Da li vaše potkrovlje izolirano? Ako nije...

Izolacija potkrovlja

Potkrovlje je potrebno izolovati bez obzira da li se ono koristi ili ne. Današnja tema je veoma važna, a to je izolacija potkrovlja, koji materijal treba da izaberete, na koji način se radi sama izolacija kao i izolacija potkrovlja koje se koristi, ali i ono koje se ne koristi.

Koji materijal izabrati?

Najveća upotreba materijala za izolaciju je mineralna vuna, odnosno kamena. U odnosu na stiropor je skuplja, ali ima i bolje karakteristike. Kada je reč o kvalitetu izolacije potkrovlja, ono nema alternativu. Materijal je najbolje izabrati po svojim mogućnostima kao i u skladu sa namenom i samim stanjem potkrovlja. Materijali koji se koriste za izolaciju potkrovlja treba da ispune sledeće zahteve:  

 • Da ima odlične toplotne karakteristike, tačnije da što manje provodi toplotu  
 • Materijal mora biti negoriv  
 • Materijal treba biti na prirodnoj bazi  
 • Povoljan odnos cene i kvaliteta

Kod nas su najzastupljeniji stiropor i mineralna vuna, koji se koriste i za zidove i podove, ali i sam krov. Samim tim ćemo se fokusirati na ove materijale za izolaciju potkrovlja.  

Mineralna, kamena ili staklena vuna?

Kamena i staklena vuna u potpunosti zadovoljavaju karakteristike koje su potrebne za izolaciju potkrovlja, ali je njihova cena nešto veća. Kamena i stakle vuna su savršeno rešennje za toplotnu izolaciju. Mineralna vuna se preporučuje jer je na bazi prirodnih sirovina i ima razne termoizolacione karakteristike kao i benefite.  

Stiropor ili kamena vuna?

Stiropor je i dalje najčešći izbor za izolaciju, zbog svoje cene, odnosno jer je jeftin, a sama ugradnja je vrlo jednostavna. Karakteristike kamene vune su bolje u odnosu na stiropor, ali su se pokazale u praksi kao neznatno veće. Sa druge strane, prednost se ipak daje kamenoj vuni. Razlog za to je što kamena vuna nudi mnogo više benefita u odnosu na stiropor. Ima bolju paropropusnost, negorivost i bolje zvukoizolacione karakteristike. Kamena vuna je fleksibilnija za ugradnju.  

Prednosti kamene vune:

 • Sa kamenom vunom prostor ’’diše’’ i oslobađa višak vlage 
 • Izolacija od kamene vune ne širi požar 
 • Kamena vuna je bolja kao zvučna izolacija  
 • Kamena vuna može da se ugradi i kod zakrivljenih površina  
 • Ne gubi svojstva i ne menja se tokom vremena  

Izolacija potkrovlja

Ovakav prostor je potrebno termoizolovati, jer se kroz njih gubi najveći deo toplotne energije. Ukoliko se potkrovlje ne koristi kao stambeni prostor, termoizolacija je na poslednjoj međuspratnoj ploči. Na taj način se štiti donji prostor od gubitka toplote, a nije potrebno izolovati ceo prostor. Kada je reč o izolaciji potkrovlja koji nije stambeni, postoje dva slučaja:  

 • Tavanski prostor se ne koristit jer je nepristupačan 
 • Tavanski prostor se koristi za odlaganje stvari  

Izolacija potkrovlja koji se ne koristi

Izolacija potkrovlja koji se ne koristi je vrlo jednostavno. Izoluje se tavanica između tog prostora i onog ispod ploče u kome se živi. Najpre se postavlja parna brana koja sprečava pojavu kondenzacije i oštećenja izolacionog materijala. Ona dozirano propušta paru iz unutrašnjosti u izolacioni materijal. 

Najbolje je koristiti kamenu ili staklenu vunu, i postaviti je u dva sloja. Što je više slojeva izolacije, manje se izbegavaju toplotni gubici. Na gornju stranu izolacije se postavlja paropropusna-vodonepropusna folija. Ova folija štitit od vetra i snega, kao i prokišnjavanja. Ukoliko se postavlja stiropor, najbolje je ređati ploče stiropora u što više redova.  

Izolacija potkrovlja koji se koristi

Za izolaciju potkrovlja koje se koristi za odlaganje stvari najbolje je koristiti mineralnu vunu. Potrebno je da se na tavanici postave grede u razmaku od 100 cm ili 120 cm jedna od druge. Preko greda se postavlja aktivna parna brana, a onda izolacioni materijal. Izolacioni materijal je zaštićen folijom, a na kraju se stavljaju ploče po kojima može da se hoda. Najbolje je koristiti OSB table.  

Stanje krova kao uslov za izolaciju

Presudni faktor kako bi se ugradila kvalitetna izolacija potkrovlja je rešenje krovne konstrukcije. Još jedan faktor je i da li postoji krovni pokrivač ili ne i u kakvom je stanju. Postoje razni krovovi na kojima izolacija može da se radi spolja ii iznutra. Obavezno je korišćenje folija:  

 • Krov bez podaščavanje može da se izoluje sa obe strane  
 • Krov sa podaščavanjem se izoluje sa obe strane  
 • Krov sa podaščavanjem i ter papirom se izoluje sa obe strane  
 • Krov sa podaščavanjem i OSB pločama se izoluje sa obe strane  
 • Krov bez podaščavanja i crepom izoluje se sa unutrašnje strane  
 • Kosa betonska ploča se izoluje sa spoljašnje strane  

Izolovanje starog potkrovlja

Kada se izoluje staro  potkrovlje potrebno je proveriti u kakvom je stanju krovni pokrivač i da li je potrebno da se menja. Ovakvi krovovi su uglavnom bez ventilacionog kanala i odgovarajuće folije. Ako je potrebno menjati krov, iznad rogova se moraju postaviti folije i letve za provetravanje. Nakon što je potkrovlje adaptirano i ima toplotnu izolaciju, proveravaju se postojeći materijali.  

Izolacija potkrovlja sa spoljašnje strane

Izolacija krova sa spoljašnje strane se radi kako bi se izbeglo smanjenje visine i površine koja se koristi, ali i iz estetskih razloga. Prednost koju nudi izolacija sa spoljašnje strane je brzina izvođenja. Izolaciju je najbolje raditi kamenom vunom, pre koje se postavlja parna brana, a nakon postavljanja kamene vune se stavlja paropropusna folija.  

Izolacija potkrovlja sa unutrašnje strane

Kod unutrašnje izolacije potkrovlja, redosled postavljanja je nešto drugačiji u odnosu na izolovanje sa spoljašnje strane. Tačnije, prvo se postavlja paroprousna vodonepropusna folija, izolacija, parna brana pa na kraju gipsane ploče. Kada se izolacija postavlja sa unutrašnje strane, izolacioni materijal se postavlja između i preko rogova ka unutrašnjosti. Ukoliko rogovi nisu izolovani, može doći do pojave toplotnog mosta. Toplotni most je zapravo mesto gde se gubi toplota.  

Bez obzira koje ćete rešenje izabrati za izolaciju vašeg potkrovlja, potrebno je da se radovi izvode po pravilima kako bi izolacija pružila komfor u unutrašnjosti potkrovlja, ali i uštedela energiju.  

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare