Linoleum podovi - održavanje i ugradnja

Linoleum podovi

Šta je linoleum?

Linoleum predstavlja materijal od prirodnih sirovina. Zdrav je i dugotrajan materijal, a pored toga nudi i širok spektar kada je reč o dizajnu u pitanju. Ne zagađuje prirodu i u potpunosti je biorazgradiv. 

Linoleum kao podna obloga je potpuno antibakterijski, antialergijski i antistatični. Odnosno to znači da odbija prljavštinu i prašinu kao i sitne čestice. Samim tim linoleum je odličan izbor za prostorije u kojima borave ljudi sa alergijama. Ukoliko se pravilno održava linoleum može da traje 20 do 30 godina. 

Kada je reč o dizajnu, on nudi razne mogućnosti. Linoleum može biti jednobojan ili sa više boja, pastelnih boja, umirujućih boja, mermernog izgleda i slično. Proizvodi se u rolnama i pločama. Širina rolni je 2 m, a dužina 20 m do 30 m. Sa druge strane ploče su 60×60 cm.

Klasifikacija linoleuma po debljini

Kada je reč o klasifikaciji linoleuma po debljini, misli se na debljinu zaštitnog sloja podne obloge. Samim tim linoleum delimo u tri grupe :

 • Domaći – ovaj proizvod je namenjen za upotrebu u stambenim prostorijama, a njegova zaštita je od 0,15 mm do 0,2 mm.

 • Polukomercijalni – može se koristiti i za stambene prostorije, ali i za kancelarije. Zaštitni sloj je od 0,25 mm do 0,5 mm.

 • Industrijski – ovaj proizvod je najtrajniji. Koristi se za škole, bolnice, tržne cetnre i slično. Zaštitni sloj je 0,7 mm.

Proizvodnja

Linoleum se izrađuje od lanenog semena koje je nakon sušenja samleveno a potom pomešano sa smolama, finim drvenim prahom i komadićima plute. Pri samoj proizvodnji linoleuma se ne stvaraju toksini koji su štetni po zdravlje. 

Proces je sledeći – smola drveta se potapa u laneno ulje. Mešavina porom stoji u kadama koje su metalne u zatvorenom prostoru. Potrebno je da stoje dok smola ne omekša. Nakon što smola upije ulje, onda se meša sa drvenim brašnom kao i sa pigmentima da bi se dobila postojana boja. Kreda se dodaje ukoliko je potrebno dobiti svetlije tonove.

Održavanje linoleuma

Kada govorimo o održavanju ono je vrlo jednostavno. Potrebno je samo usisavanje i brisanje vlažnom krpom. Sredstva za poliranje mogu da osveže izgled linoleuma i da povrate njegov prvobitan sjaj.

Ugradnja

Linoleum se ugrađuje tako što se lepi za podlogu disperzivnim lepkom za linoleum. Kako bi se to izvelo na pravilan način, potrebne su određene pripreme podloge. Pre nego što se linoleum ugradi, potrebno je ukloniti postojeću podnu oblogu. Podloga na koju se linoleum ugrađuje mora biti suva i čista, a takođe i u potpunosti ravna. 

Linoleum je potrebno držati 24 časa u prostoriji u kojoj će biti postavljen, jer se na taj način prilagođava uslovima u prostoriji u kojoj će biti. Pre same ugradnje je važno i premeriti linoleum, a pri sečenju je potrebno dodati 15 do 20 cm u dužini. Ako je temperatura prostorije ispod 20 stepeni, onda linoleum ne treba postavljati. 

Pri lepljenju linoleuma, spojevi se vare na toplo trakama za varenje. Ove trake su su u boji i dezenu samog linoleuma. Ove trake možete koristiti i za prekrivanje oštećenja koja su nastala. Prelaz između poda i zida je uglavnom lajsna ili hokler.

Linoleum je isto što i vinil?

Iako mnogi misle da su vinil i linoleum isti, zapravo nisu. Ova dva materijala su potpuno različita i imaju potpuno različite sastave i karakteristike. Glavne razlike između ova dva materijala su:

 • Linoleum je prirodan materijal, dok je vinil veštački stvoren materijal.

 • Struktura linoleuma je homogena, samim tim se oštećenja i istrošenost na njemu manje primećuju.

 • Vinil je u odnosu na linoleum otporniji na vlagu i požar.

 • Šare kod linoleuma su u samoj strukturi materijala, dok su kod vinila odštamoane na površinskom sloju.

 • Linoleum je u odnosu na vinil osetljiviji na sunce, pa može da promeni boju.

 • Vinil je ekonomičniji u odnosu na linoleum.

Linoleum ili laminat?

Pri izboru podnih obloga ima mnogo opcija, ali koja je najbolji izbor? Hajde da vidimo poređenja linoleuma i laminata. Nekad je teško na prvi pogled razlikovati laminat i linoleum. Linoleum je u odnosu na laminat otporniji na vlagu, pa se zbog toga često postavlja u kuhinji i hodniku. 

Laminat je otporniji na habanje i ogrebotine u odnosu na linoleum. Takođe, linoleum je osetljiv na visoke temperature, dok je laminat otporan na takve uslove. Laminat je mnogo bučniji od linoleuma. Odnosno, ukoliko neki predmet padne na laminat, zvuk će biti mnogo glasniji. 

Ukoliko je laminat postavljen kao podna obloga na spratu, zvuk će se prenositi na donje prostorije. Kada govorimo o estetskom izgledu, laminat je privlačniji od linoleuma. Oba materijala se jednostavno postavljaju, dok je za laminat potrebno nešto više alata.

Parket, laminat ili brodski pod? Pročitaj i ovaj sličan članak.

Prednosti linoleum podova

Linoleum kao materijal za podne obloge ima razne prednosti, a neke od njih su sledeće:

 • Prirodan i ekološki materijal

 • Podovi od ovog materijala su tupli i udobni

 • Kao što smo već naveli linoleum je antistatičan, antialergen i antibakterijski pod pa je samim tim pogodan za škole, vrtiće, bolnice i slično

 • Ukoliko se održava može trajati duže od 30 godina

 • Lako se održava

  Ima širok izbor boja i dezena

 • Ima odličnu zvučnu, ali i termo izolaciju

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare