Da li ste čuli za duple fasade?

Duple fasade

Duple fasade se sastoje od spoljašnjeg i unutrašnjeg zida, zastakljenih i odvojenih šupljinom veličine od nekoliko centimetara do nekoliko metara. Šupljina omogućava cirkulaciju vazduha i uključuje sisteme za zaštitu od sunca. Duple fasade se razlikuju po svojoj konstrukciji, sastavu i ventilaciji. Postoje razni tipovi duple fasade, ali se mogu podeliti u dve glavne grupe odnosno neprekinute i prekinute duple fasade.

Neprekinute fasade

Ovaj tip fasade je izrađen bez međuprekidanja. Vazduh stalno kruži od donjeg dela prema gornjem, gde i izlazi iz prostora. Karakteristika koja krasi ovu fasadu je laka konstrukcija pa samim tim i bolja akustična i toplotna izolacija. Nedostatak neprekinute fasade je taj što se pri toplim klimatskim uslovima vazduh previše zagreva.

Prekinuta fasada

Kod ovog tipa fasade, vazduh ne putuje sa dna ka vrhu jer mu međuprostor omogućava da izađe iz unutrašnjosti. U međuprostor dolazi novi vazduh i na taj način fasada ima više ventilacijskih ciklusa. Zbog toga je bolja ventilacija u letnjim i toplim uslovima. Prekinuta fasada se u odnosu na neprekinutu teže gradi.

Način na koji dupla fasada deluje leti i zimi...

Letnji uslovi – glavni spoljašnji izvor zagrevanja unutrašnjosti je sunce. Ukoliko je reč o kancelarijama, pored sunca i veštački izvori svetlosti poput računara zagrevaju prostoriju. Za ograničavanje spoljnih izvora, dupla fasada pruža rešenje. Prvo rešenje je kruženje vazduha između fasada. Duple fasade imaju mogućnost postavljanja žaluzina u međuprostor.

Noćna ventilacija – kocept ove metode jeste detalj da se prozori ostave otvoreni uveče. Kruženje vazduha omogućava dotok svežeg vazduha u unutrašnjost. Slična ventilacija se može primeniti i tokom dana. Veliki izbor stakla se može postaviti za kontrolu sunčeve svetlosti.

Zimski uslovi – prednost duplih fasada u odnosu na obične je mogućnost korišćenja sunca kao prirodnog izvora. Sunce zagreva vazduh u međuprostoru fasade, čime se smanjuje gubitak toplote. Samim tim se smanjuje korišćenje energije za zagrevanje objekta. Zimi je cilj da sunčeva toplota prodre u zgradu. U tu svrhu se koriste niskoemisivna stakla. Odnosno obična stakla koja na jednoj površini imaju tanki metalni sloj. Metalni sloj deluje tako da propušta toplotu kroz prozor.

Osnovni elementi duple fasade

 • Spoljašnja fasada – izrađuje se u potpunosti od stakla
 • Unutrašnja fasada – kombinacija stakla i klasičnog zida
 • Šupljina između naspramno postavljene spoljašnje i unutrašnje fasade – širina varira od 200 mm do 2 m
 • Zastori – postavljaju se unutar šupljine

Zastori

Kao što smo već naveli postavljaju se unutar šupljine, ali mogu biti i sa unutrašnje i spoljašnje strane fasade. Ako se nalaze u šupljini fasade, onda su zaštićeni od spoljašnjih uticaja, pa je samim tim lakša primena konstrukcije i izbora materijala. Uloga koju zastori imaju je smanjenje dobitaka toplote, a mogu se koristiti i za pregrevanje vazduha za ventilaciju. Potpuno spušteni zastori dele šupljinu na dva dela. Ukoliko je šupljina fasade uža, vazduh se lakše zagreva.

Podela duplih fasada prema geometriji šupljine

 • Kutijasti prozor – kod ovog tipa horizontalne i vertikalne pregrade dele fasadu na nezavisne delove. Sprečavaju prenos zvuka i mirisa iz prostorije. Na svkaom delu na spoljašnjoj fasadi su potrebni otvori za ulaz i izlaz vazduha. Primenjuju se kod zgrada koje su izložene velikoj buci.
 • Stubna fasada – kutijasti prozori su povezani na svakom spratu preko vertikalnih kanala. Vazduh struji kroz kanal do vrha. Termičko kretanje vazduha se ostvaruje u kanalima. Prozori u unutrašnjosti služe za prirodno provetravanje.
 • Koridorni tip fasade – horizontalne pregrade se postavljaju radi sprečavanja požara, kao i zbog zvučne izolacije i provetravanja
 • Višespratna dupla fasada – ovde ne postoje ni horizontalne ni vertikalne pregrade. Preko velikih otvora je omogućeno provetravanje. Pogodne su za primenu na lokacijama sa velikom bukom. Prostorije u zgradi sa ovim tipom duple fasade moraju biti mehanički provetravane.

Podela duplih fasada prema funkciji šupljini

Prirodno provetravanje fasada – sa spoljašnje fasade je postavljena dodatna površina. Dodatni omotač obezbeđuje veću termičku izolaciju. Razlika u temperaturi između spoljašnjeg vazduha i zagrejanog vazduha u šupljini mora biti veća kako bi ovaj sistem funkcionisao.

Aktivna fasada – sa unutrašnje strane je postavljena dodatna površina. Recirkulisani vazuh prolazi kroz šupljinu fasade i vraća se u ventilacioni sistem. Ovaj tip se preporučuje za hladne klimatske uslove.

Interaktivna fasada – ovaj tip je sličan prirodno provetravanoj fasadi, s tim da je ovde provetravanje prinudno. Samim tim sistem može da radi u situacijama sa visokom spoljnom temperaturom. Interaktivna fasada je idealna za topla klimatska područja.

Prednosti duple fasade

Dupla fasada ima mnoge prednosti, a evo i koje su neke od njih:

 • Prirodna ventilacija – kako spoljni deo fasade štiti celu zgradu od prirodnih uticaja, prozori na zgradu mogu uvek biti otvoreni. Vazduh kruženjem u međuprostoru omogućava prirodnu ventilaciju i dotok vazduha u zgradu.
 • Zvučna izolacija – u ovom slučaju fasada ima ulogu da štiti od buke sa ulice. Ukoliko se napravi pravi izbor stakala, sa otvorenim prozorima kod duple fasade postižu se akustični rezultati kao uz zatvorene prozore.
 • Manje energije za zagrevanje zgrade
 • Manje energije pri hlađenju zgrade
 • Korišćenje sunčeve energije

Mane duple fasade

 • Veći početni troškovi izgradnje
 • Potrošnja prostora
 • Potreba za održavanjem

Da li vi imate iskustva sa duplim fasadama? Podelite vaše mišljenje u komentaru.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare