Kako popraviti gipsani zid?

Bilo da se radi o oštećenju, rupi ili jednostavno pripremate zidove za krečenje, nastavite da čitate i saznajte trikove i savete koji vam mogu biti od pomoći. Saznaćete kako da popravite mala, srednja i velika oštećenja.

Kako popraviti gipsani zid?

Gletovanje

Gletovanje zidova je zapravo pripremni rad, jer se glet masa ne ostavlja kao završni sloj, nego preko nje ide još jedan sloj. Gletovanje je važno kako bi se popunile sve neravnine i oštećenja pre samog krečenja zida. Pre samog gletovanja odnosno popunjavanja oštećenja, neophodno je očistiti zidove ukoliko su prljavi i masni. Nakon čišćenja zida i sušenja može da se nanese glet masa.

Glet masa

Kada se zidovi gletuju, prvi sloj glet mase treba da bude gušći od narednih slojeva. Glet masa se pravi pomoću dodataka za bušilicu ili miskerom, mešanjem vode i mase. Ukoliko su neravnine veće potreban je deblji sloj glet mase. 

Nakon mešanja glet mase ona postaje potpuno homogena, ali je važno da odstoji 15 minuta kako bi svi aditivi odreagovali. Potom se masa ponovo meša i spremna je za upotrebu. Glet masa se nanosi na zid odzdo prema gore, ukoliko gletericu držite pod oštrijim uglom, ispod nje će se formirati deblji sloj gleta. 

Drugi sloj glet mase se nanosi tek nakon što se prvi sloj osušio i potrebno je da bude tanji u odnosu na prvi sloj.

Popravka malih oštećenja

Najčešći tip popravke gipsanog zida su mala oštećenja koja se na njemu nalaze. Poput ogrebotina i sitnih udubljenja. Pre krečenja je važno da proverite zid da li ima neka oštećenja, a od pomoći vam može biti krep traka pomoću koje ćete označiti gde se oštećenja nalaze.

Za početak vam je potrebna špakla kojom ćete ukloniti ostatke koji se nalaze na gipsanom zidu. Ako popravljate pukotine koje su na površini, koristite nož za gipsane zidove koji ćete provući kroz sredinu pukotine. Na taj način ćete je uvećati pre samog punjenja.

Nakon toga, sledeći korak je da špaklom pokupite masu koju ste koristili za punjenje pukotine. Gletericom popunite udubljenja u gipsanom zidu. Potrebno je da vodite računa da uz pomoć špakle i gleterice budete sigurni da ste u potpunosti popunili pukotinu. Savet je da se ukloni što je više moguće ispune koja je van samog oštećenja. Na ovaj način ćete uštedeti na šmirglanju površine.

Potom sledi šmirglanje, nakon što se masa u potpunosti osušila. Šmirgla treba da bude fine granulacije, jer ćete na taj način ujednačiti površinu. Jedan premaz je dovoljan kada su mala oštećenja u pitanju, ali ukoliko je potrebno možete da ponovite korake.
Nakon šmirglanja, obrišite zid na kom je bilo oštećenje sa vlažnim sunđerom ili lepljivom krpom. Tako ćete ukloniti prašinu koja je nastala nakon šmirglanja.

Popravka srednjih oštećenja

Popravka gipsanog zida se može raditi i zbog preseljenja električnih instalacija, vodovodnih i kanalizacionih cevi. Ovakav tip popravke je suviše mali da bi se koristila nova gipsana ploča, a velika da se samo premaže ispunom kao kod manjih oštećenja na gipsanom zidu.

 • Uz pomoć noža, skalpela ili šmirgle očistite ivice rupe. Tako ćete smanjiti krajeve koji su iskrzani.

 • Nakon toga sledi postavljanje mrežice za ojačavanje na samu rupu. Mrežica koju koristite će služiti kao ojačanje da ispuna stoji na mestu.

 • Na gletericu nanesite ispunu. Gleterica je odlična altka da drži ispunu dok radite, ali vam omogućava i da čistite špaklu zbog oštrih ivica.

 • Špaklu koju koristite treba da ima širu ivicu za nanošenje ispune. Potrebno je da povedete računa da masu za popunjavanje rupe nanesete u dovoljnoj količini da prođe kroz mrežicu i popuni rupu. Velike špakle daju lepu i široku ivicu za rad kao i pokirvanje veće površine.

 • Sledeći korak je uklanjanje viška mase sa zida kao i iz same pukotine. Savet je da kada popunjavate rupe, pokrijete površinu veću 2 do 3 puta od same pukotine odnosno rupe. Na ovaj način će biti bolja pokrivenost pukotine.

 • Nakon sušenja, sledi šmirglanje finom šmirglom.

 • Kada je reč o srednjim oštećenjima, potrebno je naneti i drugi tanak sloj ispune kako bi površina bila ujednačena.

 • Kao i kod manjih oštećenja, obrišite zid vlažnim sunđerom ili lepljivom krpom i uklonite prašinu od šmirglanja.

Popravka velikih oštećenja

Kada je reč o velikim oštećenjima na gipsanom zidu, potrebno je postaviti novi komad gips kartonske ploče. Potrebno je da novi komad ploče bude debljine kao i već postojeći zid. Pri popravci velikih oštećenja, možda će vam biti potrebna i noseća konstrukcija.

 • Popravku velikih oštećenja započnite korišćenjem kružnog sekača ili testere za gips. Tako ćete rupu dovesti do pravougaonog oblika. Na mestima gde je to moguće, isecite postojeći zid do sredine nosećeg profila. Na ovaj način ćete obezbediti podlogu za pravilno pričvršćivanje novog zida. Ako nema postojećeg profila, možete iskoristiti mali komad profila. Profil postavite u zidu šupljine uz zadnju stranu postejećeg zida. Potom ga pričvrstite vijcima.

 • Nakon toga, izmerite rupu i iseci novi komad gipsane ploče koji će se uklopiti. Možete koristiti drvene podmetače da izjednačite površinu gipsa. Ukoliko je novi komad gipsane ploče postavljen malo od ivice starog ne brinite. Lakše je ispuniti spoj nego da stružete višak gipsa.

 • Potom postavite traku za ojačavanje spojeva preko samih spojeva. Na taj način se smanjuje mogućnost pojave pukotina. Fiber mrežica je samolepljiva i možete je postaviti direktno na gipsani zid preko spoja.

 • Špaklom stavite ispunu na gletericu. Možete koristiti špaklu ili gletericu da nanesete ispunu na spojeve.

 • Gletericom očistite višak ispune sa zida, a potom očistite i sam alat koji ste koristili.

 • Nakon popunjavanja i sušenja, finom šmirglom izravnajte površinu koju ste popravili. Kao i kod srednjih oštećenja, tako i kod velikih je potrebno naneti drugi tanak sloj ispune kako bi se dobila ujednačena površina.

 • Vlažnim sunđerom ili lepljivom krpom očistite površinu od prašine koja je nastala prilikom rada i šmirglanja.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300