Prozori i prozorske daske

Reći ćemo nešto više i o prednostima kao i manama PVC, drvenih i ALU prozora.Takođe današnja tema će biti i prozorske daske, kao i njihove glavne karakteristike i upotreba kako u unutrašnjosti tako i na spoljašnjosti objekta.

Prozori i prozorske daske

Prozori

Izbor materijala za prozorske okvire zavisi od karakteristika i arhitektonskih osobina samog objekta. Kvalitet drveta, aluminijuma i plastike su danas ujednačeni pa samim tim ne možete pogrešno izabrati. Za svaki od ovih mateirjala vezuju se određene prednosti, ali i mane. Problem može nastati prilikom ugradnje, ukoliko se nepravilno postave.

PVC prozori

PVC prozori su sastavljeni od plastičnih okvira, odnosno polivinil-hlorida. Imaju odličnu zvučnu zaštitu i termoizolaciju, postojanost i jednostavno održavanje. PVC okviri imaju dug vek trajanja i sigurnost. PVC okviri su stabilni i čvrsti, a takođe i nisu zapaljivi. Mogu biti u bilo kojoj boji i dezu, i najjeftiniji su na tržištu. 

Manu koju imaju PVC prozorski okviri je ta da su od veštačkog materijala, kao i to da su neobnovljiva sirovina. Ukoliko nema zaštite, PVC može da se opusti pri velikim temperaturama, jer je materijal rastegljiv. PVC prozori zahtevaju zaštitu spoljnih senila, jer slabo reaguju na UV zračenje.

Drveni prozori

Drveni prozori su jedini koji se izrađuju od prirodnog materijala. Za proizvodnju se koristi tvrdo drvo koje se mora impregnirati, tačnije zaštiti od spoljnih uticaja. Najbolji izbor je lepljeno drvo sa odgovarajućom zaštitom. Najveća prednost kod drvenih prozora je upravo to što je od prirodnog materijala. 

Pruža toplinu, prirodnu boju, strukuturu i teksturu. Drveni prozori su odlični zvučni i toplotni izolatori. Mana drvenih prozora je ta što zahtevaju redovno održavanje, kao i obnavljanje zaštitnih premaza. Ukoliko se ne održavaju redovno, dolazi do sušenja i deformisanja kao i pojave pukotina. Takođe, drvo je zapaljiv materijal.

Aluminijumski prozori

Aluminijumski prozori se smatraju kao najbolje rešenje za izbor vašeg doma. Aluminijum je otporan i izdržljiv i pruža dobru zaštitu. ALU prozori su najotporniji na spoljašnje uticaje. U odnosu na drvene prozore, aluminijumski prozori su loši toplotni izolatori. Samim tim se moraju posebno izolovati okviri. Termoprovodljivost je bolja ukoliko su okviri izrađeni od drveta i aluminijuma. 

ALU maska sa spoljne strane ne pomaže mnogo kod termopropustljivosti. Prednosti ALU prozora su te da ima dobru zaštitu od UV zračenja i drugih vremenskih prilika i neprilika. Dugog su veka trajanja, zaptivanje je veoma dobro i održavanje nije zahtevno. Takođe, aluminijum može da se reciklira, a prilikom izbora možete birati razne boje. 

Ono što još predstavlja prednost aluminijumskih prozora je stabilnost i čvrstina. Mana ALU prozora je cena, jer su ovi prozori najskuplji u odnosu na PVC prozore i drvene prozore. Pored cene, termopropustljivost je takođe mana, jer bez dodatne zaštite nisu upotrebljivi.

Prozorske daske

Prozorske daske predstavljaju funkcionalni i estetski element na fasadi. Prozorske daske se prema položaju u odnosu na prozor dele na spoljašnje i unutrašnje, a primarna funkcija im je zaštita zida. 

Unutrašnje prozorske daske

Kao što smo već rekli primarna funkcija prozorske daske je da zaštiti zid, ali najčešće služi kao dodatna ukrasna površina za odlaganje i držanje biljaka. Prozorske daske ulepšavaju prostorije i zato je potrebno izabrati materijal i oblik koji će biti u skladu sa prozorim kao i samim ambijentom. Unutrašnje prozorske daske mogu biti od PVC, mermera, granita, kamena, veštačkog kamena ili HPL laminata.

PVC i plastične prozorske daske

PVC daske su otporne na sve uticaje, lake su za upotrebu i održavanje. PVC daske mogu biti bele ili u boji ili one koje su sa imitacijom drveta i kamena ili mermera. Standardna širina prozorskih daski je oko 25 cm, ali se podešavaju prema veličini prozora kako ne bi bile preuske ili preširoke. Maksimalna dužina je 6 m, a mogu se postaviti suvom ili mokrom montažom.

Mermerne prozorske daske

Mermer predstavlja prirodnu vrstu kameni i daje eleganciju prostoru. Osetljiv je na vlagu pa se ne preporučuje za spoljašnju stranu fasade. Maksimalna dužina daske zavisi od tipa i debljine, ali se najčešće koristi 2,5 m do 3 m. Ukoliko su prozori nepravilnog oblika, ugradnja mermernih daska je moguća i suvom i mokrom montažom.

Granitne unutrašnje prozorske daske

Granitne daske su zrnastije i tvrđe strukutre u odnosu na mermerne prozorske daske. Samim tim su boljih fizičkih karakteristika, otporniji na mehaničke uticaje i atmosferske promene. Mogu se koristiti i za unutrašnje i za spoljašnje prozorske daske. Maksimalna dužina daske se kreće između 2,5 m i 3 m. Debljina granitne daske je od 2 cm do 3 cm.

Prozorske daske od veštačkog kamena

Prozorske daske od veštačkog kamena su glatke, visokog sjaja i neporozne. Čiste je jednostavno i otporne su na sve vremenske uslove. Maksimalna dužina daske je 2,95 m. Postoje imitacije različite boje, teksture kao i dezena. Ukoliko su prozori nepravilnog oblika, ugradnja ovih dasaka je moguća suvom ili mokrom montažom-

Laminatne unutrašnje prozorske daske

Unutrašnje daske od HPL laminata su slične PVC daskama, po svojim karakteristikama. Preporuka je da se koriste pri renoviranju starih kuća, gde su zidovi široki. Prave se od oplemenjene iverice i ovičene su PVC kant trakama, vodootporne su i izdržljive. Maksimalna širina daske je do 50 cm, debljina 2 cm, a dužina ide od 4,1 m do 5,3 m. Montiranje može biti suvim ili mokrim postupkom.

Drvene prozorske daske

Drvene prozorske daske su tople i prijatne na dodir, a i dobar su izolator. Možete izabrati borovinu, hrastovinu, daske od ariša ili nekog drugog drveta. Drvene daske su debljine 2,4 cm.

Spoljne prozorske daske

Funkcija spoljnih prozorskih dasaka je da zaštite fasadu od vremenskih uticaja i prljanja. Lako se čiste mokrom krpom.

ALU prozorske daske

Aluminijum je materijal koji se najčešće preporučuje za spoljne prozorske daske. Izuzetne su otpornosti na vremenske promene. Širina se kreće između 5 cm i 36 cm. Izbor boje aluminjumskih dasaka je ograničen. Dužina daske je maksimalno 6 m. Preporučuje se suva montaža.

Za spoljnu upotrebu prozorskih dasaka koriste se i daske od veštačkog kamena i granitne prozorske daske, koje smo već spomenuli.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300