šablona u beton. Premazi za zaštitu površine betona se nanose nako n štampanja betona. Na taj način se postiže dugotrajnost, lakše održavanje kao i efekat štampe dolazi do izražaja. Pomoću ove tri procedure beton dobija oblik i boju koju podsećaju na prirodne materijale.

Dodavanje osnovne i akcentne boje

Dodavanje osnovne i akcentne boje su dve procedure koje su važne za izradu štampanog betona. Osnovna boja se bira tako da odrazi boju prirodnog materijala koji se imitira. Proizvodi se tako što se dodaje učvršćivač boje u beton. Pigment u prahu koji se koristi za bojenje betona je zapravo učvršćivač boje. Postoje dva načina na koja se može primeniti učvršćivač za boju. Prvi je integralno bojenje, a drugo površinsko bojenje.

  • Integralno bojenje – predstavlja postupak u kom se cela zapremina betona farba u osnovnu boju.
  • Površinsko bojenje – postupak u kom se površina betona boju u osnovnu boju. Boji se tako što se nanosi učvršćivač boje na površinu mokrog betona, a zatim se prosipa prah na mokri sloj betona.

Beton se boji na razne načine, a neki od njih su preko učvršćivača boje, sastavne tečnosti ili kiseline. Integralno bojenje ima prednosti da se cela zapremina boji, ali površina nema snagu kao kod korišćenja učvršćivača boje. Sekundarna boja koja se koristi u štampanom betonu je akcentnta boja. Ona služi za prozvodnju teksture na betonu. Ona se dobija primenom pigmenata kako bi se boja otpustila u betonu. 

Ovakav pigment ima dve svrhe, odnosno koristi se za bojenje betona kao i za sprečavanje lepljenja betonskih kalupa za beton. Pigment se može naneti na dva načina, tačnije prvi način je na samu površinu betona, a drugi je preko kalupa. Pigment preko kalupa se nanosi na donju ivicu kalupa.

Štampani beton

Obrasci štampanja

Oblik površine betona je obrazac koji odražava prirodan izgled materijala koji želimo da postignemo. Utiskivanjem u beton nakon izlivanja sa posebnim kalupima se vrši štampanje. Kalupi za štampanje su napravljeni od poliuretana. Nakon što je nanet agnes za odbijanje boja, kalupi se utiskuju u beton. Potom se utiskuju u betonsku površinu pomoću odgovarajućeg pritiska. Zatim se kalupi uklanjaju i ostavljaju dezen odnosno štampani beton.

Prednosti štampanog betona

  1. Dostupnost u raznim bojama i dezenima – veliki izbor boja nudi razne mogućnosti dizajna.
  2. Dugovečnost i performanse – štampani beton će trajati dugo ukoliko je pravilno ugrađen, ali i održavan. Kada mu se doda čelična armatura ili žičana mreža, povećava se snaga i smanjuje pucanje.
  3. Brzo postavljanje – štampani beton se može izliti ili ispumpati na licu mesta. Samim tim nije potrebno podizanje, kao ni postavljanje pojedinačnih elemenata.
  4. Sposobnost prilagođavanja – određeni proizvođači nude kalupe koji mogu biti izrađeni po Vašoj želji.
  5. Estetska vrednost – štampani beton ima estetsku vrednost, odnosno pogodan je kako za javna šetališta, tako i za privatna dvorišta.
  6. Isplativost – štampani beton u odnosu na materijale poput opeke, keramike i kamena može biti isplativiji, jer ima mogućnost oponašanja svih ovih materijala.

Najveća mana je...

Najaveća mana kod štampanog betona je ta što može biti veoma klizav. Površine koje su lakirane tako da imaju sjajnu završnicu su klizave, ali to ne mora biti uvek slučaj.

Održavanje štampanog betona

Štampani beton zahteva minimalno održavanje. Kako je površina premazana završnim premazom, prašina i nečistoća se manje zadržavaju, ali se i lakše uklanjaju. Na mestim kao što su terasa i balkon, odnosno ona koja su nadrkivena, neće biti potrebno nanošenje novog premaza. Sa druge strane, mesta koja su frekventna zahtevaju da se štampani beton oseži nanošenjem premaza.

Da rezimiramo:

Štampani beton ima odlične praktične i estetske performanse. Nudi veliki izbor boja i šara, traje dugo i pravi je arhitektonski element bilo da je reč o privatnom ili javnom prostoru. Štampani beton ima dobre termoizolacione karakteristike, takođe reflektuje svetlost. Na taj način se troškovi smanjuju kada je reč o zatvorenim prostorima.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare