Kakve stepenice su idealan izbor za Vas?

Stepenice imaju važnu funkciju u objektu. Pored toga što su praktične, one imaju i dekorativan uticaj na sam prostor. U zavisnosti od veličine prostora, postoji veliki izbor stepenica koje mogu da se izgrade i upotpune enterijer. 

Mogu biti na centralnom mestu ili u zabačenom delu doma. Potrebno je voditi računa o dimenzijama stepenica, odnosno na širinu gazišta i visinu stepenika. Koje vrste stepenica postoje, kao i koji je idealan uzbor za Vas, pročitajte u nastavku.

Idealan izbor stepenica

Ravne stepenice

Ravne stepenice možemo da podelimo na jednoramne i dvoramne. Jednoramno je zapravo u jednoj liniji, odnosno neprekidno od donjeg ka gornjem spratu. Najviše 18 stepenica može biti u jednom ramu. Širina stepenica je u zavisnosti od topa objekta, kao i veličine prostora. Dvoramne stepenice su praktičnije i fleksibilnije. 

One se konstruišu tako da imaju i platformu koja služi za promenu smera kretanja. Dvoramne stepenice mogu biti simetrične i asimetrične. Trokrake stepenice su takođe vrsta ravnih stepenica. One su konstrukcija koja se koristi za visinske razlike. Takođe mogu biti simetrične ili asimetrične.

Zakrivljene

Ovakve stepenice su rešenje za prostorije gde postoji problem sa pristupom ili jednostavno nema dovoljno prostora. Moraju biti dovoljne šitine kako bi se moglo normalno hodati po njima. Rzlika zakrivljenih stepenica u odnosu na ravne je tok stepenica. Odnosno, zakrivljene stepenice imaju kontinuirani kružni tok i nemaju međuprostor.

Polukružne

Ove stepenice su raspoređene u polukrug. Pojedinačne stepenice nisu ujednačenih dimenzija. Razlog za to je taj što je dubina gazišta na spoljnoj strani veća u odnosu na unutrašnju. U zavisnosti od prostora, zavisi i sama širina polukružnih stepenica.

Spiralne stepenice

Spiralne stepenice vijugaju oko nosećeg stuba, dok se ograda postavlja samo spolja. U odnosu na polukružne stepenice, spiralne stepenice imaju još veću razliku u dimenzijama. Sa spoljne strane je širina svakog stepenika veća, dok unutrašnja strana ne služi za hodanje već predstavlja oslonac strukture. Spiralne stepenice zauzimaju mali prostor pa su samim tim efikasan način da se povežu dva nivoa. 

Nedostatak koje ove stepenice imaju je taj što im je konstrukcija strma. Samim tim je kretanje otežano. Ukoliko želite da koristite spiralne stepenice kao primarne, njihov poluprečnik oko centralne ose mora biti odgovarajući, odnosno 2 puta veći od širine stepenika. Na taj način se obezbeđuje bezbedno i udobno hodanje po stepenicama.

Spiralne stepenice

Sklopive

Stepenice na preklop se najčešće koriste na tavanu, potkrovlju i prostorijama koje se ne koriste toliko često. Prednost sklopivih stepenica je ta što se mogu sklopiti uz sam plafon, pa tako ne zauzimaju mnogo prostora. Kao i kod spiralni stepenica, strma konstrukcija koja otežava hodanje je nedostatak.

Podela stepenica

  1. Jednoramne stepenice – stepenice koje imaju jedan okvir i neprekidne su. Povezuju prizemlje i sprat i pogodne su za objekte koji su izduženog oblika. Jednoramne stepenice se uvek projektuju paralelno sa dužom stranom fasade. Širina jednoramnih stepenica imaju uticaj na pravilno postavljanje istih. Prosečna širina je od 90 cm do 100 cm. Minimalna širina jednoramnog stepeništa je 80 cm.

  2. Dvoramne stepenice – najčešći izbor za unutrašnje stepenice su svakako dvoramne stepenice. Oblik i dizajn dvoramnih stepenica pruža fleksibilnost u enterijeru. Dvoramne stepenice se mogu slobodnije rotirati i smestiti u prostor, u odnosu na jednoramne stepenice koje idu paralelno sa dužom stranom fasade.

  3. Dvoramne stepenice u obliku slova L – na izabranoj visini, kod ovakvih stepenica dolazi do promene smera kretanja za 90 stepeni, na mestu gde se nalazi podest. Širina stepenica zavisi od raspoloživog prostora. Mogu biti simetrične i asimetrične.

  4. Troramne stepenice – ove stepenice imaju tri kraka i dva podesta. Podesti se izvode na odabranoj visini. Ovakve stepenice nisu čest izbor za kuću, ali se koriste za javne objekte. Troramne stepenice se kreću oko lifta.

Stepenice

Materijal koji se koristi za izradu stepenica

Stepenice se mogu izraditi od različitih materijala, a najčešće se koriste beton ,drvo, kamen i mermer. Pored toga koriste se čelik i staklo. Stepenice koje su izrađene od gore navedenih materijala, mogu biti obložene potpuno drugim materijalom ili kombinacijom materijala.

  • Betonske stepenice- čvrste i trajne stepenice, koje ne zahtevaju posebno održavanje. U zavisnosti od prostora, postoje razne završne obrade koje se primenjuju. Mogu biti obložene drvetom ili keramikom, kao i laminatom, opetkom, mermerom, granitom. Drvo kao završna obrada nudi toplinu i udobnost.
  • Drvene stepenice – stepenice koje daju toplinu domu. Za izradu drvenih stepenice se najčešće koristi hrast. Lake su za čišćenje i održavanje.

SAVET

Prostor ispod stepenica ne treba zanemariti, već iskoristiti na pravilan način. Uz malo truda i ideje, ovaj prostor može biti funkcionalan i lep. Ispod stepenica možete staviti garderober, mali toalet, prostor za igračke i druge stvari.

Zaključak

Pri izgradnji stepeništa, vodite računa o dimenzijama kao i o nosivosti i stabilnost. Kako bi Vaš dom odisao toplinom, obložite stepenice keramikom koja imitira drvo. Obratite pažnju na bezbednost korišćenja stepenica, odnosno postaviti prikladnu i odgovarajuću ogradu i osvetljenje kako bi kretanje bilo udobno.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

5 1 glas
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare