Podne konstrukcije i koje vrste postoje

Pod je površina po kojoj se hoda, a izrada poda može biti jednostavna ili složena. Takođe se izrađuju u zavisnosti od namene prostorije, uslova u prostoriji i položaja poda u odnosu na nivo zgrade. Podne konstrukcije se sastoje od podne obloge i dodatnih slojeva. Šta je košuljica, koji su to dodatni slojevi podne obloge kao i na osnovu čega delimo podne obloge pročitajte u nastavku.

Podne konstrukcije

Košuljica – podna obloga

Ispod podne obloge nalazi se košuljica, odnosno ravnajući sloj. Košuljica nosi opterećenje koje deluje na podnu oblogu. Ona mora biti dovoljno čvrsta i ne sme menjati debljinu koja je predviđena. U odnosu na to koliko je podna obloga ravna, kao i da li ima ispupčenja ili udubljenja, zavisi i estetski izgled obloge. Podne obloge se izvode suvim ili mokrim postupkom.

 • Suvi postupak – podloga se pričvršćuje za noseću konstrukciju ili se postavlja slobodno.
 • Mokri postupak – ovim postupkom se dobijaju monolitne podloge. One se izlivaju na licu mesta, a možemo ih razlikovati po načinu izrade i vrsti materijala. Način izrade može biti vezani estrih, estrih na sloju koji ga razdvaja od noseće konstrukcije i plivajući estrih.

Dodatni slojevi

Slojevi za zvučnu i toplotnu izolaciju, hidroizolaciju i zaštitu od kondenzovanja vodene pare, spadaju u dodatne slojeve podnih konstrukcija. U podne konstrukcije koje su izložene hladnoći i toploti. Postavljaju se termoizolacioni slojevi. Za ovakve slojeve se koriste sintetički i organski materijali. Sintetički materijali su stiropor, stirodur i poliuretan, a organski materijali su pluta, slama, vuna. 

Kada je reč o zvučnoj izolaciji, slojevi se postavljaju ispod podne obloge. Materijal koji se koristi za zvučnu izolaciju zavisi od zahteva. Za zaštitu termoizolacionih i zvučnoizolacionih slojeva od vlage se koriste hidroizolacioni slojevi. Za izradu hidroizolacionog sloja se koriste premazi ili izolacione trake. Plastične i aluminijumske folije se koriste za sloj za zaštitu od kondenzovanja vodene pare.

Podna obloga

Vidljiva površina po kojoj se hoda se naziva podna obloga i ona je deo podne konstrukcije. Koja će podna obloga biti zavisi od raznih uslova. Ona mora biti otporna na habanje i oštećenja, a masa podne obloge mora biti mala. Takođe je važno da podna obloga bude otporn na pritisak, savijanje i zatezanje. Sam kvalitet poda zavisi od materijala koji se koristi za izradu podne obloge, kao i od načina izrade i samog postavljanja. Pod mora biti ravan, siguran za kretanje i jednostavan za održavanje.

Podne obloge

Podela podova

Podove delimo na razne, u zavisnosti od kriterijuma, a najčešće ih delimo prema poreklu materijala i toplotnoj i zvučnoj izolaciji.

 • Prema poreklu materijala

Kada pričamo o poreklu materijala za podove, delimo ih na podove od prirodnog materijala i na podove od veštačkog materijala. Podovi koji se izrađuju od prirodnog materijala su drvo, kamen i zemlja, a podovi od veštačkog materijala su keramika, sfalt, guma, pluta, beton, linoleum.

 • Prema toplotnoj zaštiti

Podove prema toplotnoj zaštiti delimo na tople, plutople i hladne. U zavisnosti od koeficijenta upijanja toplote podne obloge, zavisi kojoj će grupi pod pripasti. Hladni podovi se najčešće koriste za spoljašnjost, dok se unutra koriste topli i polutopli podovi.

 1. Topli podovi – u stambenim prostorima se najčešće koriste topli podovi. Razlog za to je osećaj udobnosti i topline. Topli podovi su podovi od dasaka, mozaik parketa, tekstilne obloge, plute i drvenih prefabrikata.
 2. Polutopli podovi – na mesta gde nisu pogodni hladni ili topli podovi se postavljaju polutopli podovi. Otporniji su na uticaj vode, habanje, masti, ali sa druge strane loše provode struju. Polutopli podovi su podovi od gume, vinila, plastičnih masa, linoleuma i livenog asfalta.
 3. Hladni podovi – izrada hladnih podova bazirana je na cement i kameni agregat. U odnosu na druge materijale koji se koriste za podove, otporniji su na habanje. Hladni podovi su podovi od prirodnog ili veštačkog kamena, staklenog mozaika, keramike, kamena, nabijene gline i opeke.

 • Prema zvučnoj izolaciji

Zvučna izolacija je još jedan od važnih kriterijuma po kom delimo podove. Udarni zvuk predstavlja buku koja se stvara na površini obloge i prenosi se dalje kroz zidove, odnosno tavanice. Stepen gušenja udarnog izvora zavisi od vrste materijala podne obloge. Podne obloge od linoleuma, gume, plastične mase i drveta su povoljne za zvučnu izolaciju i ovo su podne obloge mekane strukture. Sa druge strane tvrde podne obloge kao što su kamene, betonske ili keramičke nisu povoljne za zvučnu zaštitu.

Najpopularnije podne obloge

Koje su najpopularnije podne obloge?

Kada se bira podna obloga važno je, pored estetkog izgleda, voditi računa i o dugotrajnosti materijala koji podne obloga nudi. Najčešći izbor su drvene, kamene i keramičke podne obloge.

 1. Drvene podne obloge

Drvene podne obloge možemo podeliti na vrstu drveta od kojih se izrađuju odnosno tvrdo drvo i konstruisano drvo. Podovi od tvrdog drveta se izrađuju u komadu i njačešće su od hrasta, oraha, jasena, bambusa i mahagonije. Konstruisano drvo je alternativa za podove od punog drveta. Konstruisano drvo predstavlja kombinaciju dasaka sa finišom od tvrdog drveta. Ne preporučuje se često peskiranje i skidanje laka ukoliko se koristi konstruisano drvo za izradu podnih obloga.

 1. Kamene podne obloge

Najskuplji top podnih obloga su svakako kamene. One su skupe i luksuzne, a za izradu kamene podne obloge se koristi kamen koji je otporan na vlagu. Za kamene podne obloge koristi se mermer, granit, krečnjak i škriljevac.

 1. Keramičke podne obloge

Keramičke podne obloge tačnije keramičke pločice nude razne oblike, teksture kao i dizajn. Pločice se dobijaju kombinacijom gline i kamena škriljevca. Keramičke pločice mogu biti podne i zidne, pa je potrebno voditi računa za koju svrhu su Vam potrebne.

Zaključak

Podna konstrukcija je sastavni deo svakog doma ili poslovnog prostora. Važno je da se pri izboru podne obloge vodi računa o materijalu koji se koristi za izradu, kao i o samoj nameni prostorije u koju se podne obloge postavljaju.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare