Savet dizajnera: Uređenje i trendovi u enterijeru

Uređenje enterijera se sastoji od nekoliko pojedinačnih koraka na kojima je projekat zasnovan. Uređenje enterijera obuhvata sređivanje unutrašnjosti, opremanje i izbor nameštaja, ali i izbor boja i trendova koji će krasiti unutrašnjost Vašeg doma. Koji su to koraci koji su neophodni za uređenje enterijera, kao i koji trendovi će nas pratiti ove i naredne godine, pročitajte u nastavku.

Savet dizajnera: Uređenje i trendovi u enterijeru

Merenje prostora

Prilikom uređenja enterijera, dizajner se za početak u poznaje sa prostorom, tačnije meri ga i pravi slike postojećeg stanja enterijera. Merenjem se dobijaju precizne mere, razmere i opisi koji su ključni za uređenje. Nakon što se dobila tačna slika kao i mere prostora, može se razraditi ideja i uskladiti želje.

Raspored pokućstva

Prioritet pri pravljenju rasporeda pokućstva je svakako sama funkcionalnost istog, ali i estetski izgled koji želite da postignete. Razni prelozi i kombinacije omogućavaju šanse da se dobije praktičan, funkcionalan i lep plan uređenja. Predlozi mogu biti u vidu manjih građevinskih radova, kao što su uklanjanje ili postavljanje novog zida, vrata ili prozora.

Priprema nacrta

Nakon što su sve informacije u rukama dizajnera i kada je postignut dogovor oko detalja uređenja, izrađuju se detaljni nacrti i planovi. Zatim sledi potraga za komadima određene boje, stila i oblika. Moguće je izraditi nameštaj po meri, jer neke prostorije zbog svog oblika ili veličine, se ne mogu opremiti sa standardnim nameštajem.

Idejni plan

Idejni plan

Idejni plan predstavlja popis svih podataka koji su važni za realizaciju uređenja enterijera. Plan je projektna dokumentacija jer sadrži precizne tlocrte, izbor materijala, šeme rasvete i 3D prikaz prostora. Ukoliko se koristi nameštaj po meri, idejni plan onda mora da sadrži tehnički crtež nameštaja koji se pravi. Tehnički crtež je detaljan, tačan i precizan nacrt nameštaja ili nečeg drugog.

Boje u enterijeru

Pri uređenju enterijera, pored rasporeda nameštaja i izbora materijala za izradu nameštaja, važne su i boje. Boje doprinose osećaju komfora, topline i udobnosti doma. Boje mogu biti od sofisticirane i nežne do šarene kombinacije koje će oživeti prostor. Boje unose dinamiku u svaki prostor. Pri izboru tonova za prostor koristi se koloritna skala, tačnije tonska karta. Tonska karta je svežanj kartona obojenih u boje i nijanse koje proizvođač nudi. Pri izboru boje, važna je količina svetlosti koju prostorija ima i položaj prostorije.

  • Intenzivne boje

Ovakve boje su veoma populatne, ali je potrebno pridržavati se nekih pravila kada se intenzivne boje koriste. Ukoliko koristite intenzivne boje, okrečite najviše dva zida, odnosno najbolje je delimično akcentovanje. Važno je i izbeći kontakt sve različite boje u istom ćošku.

  • Neutralne boje

Za umereni enterijer se koriste neutralne boje. Neutralne boje nisu samo 2 boje, nego mnoštvo boja od bež, boje peska, nijane čokolade, sive, srebrne, bele kafe i još mnogo njih. Kada krečite sa neutralnim bojama, možete koristiti tehniku slaganja nijansi. Osnovni elementi su u istoj boji, ali različitog intenziteta.

  • Pastelne boje

Rustično uređenje enterijera donosi i upotrebu pastelnih boja. Za pastelnu boju se nejačešće koristi boja prirodnog drveta. Pastelne boje mogu biti nijanse kajsije, svetlo plave i zelene, meke žute i nijanse breskve. Plafon je najbolje ostaviti u beloj boji, dok će zidovi biti ukrašeni pastelnim bojama.

Boje u enterijeru

Trendovi u enterijeru

Trendovi u enterijeru se menjaju svake godine, a ove i sledeće će obeležiti stil koji olakšava život savremenog čoveka, a da se pritom uklope funcionalnost i estetika. Trendovi u enterijeru:

  1. Zaobljeni oblici – nameštaj sa zaobljenim linijama je prijatniji i udobniji. Za osvetljenje se biraju lusteri sa zaobljenim ivicama jer donose eleganciju.
  2. Povratak prirodi – prirodni elementi koji dominiraju u prostoru se vraćaju u modu. Kamen i drvo su materijali koji odišu luksuzom i udobnošću. Nameštaj toplih , bogatih i neutralnih nijansi poput kamel i konjak boje, upotpuniće prirodan izgled unutrašnjosti doma.
  3. Vintidž – stari komadi nameštaja pričaju priču za sebe i nisu prolazni. Najbolja kombinacija je kombinacija starog i novog, gde se elementima iz prošlosti dodaje nešto novo.
  4. Maksimalizam – jarke boje, mnogo detalja, kombinacija šara i stilova su odlike maksimalizma koji se vraća u centar pažnje kada je reč o uređenju enterijera.
  5. Akcenat na zidovima – kako bi zid imao dopadljiv izgled, potreban je akcenat na istom. Akcentni zid je kontrast celom enterijeru, a kamen je materijal koji je najpopularniji za akcentovanje zidova.
  6. Biljke kao dekoracija – pored estetski lepog izgleda, biljke donose i prijatnu atmosferu u prostoru. Biljke u enterijeru će doprineti utisku oaze mira u domu, a uživanje je neminovno.
Enterijer

Zaključan dizajnera

Bez obzira da li ste se odlučili da Vam dizajner uredi dom ili ste ipak Vi ti koji to želite sami da uradite, uložite trud i vreme jer Vaš dom donosi toplinu i udobnost i ima uticaj na raspoloženje svih ukućana. Dom je pored oaze mira, postao i radni prostor, ali je udobnost broj jedan kada je uređenje enterijera u pitanju.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

1 1 glas
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare