Grafitni stiropor, ne običan

Svi znamo da postoji klasičan beli stiropor, takođe smo upoznati i sa onim rozim, ali da li ste znali da postoji crni odnosno grafitni stiropor? Grafitni stiropor nije novost, šta više koristi se decenijama. Stručnjaci kažu da je bolji izolacioni materijal, ali hajde da vidimo šta je to grafitni stiropor, koje karakteristike ga krase kao i gde se primenjuje.

Grafitni stiropor 2022

Šta je grafitni stiropor?

Stiropor je napravljen 1928. godine, a sama industrijska proizvodnja je počela 1961. godine. Stiropor je ekspandirana polistirenska pena i ima odlična termoizolaciona svojstva- Razvojem tehnologije kao i samog načina prerade, stiropor se menjao. Ono što je najuočljivije bilo jeste boja stiropora. Nakon dodavanja aditiva koja su mu poboljšala svojstva, stiropor je dobijao boje poput roze, plave, sive, crne, žute ili zelene. 

Kada je reč o grafitnom stiroporu, dobija se na isti način kao običan beli stiropor, s tim da se tokom proizvodnje dodaje grafit i na taj način stiropor menja boju. Grafitni stiropor se naziva još i neopor. Tokom procesa ekspanzije, grafitne čestice visoke čistoće dodaju se zrnima polistirena i takva pena se kalupi i seče. Crni odnosno grafitni stiropor je karakterističan po odličnoj energetskoj efikasnosti.

Karakteristike

Ono što se odmah može primetiti, pored razlike u boji u odnosu na običan beli stiropor, jeste i sama cena grafitnog stiropora. Pri postavljanju se mnogo lakše upravlja grafitnim stiroporom u odnosu na kamenu vunu. Grafitni stiropor podnosi sve vrste veziva kao što su malter, bitumen, gips, lepak, pena. 

Ekološki je materijal, što znači da se može reciklirati. Grafitni stiropor ima slične mehaničke, termičke i hemijske karakteristike kao običan beli stiropor, ali je nešto mekši. Pod uticajem spoljašnjih uticaja ne menja svoja svojstva. Ono što je još bitno reći za grafitni stiropor, jeste da se preko njega može odmah postaviti završni sloj fasade bez materijala koji će služiti kao podloga.

Da li je bolji za izolaciju fasade?

Crni stiropor ima bolja termoizolaciona svojstva. Razlog za to je što čestice grafita stiroporu daju refleksiju, koja usporava kretanje toplote kroz izolaciju. U odnosu na običan stiropor, grafitni stiropor štedi energiju za 10% do 20% više. 

U odnosu na termoprovodljivost, u rangu je sa kamenom vunom. Preporučuje se za spoljne zidove i fasadu, jer je bolji toplotni izolator. Grafitni stiropor smanjuje potrošnju energije i sprečava nastanak toplotnih mostova. Na osnovu ovih karakteristika, možemo reći da je grafitni stiropor bolji za fasadu u odnosu na beli običan stiropor.

Majstor na gradilištu

Prednosti i mane grafitnog stiropora

Prednosti grafitnog stiropora:

  1. Odlične toplotne performanse, može da podnese zagrevanje do 80-90 °C.
  2. Ne upija vodu
  3. Odlična mehanička svojstva
  4. Smanjuje potrošnj energije kada se koristi kao fasadna izolacija
  5. Paropropusnost mu je u rangu sa kamenom vunom
  6. Lak je za korišćenje i ne raspada se

Mane grafitnog stiropora:

  1. Pri direktnom uticaju vode omekšava
  2. Topi se u dodiru sa vatrom
  3. Nije preporučljivo ugraditi grafitni stiropor na drvenu fasadu, jer voda i vlaga iz drveta prelaze na stiropor

Da li je grafitni stiropor popularan?

Grafitni stiropor i nije toliko popularan kao običan beli stiropor. Razlog za to je cena, ali i odnos kvaliteta između ova dva stiropora. Tačnije, kvalitet je neznatan. Mišljenje profesionalaca je da se u praksi teško primeti razlika u samom kvalitetu izolacije objekta, bez obzira da li se koristi beli ili grafitni stiropor.

Grafitni naspram drugih izolacionih materijala

Kada se upoređuju materijali, prvo se ocenjuju čvrstina, dugotrajnost, ekološke osobine i sama upotreba materijala. Mineralna vuna je čvršća i bolji je toplotni provodnik, paropropusna je i dobar je zvučni izolator, ali ukoliko dođe do kvašenja, mineralna vuna gubi sva svojstva. 

Mutipor je materijal koji je poznat kao plino-beton. Loš je toplotni provodnik u odnosu na grafitni stiropor, ali je paropropusan i negoriv kao i mineralna vuna. Stirodur je sličan kao stiropor. Prednosti stirodura su te što je otporan na vodu, vlagu i vatru, ali je zapaljiv.

Savet majstora

Majstori Vas savetuju da prilikom postavljanja grafitnog stiropora, izbegavate njegovo postavljanje pri jakom suncu. Kako je grafitni stiropor crne boje i upija veliku količinu sunčeve energije, što može dovesti do problema pri sušenju lepka.

Pogledajte više o “Stiropor kao izolacija

Da donesemo zaključak:

Grafitni stiropor je prepoznatljiv po sivoj boji koja se dobija dodavanjem grafita pri proizvodnji. Iako su klasičan beli stiropor i grafitni stiropor slični, razlikuju ih nijanse koje doprinose boljoj izolaciji. Lako se oblikuje i veoma je lak za ugradnju, a uz mali savet majstora i profesionalaca, možete ga postaviti i sami bez bojazni da to nećete uraditi kako treba.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare