Hidroizolacija podruma - za suv podrum

Hidroizolacija podruma

Kada je reč o podrumu, vrlo je važno da se hidroizolacija uradi po svim pravilima kao i sa kvalitetnim materijalom, isto koliko je bitno i prilikom postavljanja temelja. Postoje razni načini hidroizolacije podruma, a koji je su najbolji pročitajte u nastavku.

Zašto je hidroizolacija podruma bitna?

Hidroizolacija podruma sprečava prodor vode. Podrum predstavlja deo kuće koji je najizloženiji vodi, pa mu je samim tim potrebna i posebna zaštita. Kada je hidroizolacija sprovedena pravilno, sprečava se prodor vode u strukturu materijala i konstrukciju objekta. Voda izaziva propadanje, guljenje, krunjenje i otpadanje materijala. 

To može dovesti do urušavanja objekta, kao i ugrožavanja života i imovine. Kada su armirano betonski zidovi u pitanju, voda izaziva rđanje armature i time dolazi do smanjenja nosivosti cele konstrukcije. Ako primetite buđ, curenje, vlagu ili kondenzaciju u objektu, bitno je da proverite da li je hidroizolacija podruma oštećena.

Hidroizolacija sprečava pojavu buđi

Pored toga što voda oštećuje samu strukturu objekta, takođe izaziva i zadržavanje vlage što je dobra podloga za pojavu algi, buđi i kondenzacije, kako sa spoljašnje tako i sa unutrašnje strane zidova. Pravilno izvođenje toplotne izolacije temelja zajedno sa hidroizolacijom podruma buđ se može izbeći. 

Ukoliko samo prekrečite zid ili nanesete neko sredstvo protiv buđi, ne znači da ste ređili problem, jer će se vrlo brzo buđ ponovo vratiti. Zato je bitno, ako želite zauvek da se rešite algi i buđi, da uklonite uzrok, tačnije da se sanira hidroizolacija i termoizolacija podruma.

Kesonska i membranska hidroizolacija

Membranska hidroizolacija se pravi od bele sintetičke folije sa specijalnim premazom i izrađena je na HDPE bazi. Kako ovaj materijal raguje u kontaktu sa svežim betonom, tako se dobija trajno elastični sloj. Postoje dva načina kako se specijalna hidroizolacija može koristiti, odnosno kao membrana ispod podne ploče ili kao vertikalna hidroizolacija zidova. Takođe se može koristiti i prilikom širokog iskopa, a tada se koristi samolepljivi tip koji je dodatno ojačan.

Bitumenske trake

Bitumenske trake su još jedan način na koji se može uraditi hidroizolacija podruma. Bitumenske trake se polažu u dva sloja tako da se ne preklapaju na istim mestima, potom se spojevi između zavaruju, a podrum postaje potpuno vodootporan. Ove trake su najčešći tip hidroizolacije podruma jer su pristupačne, brzo i jednostavno se postavljaju. Prednost ovih traka je što se mogu popraviti u slučaju nekog oštećenja.

Jednoslojne bitumenske trake

Ukoliko u objektu nema podzemnih voda, a sa druge strane objektu preti vlaga, može se koristiti jedan sloj bitumenskih traka. Jednoslojne bitumenske trake se najčešće koriste za hidroizolaciju i zaštitu viših delova fasade koji nisu direktno izloženi vodi.

Bela kada

Bela kada predstavlja kesonsku konstrukciju koja može da izdrži opterećenja i pritisak koje izazivaju podzemne vode. Bela kada je betonska kostrukcija debljine najmanje 30 cm od vodootpornog betona boljeg kvaliteta. Bela kada zahteva dobre performanse u idealnim spoljnim uslovima, ali je moguće da se u betonu pojave pukotina, što dovodi do nepropusnosti podruma. 

Bela kada se izvodi tako što se zaptivaju slabe tačke i dilatacione fugne u armirano-betonskim konstrukcijama. I kada je završena hidroizolacija, spojevi se zaptivaju. Kako bi se postigla nepropusnost mogu se koristiti zaptivni listovi, specijalne trake koje nabubre i samim tip spoj postaje nepropusan. Takođe mogu se koristiti i PVC zaptivne trake, mrežice za pukotine i cevčice za injektiranje.

Čepasta folija

Kada je problem samo vlaga, a ne podzemne vode, za hidroizolaciju se mogu koristiti i folije od plastične mase. Ovaj tip zaštite postvlja se u nivou zemlje, odnosno ispod betonskih ploča. Čepasta folija je napravljena od polietilena i ima samolepljive trake kojima se može pričvrstiti za samu podlogu. 

Zašto se naziva čepastom? Čepasta folija ima sitna ispupčenja i osim zaaštite od vode, štiti i od korenskih sistema biljaka na zelenim krovovima. Membranski čepovi su visoki 18 mm, pa je samim tim dobra cirkulacija vazduha i deluje kao drenažna zaštita površina. Kako korišćenje samo čepaste folije nije dovoljno za sprečavanje prodora vode u podrumu, potrebna je i bitumenska hidroizolacija koja štiti celu strukturu od oštećenja.

Injektiranje

Svi gore navedeni načini zaptivanja služe da se spreči pojava buđi, vlage, algi i kondenzacije, ali ukoliko do toga dođe postoji i naknadna sanacija. Injektiranjem se može uraditi naknadna sanacija mesta gde se vlaga pojavila. Cevi određenog prečnika se mogu postaviti, prilikom same gradnje, kao mera predostrožnosti ili se mogu naknadno ubaciti na mesta koja su problematična. 

Kroz njih se ubrizgava smesa za sušenje i hidroizolaciju. Pored toga što se injektiranjem štiti struktura i konstrukcija, na ovaj način se i povećava nosivost.

Masa za injektiranje zidova

Postoje razne mase za injektiranje zidova, a koju izabrati zavisi i od same svrhe upotrebe mase. Postoje epoksidne smole, poliuretanske i cementne mase koje služe za sanaciju malih pukotina. Silikonske emulzije služe za saniranje većih oštećenja konsturkcije. Epoksidna smola je nabolji izbor za hidroizolaciju, jer ona prodire u svaku poru.

Sistem kristalizacije

Kako su krovovi izloženi padavinama, tako je i voda najveći problem u podzemnim prostorijama. Samim tim sutereni i podrumi moraju biti posebno zaštićeni. Podrumi su najčešće izgrađeni od armiranog betona i iako je beton odličan materijal, mehanički se može oštetiti i voda može proći kroz pukotine, čak iako su jako male. Voda vremenom pravi sve veće oštećenje i može doći do velikih rupa. Ukoliko se na vreme ne reaguje, korozija može da ošteti i samu konstrukciju celog objekta. 

Kako se rešava ovaj problem? Primenom kristalizacije, ovaj problem se uspešno rešava. Odnosno, prilikom proizvodnje, betonu se dodaje primesa koja u kontaktu sa vodom izaziva stvaranje kristala nerastvorljivih u vodi. Samim tim ukoliko se stvore male pukotine kroz koje voda pokušava da prodre u dublje slojeve samog materijala ili strukture, aktivira se hemijska reakcija i kristali zatvaraju nastale pukotine. Voda se zaustavlja u prvom centimetru debljine betonskog zida i potpuno zatvara sve pukotine do 0,5 mm. 

Kristalizacija ima još jednu prednosti. Za razliku od hidroizolacije koja može da procuri na jednom mestu i da voda ide dalje u drugom pravcu, kristalizacijom, voda pritiče kroz materijal samo na mestu pukotine, a ne negde dalje. Ovo se dešava jer su ostale pukotine u blizini oštećenja zaštićene automatskom hemijskom reakcijom koja ih zatvara, pa se samim tim pukotina može odmah popraviti bez renoviranja celog zida, odnosno poda podruma.

Ne dozvoli da tvoj podrum propada, učini ga lepim, korisnim i suvim mestom koji može poslužiti za razne stvari a ne samo za bacanje nepotrebnih stvari i skladištenje viška.

Loš podrum

Ako vam je potrebno isušivanje vlage u vašem stanu, kući ili podrumu, možemo vam pomoći, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare