Sastav i izolacija ravnog krova

Sastav i izolacija ravnog krova

Ravni krovovi zahtevaju posebne materijale i negu. Kod svih vrsta krovova, pa i kod ravnog, je najvažnija stvar efikasno odlivanje vode. Da bi to bilo moguće potrebno je da materijali budu kvalitetni i pravilno upotrebljeni, kao i dovoljno izolativni. Kada je reč o ravnom krovu svi ovi elementi su vrlo bitni, a naročito hidroizolacija. Najčešće se kod ravnog krova primenjuje hidroizolacioni sistem sa bitumenskim trakama…

Koje su vrste ravnih krovova?

Postoje razne vrste ravnih krovova u zavisnosti od materijala, a to su:  

 • Klasični bitumenski termoizolovani ravan krov 
 • Klasični otežani ravan krov  
 • Obrnuti ravan krov  
 • Metalni ravan krov  
 • Zeleni ravan krov  

Kako bi ste bolje razumeli svaki od oih tipova, hajde da vidimo kakvi su oni i koje karakteristike ih krase.  

Klasični bitumenski termoizolovani ravan krov

Kod ovog tipa ravnog krova sistem izvođenja je jednostavan, funkcionalan i ekonomičan. Takođe može se koristiti za sve vrste objekata. Prilikom izvođenja klasično toplog ravnog krova preko armirano-betonske ploče, postavlja se parna membrana. Potom sledi toplotna izolacija na koju se postavlja hidroizolacija u dva sloja. 

Šljunak predstavlja zaštitu gornjeg sloja hidroizolacije. Bitumenski premaz se nalazi između parne barijere i plafonske ploče. Ploča koja je noseća i premazan bitumenom mora biti čista i suva pre nego što se postavi parna barijera. Način na koji se izvodi parna barijera je bitumenskim trakama koje je potrebno zavariti. 

One se zavarju međusobno, a u jezgru imaju armaturu od staklene vune i ALU folije. Ovo sprečava da vodena para prođe u toplotnu izolaciju. Termoizolacija služi da stvara prijatnu mikroklimu, pored toga što smanjuje toplotne gubitke objekta. Toplotna izolacija se postavlja u dva sloja, odnosno ploče se preklapaju na spojevima.  

Hidroizolacija odnosno posipanje šljunkom

Ono što je poslednji sloj na ovom tipu ravnog krova je hidroizolacija i završni sloj. Zavšrni sloj je zapravo šljunak. Kod ovog ravnog krova hidroizolacija je izložena raznim spoljašnjim uticajima. Zbog toga je vrlo važno da se postavi u dva sloja. Visokokvalitetne polimersko-bitumenske trake se koriste za završnu hidroizolaciju. 

One su ojačane otpornim i fleksibilnim nosačima i obložene su bitumenom koji je otporan na promene u temperaturi. Bitno je napomenuti da se završni sloj hidroizolacije pričvršćuje mehanički, odnosno ankeri se postavljaju ispod pregiba prvog sloja hidroizolacije kroz toplotnu izolaciju u samu noseću konstrukciju. Završni sloj je takav da se površinski kontakti vare, sa ili bez plamena.  

Klasičan otežani ravan krov

Kod klasičnog otežanog ravnog krova sastav je uvek isti. Optereenje ovog tipa krova se dobija nasipanjem sitnog šljunka koji je ujedno i završni sloj. On je separacionim slojem sa difuznim otvorima odvojen od dva završna sloja hidroizolacije. Sastav otežanog ravnog krova, odnosno slojevi idu sledećim redosledom: AB ploča sa betonom pod nagibom, bitumenski premat, prvi sloj termoizolacije, drugi sloj termoizolacije, hidroizolacija u dva sloja i difuzni otvori. Potom sledi posip od šljunka.  

Obrnuti ravan krov

Ovo je treći tip ravnog krova. Razlikuje se od prethodna dva po tome što se završni sloj hidroizolacije nalazi ispod sloja termoizolacije. Slojevi kod obrnutog ravnog krova idu sledećim redosledom: AB ploča sa betonom pod nagibom, bitumenski premaz, termoizolacija, difuzioni otvori na izolacionom sloju, šljunak i prane ploče.  

Metalni ravan krov

Aluminijum je materijal koji se koristi zbog svoje savitljivosti. Za metalan ravan krov se mogu kroistiti i kalaj, bakara, čelik ili cink. Metalni krovovi mogu da traju i do 35 godina. Metalni lim reflektuje toplotu i odvodi umerenu vlagu. Ukoliko izaberete metalni krov u vlažnoj klimi, može doći do korozije.  

Zeleni ravan krov

Zeleni krovovi su napravljeni od živih biljaka. Ova opcija nudi estetski prijatnu završnu obradu kao i manje troškove energije. Zeleni krovovi mogu da apsorbuju zagađenje vazduha. Ispod zelenog krova je potrebna izolacija od gume ili plastike.  

Izolacija ravnog krova

Izolacija ravnog krova

Pri samoj izolaciji ravnog krova najčešće se primenjuje obrnuti ravan krov. Potkrovlje ćete u potpunosti iskoristiti jer se ne gubi prostor kao kod kosina koje ima klasičan krov. Prednost je takođe i površina krova koja se može koristiti kao terasa i time povećati vrednost nekretnine.  

Prednosti i mane ranog krova

Ravni krovovi se obično nalaze na poslovnim zgradama. Pri samom izboru ravnog krova, treba uzeti u obzir materijal koji se koristi, vremenske prilike kao i održavanje. Koje su to prednosti, a koje mane ravnog krova?  

Prednosti ravnog krova  

 • Jednostavna gradnja  
 • Izdržljivost  
 • Mogućnost popravki  
 • Lako čišćenje  
 • Krov se može koristiti kao terasa  
 • U kasnijoj fazi krov se može koristiti kao pod  

Nedostaci ravnog krova  

 • Nedostatak drenaže 
 • Nakupljanje prljavštine 
 • Ograničen materijal  

Popravljanje ili zamena ravnog krova?

Ukoliko je krov pravilno izgrađen može trajati u proseku od 25 godina. Ovo se razlikuje u odnosu na materijal koji birate prilikom izgradnje. Kada procenjujete da li treba da popravite ili zamenite krov, treba da uzmete u obzir starost istog kao i koliko je oštećenje na krovu. Ako postoji manji problem, onda je najbolje da ga popravite. Ukoliko je krov na kraju svog životnog veka i potrebne su veće popravke, onda je najbolja opcija da zamenite ceo krov.  

Hidroizolacija ravnog krova

Ono što predstavlja najveći problem ravnog krova je meteorska voda. Zato je važna hidroizolacija i drenaža. Drenaža je odvođenje vode. Voda na ravnom krovu ne bi trebala da se zadržava dugo kako ne bi natopila toplotnu izolaciju. Zato je bitno da pad bude najmanje 2%, što samim tim znači da ravan krov i nije u potpunosti  ravan. 

U praksi kosina kod ravnog krova može ići do 5%. Najčešće se koriste bitumenske trake za hidroizolaciju, koje se postavljaju preko bitumenskog premaza. Hidroizolacija se izvodi u dva do tri sloja, a debljina bitumenskih traka je do 5mm.  

Odvodnjavanje ravnog krova

Za odvod vode odnosno kišnice se koriste oluci. Ovaj tip odvoda je tačkast i odvode vodu iz završnog sloja krova, ali i iz drugih delova. Drenaža se radi po posebnim standardima, a izvođač određuje broj kao i mesto odvoda. Bitno je da se pravilno planiraju vertikale, tačnije cevi. Više odvodnih cevi se kombinuje u jednu vertikalnu odvodnu mrežu.  

Termoizolacija ravnog krova

Kako bi ravan krov ispunjavao energetske zahteve, potrebno je ugraditi odgovarajuću termoizolaciju. Toplotna izolacija mora biti neprekidna, odnosno ploče koje se preklapaju moraju činiti neprekidni sloj kako bi se sprečila pojava plesni ali i toplotnih mostova. Izolacija se može napraviti od raznih materijala, ali se najčešće koristi stirodur. Ploče za izolaciju moraju imati zateznu čvrstinu koja je odgovarajuća, odnosno moraju imaju otpor na pritisak. Na ravan krov se ne može staviti običan stiropor. 

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare