Kako izabrati valjak za farbanje?

Valjak za farbanje

Krečenje omiljene prostorije u domu ili poslovnom prostoru je projekat koji mnogi ljudi rade sami. Ukoliko se ranije niste susreli sa farbanjem odnosno krečenjem prostorija, možda ne znate koju boju izabrati, četku, valjak i posude za farbanje. Danas pričamo o izbor valjka za farbanje, koje to vrste valjaka postoje i koji ima namenu za određeni projekat. O izboru boja i četki možete pročitati na našem sajtu.

Valjak za farbanje

Valjak predstavlja relativno osnovni alat za farbanje. Sastoji se od ručke, metalnog okvira i valjka. Mnogi ljufi kupe prvi valjak koji im padne pod ruku, ne razmišljajući o veličini istok, materijala od kog je napravljen kao i same namene istog. Ukoliko izaberete valjak koji nije odgovarajući, završnica može biti neujednačena.

Veličina valjka

Jedan od parametara koji utiče na kupovinu valjka za farbanje je i sama veličina valjka. Valjci se mogu podeliti na:

  • Mini valjci su namenjeni za farbanje manjih površina, a širina radnog cilindra im ne prelazi 150mm
  • Srednji valjci su univerzalni valjci koji su prikladni za sve radove u kući, a širina radnog cilindra je od 150 mm do 250 mm.
  • Fasadni valjci spadaju u profesionalni alat, a širina radnog cilindra je veća od 250 mm.

Koji materijal se koristi za valjak?

Roleri i valjci se izrađuju od raznih materijala, odnosno prirodnih, velura ili veštačkih. Na osnovu materijala koji se koristi za izradu valjaka, možemo ih podeliti na:

  • Poliamidni valjci koji se koriste za sve vrste boja. Lako se čiste i ne zahtevaju posebnu negu, a i otporni su na agresivne elemente koji se nalaze u bojama. Poliamid je materijal koji je optoran na habanje i uz njega možete postići odlične rezultate pri farbanju.

  • Poliakrilni valjci se koriste za boje na bazi vode ili za boje sa ograničenom količinom rastvarača. Poliakril ima slična svojstva kao poliamid, ali je manje otporan. Najpogodniji su za poluhrapave površine.

  • Penasti valjci nisu pogodni za emajle, uljane boje i lakove. Razlog za to je što, rastvarači koji se nalaze u sastavu prodiru u samu penu, pa komadi materijala ostaju na površini koju ste farbali.

  • Velur valjci su odličan izbor za površine koje želite da budu savršeno glatke.

  • Strukturni valjci se koriste za nanošenje gipsa ili strukturnih boja da bi se dobila površina sa teksturom, odnosno zrnastim premazom.

  • Igličasti valja se koristi za uklanjanje tapeta.

Vrste valjaka za farbanje

Postoje razni tipovi valjaka za farbanje, od kojih je svaki dizajniran tako da ima svoju namenu, a evo i koji se najčešće koriste. To su ručni valjci, teksturirani valjci, specijalni valjci i mini valjci. Bitno je znati razliku i namenu ovih valjaka, kako bi ste znali koji da izaberete za vaš sledeći projekat.

Ručni valjci za farbanje – Ovo je najčešći tip valjka koji se primenjuje prilikom farbanje. Oni su jednostavni sa ručkom, ramom i rotirajućim metalnim valjkom. Najčešće se koriste za farbanje unutrašnje zidove i plafone. Nedostatak ovih valjaka može biti sama dužina, odnosno mogu biti predugački za farbanje površina koje su teško dostupne, tačnije ivice i okvire.

Teksturirani valjci za farbanje – Ovaj tip valjka se zapravo odnosi na sam materijal valjka. Možete koristiti ručni valjak sa teksturiranom navlakom kako bi ste dobili razne šare i dizajn na zidu u vašem domu. Navlaka je napravljena od pene i ima pojedinačne šare koje su urezane kako bi se dobio željeni izgled. Najbolje je koristiti teksturirane valjke na većim zidovima, gde će šara biti vidljivija.

Specijalni valjci za farbanje – Specijalni valjci su slični kao teksturirani, a imaju zadatak da kreiraju specijalne šare. Glavna razlika je ta što oni nisu samo ručni valjci za farbanje, nego specijalizovani alati koji su dizajnirani za specifične teksturne boje. Ne morate koristiti teksturne boje, ali ćete dobiti bolji rezultat ukoliko kombinujete specijalne valjke sa teksturnom bojom.

Mini valjci za farbanje – Mini valjci za farbanje vam omogućavaju da ofarbate delove koji nisu dostupni, kao što su uglovi zida, ivice i slično. Praktični su i vrlo jednostavni za korišćenje, a pomoću njih nećete napraviti haos oko sebe.

Koju završnu obradu koristite?

Kako bi ste dobili savršen rezultat, najbolje je da uskladite alat i boju. Ukoliko radite sa lakom ili poliuretanom najbolja opcija su penasti valjci. Valjci od vune se mogu koristiti za boje koje su na bazi ulja. Kao što svaki valjak ima svoju namenu, isto je i sa bojama. Ukoliko uskladite tip odnosno vrstu valjka sa bojom koju želite, dobićete odlične rezultate.

Valjak za krečenje

Postupak farbanja valjkom

Kao i u svakom poslu, priprema je najveći deo posla. Potrebno je da za početak pripremite podlogu koju ćete farbati. Očistite površinu, uklonite staru boju, a ukoliko je potrebno da operete zidove sačekajte da se u potpunosti osuše da bi ste mogli da farbate. Uklonite tragove plesni, obradite površinu sa sredstvima i sačekajte da se osuše. 

Potom sledi prajmer koji će poboljšati sam kvalitet površine i omogući će lepše prijanjanje boje na površinu. Pripremite boju i posudu za valjak. Umočite valjak u boju dok se u potpunosti ne prekrije bojom. Raširite valjak na mrežu ili posudu kako bi se višak boje ocedio. Na taj način ćete izbeći da se boja razliva po zidu, i da nastaju mrlje i fleke. Prilikom farbanja ne žurite jer će to uticati na sam izgled završnice. 

U zavisnostti od boje koju koristite, možete ofarbati površine u jednom ili više slojeva. Na taj način ćete dobiti ujednačenu i lepu boju. Ukoliko se odlučite da ofarbate zid u više sloje, sačekajte da se prvi odnosno prethodni sloj u potpunosti osuši. Za farbanje ivica i uglova možete koristiti mini valjke, ili još bolje četke. Uz pomoć četke ćete moći da preciznije ofarbate uglove i ivice, ili delove oko utičnica i prekidača.

Čišćenje valjaka

Nakon što se vaš dom ili poslovni prostor ofarbali, potrebno je valjke kao i četke temeljno očistiti. Temeljno isperite valjak sa vodom ili ukoliko je potrebno sa sredstvom za uklanjanje boje. Budite pažljivi kako ne bi ste oštetili samo krzno valjka i kako bi ste mogli ponovo da ga koristite. 

Nakon pranja, odložite valjak da se osuši i potom ga stavite na svoje mesto. Nemojte biti lenji i ostavljati pranje za sledeći dan ili za nekoliko dana, jer ćete na taj način mnogo teže oprati valjak ili možda nećete uspeti uopšte da ga operete. Time ćete samo napraviti problem i moraćete ponovo ići u kupovinu alata za krečenje.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

5 2 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare