Četke za farbanje i završnu obradu

Četke za farbanje i završnu obradu

Iako deluje kao da su četke jednostavne, zapravo su komplikovanije nego što se čini. Oblik drvene drške je udoban i efikasana, i to nije slučajno, tačnije odgovara radnoj ruci, prsti i palac drže široki kraj, a drugi kraj se uklapa u palac i kažiprst. Punjenje koje upija boju nije samo stegnuto u metalnom prstenu koji povezuje četku sa ručkom. 

Pre nego što se uvojnica omota oko ručke i četke, punjenje se umoči u smesu za vezivanje, koja je napravljena od epoksa, koji povezuje čekinje. Najbolje četke se sastoje od pojedinačnih niti koje se poput svinjske čekinje sužavaju prema kraju, a zatim se razdvajaju u takozvane zastavice. Zastave pomažu u zadržavanju boje i njenom ravnomernom raspoređivanju.

Kupovina četki za farbanje

Pre same kupovine četke, pažljivo je pregledajte. Čekinje bi trebale biti fleksibilne, ali dovoljno krute da brzo izviru nakon što ih raširite među prstima. Kvalitetna četka će, ukoliko se pravilno neguje, trajati od posla do posla. Kada je reč o kvalitetnim četkama, lakše će i ravnomernije rasporediti boju, prenosiće više boje iz kante na površinu koja se farba, a i manja je verovatnoća da će iza vas ostaviti upadljive čekinje.

Koje vrste četki poznajemo?

U nastavku možete pročitati nešto više o različitim vrstama četki.

  • Ravne četke – Ovaj tip četki se koristi za farbanje svih vrsta površina bojom ili lakom. Dolaze u raznim veličinama, najšire se obično zovu i zidne četke, a najuže se koriste za lakiranje. Pravilna upotreba ravne četke uključuje više od uranjanja četke u boju i nanošenja na zid. Evo nekoliko trikova koji čine da farbanje bude efikasnije. Kada je reč o držanju četke, uhvatite uložak, metalnu traku oko četke, između palca i prstiju. Blagi zamah zgloba napred – nazad proizvodi ujednačene poteze. Ono što je takođe bitno je da ne uranjate četkicu duboko u boju, dok uklanjte četku iz limenke nakon što je umočite, uklonite višak boje sa čekinja tako što ćete nežno povući svaku stranu četke uz ivicu kante za boju. Potom nanesite boju, izbegavajući previše boje. Višak boje će proizvesti kapanje koje će pokvariti ravnomernu završnu obradu. Držite ručku podignutu iznad čekinja, tako da boja ne kaplje u cevčicu.

  • Četke za krilo – ove četke imaju blago zakošene vrhove, što olakšava farbanje uskih obloga. Neke četke takođe imaju krajeve koji su podrezani pod uglom prema dršci četke. Četka za krilo se takođe naziva i četka sa ivicama. Olakšava farbanje ivica, a i samo naginjanje četke smanjuje mogućnost da nanesete boju na područje na koje ne želite.

  • Četke za farbanje – odnosno valjci, boje velike površine kao što su plafon i podovi. Koriste manje boje nego četke, ravnomernije šire boju i brzo rade na velikim ravnim površinama. Navlake su zamenjive, a ručke za višekratnu upotrebu. Vlakno na poklopcima valjka varira, pa se tako duža vlakna koriste za grube površine, a niža za glatke.

Vrste četki za farbanje

Saveti za rukovanje četkama

Evo i nekoliko saveta kako da pravilno rukujete sa četkom na jednostavan način.

Počnite od malih stvari – iako mislite da će vam veća četka uštedeti vreme, mnogo više kontrole imate sa manjom četkom.

Idite na kvalitet – kada kupujete četke primećite širok raspon cena, odnosno dobićete ono što plaćate. Samim tim je najbolje da izaberete kvalitetnu četku koju pre samog korišćenja treba dobro pripremiti.

Ruke bliže čekinjama – kako bi ste imali veću kontrolu bitno je da približite ruku što je moguće bliže čekinjama, a da ih zapravo ne dodirnete.

Poravnajte četku – kada sečete kako bi ste napravili čistu, ravnu liniju, nežno gurnite četku na dole, na maloj udaljenosti od mesta kome želite ivicu, a zatim pređite do linije. Pritisak će pomoći da vaša ruka ostane mirna i samim tim će se boja ravnomerno rasporediti.

Ne koristite punu limenku boje – prilikom farbanja najbolje je koristiti manju količinu boje, kako bi ste sprečili da četka ode predaleko u boju, a i kako ne bi nastao nered.

Nemojte brisati boju – iako ne želite da vam četka kaplje bojom, ne brišite je nego lagano udarite nekoliko puta po unutrašnjosti limenke.

Ne gomilajte boju – ako želite da vaša četka radi optimalno, morate je čuvati bez viška boje. Najbolji način da izbegnete samo gomilanje je da koristite 1 cm do 2 cm četke.

Četka i moler

Greške prilikom farbanja

Sledi nekoliko grešaka koje se prave prilikom farbanja, a koje ćete sigurno želeti da izbegnete ukoliko se odlučite da sami farbate.

Nepravilna priprema

Vrlo bitna stvar je sama priprema zidova, koji moraju biti čisti, suvi i bez ikakvih ostataka kako bi se boja glatko nanosila.

Preskakanje trake

Za čiste linije i rezultate profesionalnog izgleda nemojte preskočiti traku, jer lepljenje garantuje da ćete imati oštre ivice koje želite. Kako biste izbegli curenje farbe, uverite se da je traka čvrsto zatvorena oko podloga, prozora i lajsni.

Nezaštićeno okruženje

Pre nego što počnete sa farbanjem, vaša radna zona odnosno prostor mora biti zaštićen, kako boja ne bi završila na mestima na kojima to ne želite.

Preskakanje prajmera

Česta greška koju mnogi prave je preskakanje prajmera, koji je jako bitan jer je to korak koji priprema zidnu površinu tako da se boja lepše lepi.

Potpuno potapanje četke za farbanje

Kada četku potpuno potopite u boju, boja se može osušiti u čekinjama i kasnije se teže očistiti. Zato je bitno da umočite samo jednu trećinu četke u limenku.

Ako želiš da sam farbaš stolariju, preporučujemo ti detaljno uputstvo za farbanje stolarije.

Brzo nanošenje drugog sloja

Ukoliko ne ostavite dovoljno vremena da se prvi sloj boje osuši pre nego što nanesete drugi sloj, možete pokvariti ceo posao farbanja. Zato je bitno da se uverite da je prošlo dovoljno vremena i da se prvi sloj osušio kako bi ste mogli da nastavite sa farbanjem.

Podelite sa nama vaše iskustvo i neki korisni savet vezan za četke za farbanje kako bi smo zajedno svi smanjili greške i odradili što bolji posao!

Ako vam je potrebno krečenje u Beogradu, vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

0 0 glasovi
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare