Ideje za krečenje dečije sobe

Svaki roditelj želi da stvori svom detetu kutak samo za njega. Dečija soba je prostorija u kojoj mališani provode najviše vremena i predstavlja njihovo malo carstvo. Ovde se oni igraju sa raznim igračkama, razvijaju maštu i kreativnost i uče. 

Zato je važno dekorisati dečiju sobu tako da ona doprinosi njihovom razvoju. Nastavite sa čitanjem kako bi ste saznali kako da uredite dečiju sobu, koje boje za krečenje da izaberete, ali i na koji način možete da uredite sobu kako za dečake, tako i za devojčice.

Ideje za krečenje dečije sobe

Izbor boja

Jedna od ključnih stvari kada je u pitanju krečenje dečije sobe je boja zidova i boja koja će biti dominantna u prostoru. Prilikom izbora boje morate biti pažljivi, jer će boja uticati na detetov razvoj i raspoloženje. Boju treba birati na osnovu uzrasta deteta. Povučenoj deci je potrebna boja koja će ih podstaći na komunikaciju i otvorenost, a za hiperaktivnu decu su najbolje boje koje će ih umiriti. Evo na koji način boje utiču na vaše mališane:

Crvena boja – ova boja je posebno stimulativna boja. Daje energiju deci i povećava fokus. Sa druge strane previše crvene boje može izazvati agresiju kod dece. Kao akcentna boja je dobra.

Narandžasta boja – svetla i vesela boja koja poboljšava komunikaciju. Deca koja se igraju u sobi koja je u narandžastoj boji su samouverenija. Takođe, previše narandžaste boje može da ima suprotan efekat. Kao i crvena boja, najbolje je kad se koristi za akcentovanje.

Žuta boja – vesela boja koja daje sunčanu atmosferu prostoriji. Deca koja rade ili uče u žutim sobama imaju povećanu koncentraciju i bolje pamžćenje. Ukoliko dete ima problem sa snom, ova boja nije pogodna za dečiju sobu.

Roza boja – smirujuća i nežna boja koja podstiče empatiju. Deca se ponašaju brižnije i pažljivije. Previše roze boje može izazvati glavobolju i nervozu.

Braon boja – zemljani ton koji pomaže deci da se osećaju stabilnije u svom okruženju. Odlična je kao podloga za svetlije dezene.

Zelena boja – umirujuća boja koja donosti svežinu prirode i igre na otvorenom. Za dečiju sobu najbolje je birati svetlije nijanse zelene boje.

Plava boja – plava boja je umirujuča, posebno ako je reč o pastelnim nijansama. Plava se najčešće koristi za sobe dece koja imaju problem sa besom.

Plava dečija soba

Ideje za dekoraciju zidova dečije sobe

Kada je reč o idejama za krečenje dečije sobe postoji mnogo načina i dezena. Od jednostavne boje, više boja, pruga, crteža i još mnogo toga. Evo i nekoliko primera kako da uredite sobu za dete. Za zidove je najbolje birati pastelne i neutralne nijanse jer su bolje kao radno okruženje, dok sa jarkim bojama možete da dodate detalje.

Akrilne boje

Akrilne boje se brzo suše i nemaju oštar miris i savršene su za dečije sobe. Akrilna boja će koštati manje od tapeta i dekorativnih premaza. Akrilnu boju je moguće oprati i čistiti, a boja i tekstura se neće promeniti.

Zidne nalepnice

Ukoliko želite da ukrasite dečiju sobu na kreativan način možete koristiti zidne nalepnice. Ukrašavanje zidova nalepnicama daje prostoru veselost, maštovitost i toplinu. Nalepnice su alternativa tapetama i lakše se postavljaju. Umesto jednobojnih zidova koji se nalaze u dečijoj sobi, učinite sobu zanimljivom pomoću nalepnica sa raznim dezenima. Možete birati natpise, oblike, motive životinja ili omiljenih junaka iz crtanih filmova.

Tapete i fototapete

Odlično rešenje da upotpunite motiv koji ste izabrali za uređenje dečije sobe. Tapete i fototapete štite zid od prljanja, lako se održavaju, a u deci bude maštu i kreativnost. Dovoljno je da se samo na jedan zid zalepi fototapeta sa omiljenim crtanim likom deteta ili dezen iz dečije bajke, i soba će izgledati savršeno.

Pruge u dečijoj sobi

U dečijoj sobi pruge uvek izgledaju sjajno. Pruge su zanimljiv naglasak u sobi koji donosi toplinu i veselost. Horizontalnim prugama u dečijoj sobi ćete učiniti da vizuelno soba izgleda veće. Najbolje bi bilo da pruge budu u suptilnim nijansama poput bele, plave, sive ili boje lavande. Vertikalne pruge su idealne za sobu sa niskim plafonom.

Tačkice na zidovima

Najmlađima će se sigurno dopasti da vide raznobojne tačkice na zidu, koje su raspoređene kako oni žele. U dečijoj sobi je dovoljan jedan zid koji će biti prekriven interesantnim tačkicama. Ne treba preterivati, kako se oči deteta ne bi zamarale. Tačkice mogu biti u jednoj boji ili u više boja poput duge. Uključite i svoju decu u izbor boja i ukrasa.

Zidovi od drvenih tabli

Ovakvi zidovi su idealni za dečije sobe. Deca vole da crtaju, i to najviše na zidu, pored papira i blokova za crtanje. Drvene table na zidovima omogućavaju da deca kreiraju i maštaju, a da ne prljaju zid ili ga oštećuju.

Stiker za zid

Stikeri za dečije sobe se jednostavno postavljaju, bezbedni su za zdravlje i nemaju miris. Možete izabrati neke od junaka i njima napraviti zabavno okruženje za dete. Stikeri za zid daju dubinu i efektan izgled. Set mini stikera za zid su stikeri koji su raznih dimenzija i možete ih lepiti pojedinačno i po vašoj želji.

Piši briši folije

Praktičan način da se ukrase dečije sobe su priši briši folije. One su nali školskim tablama, brišu se sunđerom i mogu se ponovo koristiti. Za decu je ovo idealan izbor kako bi izrazili svoju kreativnosti. Folija je isečena u oblik i možete je lepiti gde god poželite. Lako se postavljaju, a originalne su i praktične.

Oslikavanje zidova u dečijoj sobi

Slikanje na zidovima dečije sobe može stvoriti čarobno okruženje. Oslikavanje može biti u raznim dezenima, bojama, motivima. Od prirode, junaka iz crtaća, do bajki i jednostavnih dezena. Najbolje bi bilo odabrati neutralan crtež za ukrašavanje, jer dok dete bude raslo možete očekivati da se preko crteža nađu razne boje i novi crteži, flomasteri i slično.
Za ukrašavanje zidova u sobi možete koristiti razne boje, svoju maštu ili maštu mališana. Birajte od jednobojnog zida, do tapeta, crteža, tačkica, pruga, cvetova ili raznih junaka.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300