Lepljene drvene grede

Lepljene drvene grede

Da li znate šta je lepljena drvena građa? Ukoliko ne znate, nastavite da čitate i saznajte šta je takva građa, za šta se koristi kao i koje sve vrste lepljene drvene građe postoje. Lepljene drvene grede su korisne jer su od prirodnog materijala, a takođe ih krasi i velika čvrstina i nosivost.

Šta je lepljeno drvo?

Svi znamo da je drvo jedno od najstarijih građevinskih materijala, ali to ne znači da svako drvo ima karakteristike koje su odgovarajuće za konstrukciju. Karakteristike poput mehaničkih svojstava, otpornosti na pritisak, izdržljivosti, savitljivosti i slično. Ukoliko drvo ne ispunjava određene zahteve nisu korisne u građevinarstvu, ali postoji rešenje i za to.

Rešenje predstavljaju razni procesi pomoću kojih se neupotrebljivo drvo preprađuje i samim tim postaje upotrebljivo u građevinarstvu. Lepljenje drveta je postupak kojim se poboljšavaju mehanička svojstva samog drveta. Lepljene grede i ploče se najčešće koriste i mogu da budu konstruktivni elementi.

Lepljene grede ili puno drvo

Lepljena greda je stabilnija i otporna na deformisanje u odnosu na puno drvo. Kako je drvenoj građi najveća slabost mehanička svojstva koja ima, dodavanjem lepka ta svojstva se poboljšavaju. Razne vrste drveta nisu pogodne za gradnju, pa se samim lepljenjem poboljšavaju svojstva građe.

Problem se javlja sa strukturnom homogenošću, odnosno drvo je živi materijal koji se razvija i raste, a uzavisnosti od spoljnih i unutrašnjih uticaja može da raste neujednačeno. Za rezultat se dobija nehomogena i manje stabla struktura samo trupca. Za lepljenje se biraju samo najbolji delobi punog drveta, a ostaci se uklanjaju.

Prednosti lepljenih greda

Prednost koja krasi lepljene drene grede je ta što se prave od prirodnog materijala koji se može reciklirati. Ove elemente krase visoka čvrstina i mala težina konstrukcije. Izgradnja se može ubrzati korišćenjem lepljenih greda i nosača. Lepljene grede su otporne na vatru. Ovo je tako jer provode toplotu 300 do 400 puta sporije u odnosu na čelik. Pri požaru gori spoljašnji deo, koji se potom stvrdnjava i postaje sama zaštita od vatre. Tako se štiti nosivi sloj drvenog elementa.

Proizvodnja i upotreba lepljenih greda

Kada je reč o proizvodnji lepljenih greda, koristi se visokokvalitetno drvo koje je suvo. Vlažnost ne sme da prelazi 15%. Najčešće se koristi smreka, koja je već osušena pa vremenom ne dobija nove pukotine. Prilikom spajanja greda koristi se lepak koji je bezbojan, pa se tako ni spojevi ne vide. Lepljene grede se koriste u građevinarstvu u razne svrhe. Od njih se mogu praviti konstrukcije za natsrešnice ili krovove. 

Takođe lepljenje grede se koriste i za izgradnju mostova, podizanje stambenih blokova i kuća. U montažnoj gradnji se takođe koriste lepljene grede koje omogućavaju veće raspone u objektu.

Lamelirane lepljene grede

Lamelirane lepljene grede se proizvode lepljenjem manjih komada drveta u jednu celinu. Komadi su podjednake širine, postavljeni jedni preko drugih. Najčešće predstavlja štapasti element konstrukcije neograničenih dimenzija poprečnog preseka i dužine. Koristi se kvalitetno drvo koje se upotrebljava za izradu linearnih elemenata koji u konstruktivni, pri čemu je dužina grede veća od poprečnog preseka. 

Smer vlakana mora biti isti i mora ići duž elementa. Ovi elementi mogu biti samostalni ili složenih konstruktivnih sistema. Lamelirana građa ima razne prednosti u odnosu na puno drvo. Prva je ta što je moguće oblikovanje po želji. Lamelirane grede mogu biti raznih geometrijskih oblika poput lukova. Takođe je bitno reći da lepljena greda može da menja svoju visinu po dužini. 

Lamelirana lepljena greda ima veću čvrstoću u odnosu na puno drvo. Lamelirano drvo omogućava tačnost konstrukcije, jer se materijal može podesiti prema opterećenju. Takođe su otporne i na vlagu, pa se samim tim manje istežu i duže traju. Lamelirano drvo može premostiti veće raspone od greda od punog drveta.

Nedostaci lamelirane lepljene grede

Nedostatak kod ovog tipa lepljene grede je sam lepak koji se koristi pri lepljenju. Lepak sadrži razne fungicide i insekticide koji su opasni po zdravlje. Drugi nedostatak je zaštitni premaz protiv vlage, koji uništava izgled drveta i samim tim utiče na zavšrni izgled greda.

Unakrsno lepljene grede

Kod unakrsno lepljenih greda, vlakna ne idu u istom pravu nego se njihov pravac menja u slojevima. Prvo idu paralelno sa dužom stranom, a drugi put kraćom stranom. Ove konstrukcije su zapravo ploče sastavljene od lepljenih slojeva drveta gde je svaki sloj nalepljen pod uglom od 90 stepeni u odnosu na prethodni sloj. Lepi se neparan broj slojeva. Na taj način se dobija drvo podjednako čvrsto u svim pravcima. 

Unakrsno lepljene grede su otpornije na mehanička oštećenja u odnosu na lamelirane lepljene grede. Unakrsno lepljene grede deluju kao konstruktivni element, odnosno kao grede i stubovi. Unakrsno lepljene grede mogu da imaju ulogu zidova, podova, nameštaja, plafona i krovova. Debljina kao i dužina se mogu prilagoditi zahtevima svakog projekta.

Razlike između običnih greda i lepljenih greda

Obične greda se pravi od trupava nedavno isečenih stabala. Pre početka rada je potrebno osušiti ih kako se stablo ne bi gulilo. Da bi se dobilo suvo drvo potrebno je čuvati ga 3 godine u hangaru. Sa druge strane, lepljene grede se suše u kompjuterskim sušarama i period sušenja je od 6 do 9 dana. 

Lepljene grede se u odnosu na obične stvaraju veštačkim putem. Samim tim možete da birate i dizajn greda kao i njihovu dužinu. Obične grede je potrebno obraditi i premazati lakovima protiv oštećenja i štetočina, dok se lepljene grede prilikom proizvodnje odmah zaštićuju od oštećenja.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare