Šta je i kako funkcioniše podno grejanje?

Da li Vam je potreban savremen način da ugrejete Vaš dom? Osećaj topline, nežnosti i udobnosti u hladnim zimskim danima je svima potrebno, ali je pre svega bitno da se upoznate sa podnim grejanjem. 

Bez obzira da li je se radi o električnim grejnim mrežama ili električnim grejnim kablovima, podno grejanje se savršeno uklapa u svaki tip poda. Šta je podno grejanje, na koji način funkcioniše i kako se postavlja, možete da pročitate u nastavku teksta.

Šta je i kako funkcioniše podno grejanje?

Šta je podno grejanje?

Podno grejanje predstavlja toplotno-distributivni sistem koji koristi celu podnu površinu kako bi se dom zagrejao u odnosu na mehaničko zagrevanje. Mehaničko zagrevanje izlazi iz jednog malog otvora i na taj način zagreva celu prostoriju ili dom.

Kako funkcioniše podno grejanje?

Možemo slobodno reći da podno grejanje funkcioniše na malo neobičan način. Tačnije, voda prolazi kroz cevi koje su položene u podu. Voda koja se nalazi u cevima prenosi toplotu na pod, a samim tim se toplota prenosi i u prostor. 

Ono spada u grupu niskotemperaturnih grejanja i oslanja se na principe infracrvenog zračenja i konvekcije. Velika betonska ploča se zagreva i zrači svoju toplotu, a ventilacija je neophodna za snabdevanje svežeg vazduha za stanare.

Da li je bezbedno?

Bezbednost podnog grejanja je iznad svih ostalih načina grejanja jer ga krase sledeće karakteristike:

  1. Nema zapaljivih energenata
  2. Nema dostupnih metalnih delova na kojima se može pojaviti opasan napon
  3. Električni grejni kablovi su celom dužinom prekriveni bakarnim opletom. Ono se vezuje na zaštitno uzemljenje, pa samim tim dolazi do iskakanja osigurača ukoliko dođe do mehaničkog oštećenja.
Podno grejanje

Sistemi i vrste podnog grejanja

Postoje dva tipa sistema podnog grejanja, odnosno hidraulični i električni. Hidraulični sistem je najisplativiji, a funkcioniše tako što voda cirkuliše kroz plastične cevi koje su pričvršćene na zavarenu žičanu mrežu. Mogu biti zavareni i u izolaciju iznad konstruktivne ploče. Električno podno grejanje funkcioniše tako što se ispod poda postavlja tanak električni panel. Električni paneli sadrže žice koje su otporne na toplotu.

U odnosu na to da li postoje urađene ravnajuće košuljice ili ne, postoje dve vrste podnog grejanja:

  1. Podno grejanje električnim grejnim kablovima
  2. Podno grejanje električnim grejnim mrežama

Koja je razlika između ove dve vrste podnog grejanja?

Postoje dve najbitnije razlike između ove dve vrste podnog grejanja:

  1. Razlika u debljini – električni grejni kablovi su debljine od 8mm do 10mm i montiraju se pre same izrade ravnajućih košuljica. Debljina košuljice sa podnom oblogom treba da bude od 4 cm do 7 cm. Što se tiče električnih grejnih mreža, njihova debljina je oko 4 mm, a montaža se vrši na ravnajuću košuljicu. Debljina materijala koji se nalazi iznad grejne mreže zavisi od debljine završne obloge.
  2. Razlika u snazi po m2 – Snaga kod električnih mreža je definisana na 100W/m2, 150W/m2 i 160W/m2 u zavisnosti od toga koja je namena grejne mreže. Snaga kod električnih grejnih kablova se određuje pri ugradnji. Za osnovno grejanje u prostoriji se koristi snaga od 150W/m2. Dopunsko grejanje prostorije zahteva od 100W/m2 do 120W/m2.

Kako se postavlja podno grejanje?

Samo postavljanje sistema podnog grejanja je moguće u svim objektima. Može se postaviti u unutrašnjosti prostora kao i na spoljašnjosti. Visina košuljice kod podnog grejanja ne treba da prelazi 45 mm. Ivice metalnih mrežica treba da se preklapaju po par cm prilikom postavljanja i potrebno ih je pričvrstiti. 

Pre postavljanja izolacije za podno grejanje, košuljica mora biti potpuno suve. Na mestima gde su vrata potrebno je postaviti diletacione trake na zidovima i prelazima, pre izlivanja košuljice. Najlon koji se nalazi na diletacionoj traci treba da prekrije ivice panela. Kada se košuljica izliva, površina ne sme biti veća od 40 m2 kako ne bi došlo do pucanja košuljice. 

Ukoliko se radi keramika preko podnog grejanja, ne sme se postaviti više od 120 m cevi po jednom krugu. Sistem je potrebno ispitati na pritisak od 2 bara, 6 sati pre košuljice. Pri puštanju grejanja, prva 3 do 4 dana temperatura vode treba da bude od 20 do 25 stepeni, a potom se pušta voda koja je temperature od 40 stepeni.

Saveti za renoviranje kupatila

podno grejanje

Prednosti i mane

Prednosti koje nudi podno grejanje je zdrava toplota, ušteda prostora, energetska efikasnost, ekonomičnost i dugovečnost. Podno grejanje je čisto i ekološki opravdano. Za podno grejanje nije potrebno ostavljati prostor za grejne instalacije, jer se one nalaze ispod pločica odnosno neke druge podne obloge. Uz samo nekoliko pritisaka na taster termostata, podno grejanje se može uključiti i isključiti.

Jedina mana kod podnog grejanja je inercija sistema, pa je potrebno voditi računa pri izboru opreme za regulaciju. Šta to znači? Inercija je zapravo sporo postizanje zadatih temperatura u prostoriji.  

Prednosti i mane

Podno grejanje postoji hiljadama godina u nazad, tako da ovaj sistem grejanja nije nešto novo što se pojavilo, ali je svakako savremena tehnologija doprinela da se izvuče maksimum iz ovog načina grejanja. Takođe, pomoću podnog grejanja štedi se na prostoru zatrpanom grejalicama i radijatorima, dom je udobniji i efikasniji, a uz ovaj sistem štedite i novac. 

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare