Poni zidovi

U današnjem članku govorimo o poni zidovima, njihovoj funkciji kao i načinu izgradnje.

Poni zidovi

Poni zidovi

Poni zid predstavlja kratki zid odnosno ’’ zid kolena ’’ , odnosno kratki zidovi izgrađeni da nose podne grede u područjima gde se temelj spušta, nestrukturne zidove izgrađene kao pregrade za sobe, zidove koji služe kao stražari na stepenicama ili balkonima kao i zidove koji podržavaju ploče. Kao i obični zidovi, tako i zidovi ponija imaju gornju i donju ploču, tačnije vodoravne elemente na koje se pričvršćuju klinovi. 

Klinovi se postavljaju na isti razmak koji se koristi i u ostatku doma odnosno poslovnog prostora. Zidovi ponija sa spoljnim površinama, poput zidova temelja, dobijaju strukturne obloge kao što su šperploče, a unutrašnji zidovi ponija suhozidom su i završeni.

Ime Poni zid

Zabavno ime poznato kao i ’’poluzid’’ ili ’’zid kolena’’ odnosno oznaka zid ponija pojavila se pre 150 godina u Nebraski kada je farmer Valter Clidell odlučio da izgradi kratke zidove u svojoj štali za konje kako bi lakše video. U bilo kojoj postavci, ovaj koncept zida omogućava članovima domaćinstva i gostima u odvojenim prostorijama da se vide i ostanu povezani.

Bitan trik u ovome jeste da koristite razne nijanse svetle boje kako ne bi izgledalo monotono i kako bi ste napravili vizuelna udubljenja i isticanja površina na zidovima ali i elementima u kuhinji.

Detalji Poni zida

Kada je reč o izgradnji kuće postoje 2 osnovna tipa zidova – nosivi koji podržavaju nadzemnu težinu i pregradni zidovi koji ne podnose nikakvu težinu. Zidovija ponija spadaju u pregradne zidove, instalirani pričvršćivanjem kraja na drugi zid radi podupiranja ili pričvršćivanjem za uokvirivanje u podu ispo zida ponija. 

Kako se ne proteže skroz do polafona, na vidljivom vrhu zida ponija nalazi se kapa koja nudi horizontalnu platformu. Zid ponija stvara vizuelnu i funkcionalnu barijeru između dva dela velike prostorije, a da ih ne zatvara jedno od drugog i ne ostavlja osećaj skučenosti. Budući da se ne protže do plafona, novstvoreni prostori zadržavaju otvoren izgled i osećaj.

Uticaj boje na prostor (članak)

Nosivi zidovi Ponija

Kao i kod običnih zidova, najbolja praksa je uokviriti zidove ponija tako da se njihovi klinovi poravnaju sa podnim gredama ispod njih. Ukoliko je zid ponija onaj koji se proteže od zida temelja, onda njegove klinove treba postaviti tako da padnu ispod mesta na kojima će se nalaziti podne grede. Klinovi u tavanskim zidovima kolena treba da padnu ispod rogova. 

Ovo predsavlja olakšano pokretanje ožičenja ili vodovoda i stvara neprekidnu putanju opterećenja. Šta to znači ? To znači da svaki elemenat za uokvirenje, kao što je klin, greda ili rafter, nosi direktno na elementu ispod njega, pri čemu se put nastavlja sve do grede ili do temelja. Kada se zid ponija zasniva na temelju ili betonskoj ploči, donju ploču treba napraviti od drveta obrađenog pritiskom kako bi se izbeglo truljenje. 

Donje ploče zidova ponija koje se zasnivaju na temeljima prema zakonu moraju biti pričvršćene.

Unutrašnji zidovi Ponija

Kako sam zid ponija deluje kao poluga kada neko pritisne vrh, zid mora biti čvrst. Pričvršćivanje poslednjeg klina u zidu ponija na klinove ili blokiranje ukrštanja zidnih podupirača koji se dobro završavaju. Sama izgradnja čvrstog zida od ponija je teža kada njegov kraj završava na sredini poda. 

Samo uokvirivanje zida i zabijanje na pod ispod neće stvoriti snažno i izdržljivo vezivanje. Zidovi ponija se često koriste u kupatilima, pružajući privatnost u toaletu ili tušu, stvarajući kraj za toalet ili delimično zatvarajući kadu. Kako su svi ovi zidovi ponija obično popločani, hidroizolacija je važna kao i stvaranje čvrstog pričvršćivača.

Lokacija ovih zidova

 1. Uz otvor stepeništa – umesto punih zidova sa obe strane silaznog stepeništa, neki graditelji će postaviti zid od ponija sa jedne strane otvora. Ovaj način ugradnje deluje kao sigurnosna mera koja štiti stanovnike od padanja sa ivice, a poluzid stvara idealnu pozadinu za postavljanje nameštaja.
 2. U kupatilu kao odvajanje privatnosti – Kratki zid može se postaviti između komode i drugih kupaonskih armatura ili pod prilagođenim tušem, kao podloga na koju se postavljaju staklene ploče.
 3. Između kuhinje i trpezarije – jedan ili više zidova ponija koji se prostiru samo iznad vaših stolova mogu vam pomoći da sakrijete prljave lonce i šerpe iz vida tokom obroka, odnosno oni pomažu u stvaranju vizuelne podele između kuhinje i trpezarije ili između prostora za jelo i dnevne sobe.
 4. U velikim sobama – majstori za izgradnju kuća mogu se odlučiti za uključivanje zidova ponija za podelu kvadrature na radne prostore.
 5. Usmeravanje pešaćkog saobraćaja u bilo koje područje kuće – posebno na ulazima.
 6. Tamo gde su bile potrebne dodatne elktrične utičnice – u starijim kućama u kojima utičnice mogu biti retke, izgradnja zida od ponija može služiti za stvaranje dodatnog prostora na zidu potrebnog za instaliranje više utičnica.

Detalji dizajna

Mnogi zidovi ponija dizajnirani su tako da odgovaraju stilu sobe u kojoj su izgrađeni, ali evo nekoliko smernica ukoliko se odlučite za ovaj tip zida.

 1. Zid od ponija koji je završen suhozidom i obojen tako da odgovara zidovima i oblogama, predstavlja rešenje koje će izgledati kao prirodno proširenje prostorije.
 2. Odluka o završetku zida ponija u komplementarnoj ili kontrastnoj boji privući će oko.
 3. Paneli, perle i suhozid se obično koriste za završetak stranica zidova ponija postavljenih u životnim prostorima, dok su gornje kape često izgrađene od obojenog drveta ili šperploče. U kupatilima se pločice obično koriste za završnu obradu zidova i poklopaca ponija.
 4. Dekorativini elementi kao što su mali stubovi, mogu se izgraditi iznad zida ponija za držanje knjiga.

Uradi sam, saveti, ugradnja Poni zidova

Ukoliko se odlučite da sami izgradite zid od ponija, evo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći.

 1. Izgradite okvir zida za poni pre nego što ga pričvrstite – ovo je najjednostavniji metod
 2. Pričvršćivanje kraja zida ponija na klinove u postojećem zidu, odnosno moraćete odrezati postojeću zidnu ploču da bi ste otkirli klinove kako bi sigurno pričvrstili novi zidni okvir poni.
 3. Dodatno ojačanje u podu preporučuje se ako je zid ponija dugačak – donja ploča bilo kojeg zida ponija treba biti pričvršćena ekserima na podlogu, ali to možda neće biti dovoljna podrška ako planirate da izgradite duži zid. Ojačanje u podu podrazumeva sečenje podloge i koiršćenje dužih okvira za zidove ponija, pričvršćenih čvrsto za podne grede ispod podloge.  Dugi zidovi ponija bez ojačanja u podu imaju tendenciju da se klimaju tokom vremena.
 4. Kraći zidovi ponija mogu se postaviti direktno da tvrdo drvo, pločice ili linoleum – ako ne morate da odsečete podlogu za armiranje u podu, samo koristite eksere koji su dovoljno dugački da prodru u podlogu.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili jednostavno savet za vaš dom, pozovite nas: 060/4492-300