Šta je i kako se postavlja demit fasada?

demit fasada

Šta je demit fasada?

Demit fasada je vrsta kontaktne fasade, odnosno izolacioni materijal je pričvršćen direktno za zid. Stiropor je najčešće u pitanju i zbog toga se demit fasada često naziva i stiropor fasadom. Izolacione ploče se kod demit fasade lepkom lepe za zid, a nakon toga se tipluju. Preko toga se nanosi lepak za armiranje u koji se utapa mrežica, potom završni sloj. Na kraju ide završna obrada fasade.  

Prednosti demit fasade

Pored toga što služi kao izolacija za objekat, demit fasada štiti spoljne zidove od atmosferskih padavina, vlage, kao i temperaturnih oscilacija. Omogućava protok difuzne pare i samim tim sprečava pojavu plesni na zidovima sa unutrašnje strane. Demit fasada pravi zdravu i kvalitetnu mikro-klimu u prostorijama. Još jedna prednost kod demit fasada je ta što se može uraditi naknadno, na već postojećim objektima.  

Osobine demit fasade

  • Pouzdanost i trajnost – ukoliko se demit fasada pravilno ugradi, može trajati više od 50 godina. Potrebno je povremeno čišćenje od prašine u zavisnosti od toga koliko je objekat blizu saobraćaja
  • Ušteda troškova grejanja – demit fasada odlično izoluje objekat, odnosno objekat sa demit fasadom je leti unutra hladniji, a zimi topliji. 
  • Razne debljine toplotne izolacije  
  • Prijatna klima u poslovnom, odnosno stambenom prostoru 
  • Izbor oblika spoljašnjeg zida i završnih dekorativnih slojeva  

Ugradnja demit fasade

Sama izrada demit fasade zahteva pripreme, kvalitetne materijale i rad. Kada je reč o kvalitetu demit fasade, on zavisi od materijala za izolaciju kao i od lepka kojim se ona lepi, takođe i od dekorativnog maltera. Kamena vuna kao termoizolacija zadovoljava visoke kriterijume protivpožarnosti, a iste moraju da zadovolje i lepak i ostali elementi. 

Takođe je vrlo važno vreme kada se radovi izvode, odnosno treba izbrgavati temperature ispod nule, kao i previsoke temperature. Da bi se fasada radila moraju da budu završeni radovi na krovu, montirana bravarija, kao i završena izolacija terase i balkona. Unutrašnji radovi takođe moraju biti završeni, odnosno radovi koji mogu da dovedu do pojave vlage na fasadi.  

Provera podloge

Demit fasadu je moguće postaviti na novom kao i na postojećem objektu. Kada je reč o novim objektima, sa radovima se može odmah početi, odnosno nakon što se završi krov, postave vrata i prozori i kada se završi sa instalacijama unutar objekta. 

Prilikom postavljanja fasade na već postojećem objektu, pre samog početka radova potrebno je izvršiti proveru stanja postojeće fasade. Pregled se vrši prvo okom, potom kuckanjem, grebanjem i paranjem, kao i proba kvašenjem. Ravnjačom se ispituje da li je podloga ravna. Nakon toga se proverava nosivost, neravnine i vlažnost podloge. Ukoliko se demit fasada radi stiroporom, provera adhezije podloge se radi kidanjem kocke pre početka postavljanja izolacije. 

Zatim se za podlogu lepi stiropor 10×10 cm. Lepak koji se koristi za lepljenje se stavlja u sloju do 1 cm. Nakon 3 dana, kocke se čupanjem uklanjaju, a ako se stiropor pokida onda je dobro stanje kako podloge tako i kvalitet samog lepka. Sa druge strane, ako se odvaali parče zida ili maltera, potrebno je da se podloga dovede u red. Sve neravnine na postojećoj fasadi se ispravljaju malterisanjem, nikako stavljanjem debljeg sloja lepka.  

Postavljanje lajsne

Početni profil odnosno lajsna služi kao okvir za izvođenje ravne fasade. Kada se podloga proveri, ugrađuje se aluminijumska ugaona nivelaciona lajsna po donjem obodu fasade. Profili se postavljaju u jednakoj debljini izolacione ploče. Lajsna se mora postaviti savršeno ravno jer je vodilja za psotavku termoizolacije kao i fasade. 

Nakon što se lajsna ugradi, potrebno je razmeravanje kanapom kako bi se obeležila fasada. Lajsna je osnova za dalje postavljanje ploča.Ukoliko je podloga neravna, na mestima gde je potrebno postavljaju se distanceri.  Još jedna uloga koju lajsna ima je da onemogući glodare da progrizu stiropor i da se zavuku u fasadu.  

Lepljenje termoizolacije

Kako je važna debljina ploče za izolaciju, tako je i lepak za stiropor i kamenu vunu jednako važan. Lepak služi da spoji izolaciju sa zidom. Duž oboda ploče se nanosi lepak i po sredini ploče, kako ne bi došlo do cirkulisanja vazduha između ploče i podloge. Ukupna pokrivenost lepkom treba da bude oko 40 %. 

Stiropor se lepi u roku od dva sata od pravljenja lepka. Ukoliko se izostavi lepak duž oboda ploče, može doći do pucanja i odlepljivanja fasade pri jakom vetru. Način na koji se ploče lepe je od početnog profila na gore i prilikom toga je potrebno voditi računa da jedna ne izlazi iz ravni u odnosu na druge. Ploče se postavljaju tesno jedna uz drugu. Pravljenjem takozvanih češljeva lepe se ploče na uglovima.  

Tiplovanje izolacionih ploča

Nakon što se ploče zalepe, sledi učvršćivanje tiplovanjem. Postavlja se 6 tiplova po kvadratu izolacije. Zbog opasnosti vetra, u ivičnim zonama se postavlja minimum 8 tiplova. Postoje različite vrste tiplova, u zavisnosti od materijala podloge i termoizolacije. Nakon tiplovanja radi se brušenje ploča i spojnica, kako bi se dobila potpuno ravna i izjednačena površina.  

Prvi sloj lepka i armiranje mrežice

Kada se ploče utlipuju, nanosi se lepak, a za lepljenje izolacije je potrebno 2 do 3 dana. Kada je reč o armaturnoj mrežici, ona se uranja u spoljnu trećinu sveže nanetog lepka sa preklopom od 10 do 15 cm. Ukoliko se mrežica ne utisne u potpunosti može doći do stvaranja pukotina na površini fasade. Da bi se sprečilo krunjenje fasade i zaštitila izolacija, na uglovima kao i na otvorima se postavljaju ugaoni profili sa integrisanom mrežicom.  

Gletovanje i završni sloj

Nakon što se lepak prosušio, sledi završni sloj lepka za gletovanje. Samim tim se dobija glatka i ravna podloga koja je neophodna za dekorativni malter. Debljina prvog i drugog sloja mora biti minimum 5 mm. Prajmer se nanosi pre dekorativnog sloja, a on služi da omogući bolju adheziju armiranog sloja fasade, kao i dekorativnog.  

Za sam kraj, možemo zaključiti da je demit fasada najčešći vid izrade fasade. Prilikom same izrade ovog tipa fasade, moraju se poštovati pravila poput nanošenja lepka, vreme sušenja, postavljanje lajsne, obrade oko otovra, uranjanje mrežice i slično. Ukoliko se sva pravila ispoštuju, pored izbora kvalitetnog materijala, sprečiće se pucanje i otpadanje fasade. Samim tim fasa će trajati duže.  

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

3 1 glas
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare