13 stilova enterijera koje vam predlažemo

Kada birate stil enterijera koji vam najviše odgovara, to može biti zbunjujuće, jer postoji mnogo opcija. Danas ćemo pričati o 13 stilova enterijera i videćemo koje su karakteristike istih.

13 stilova enterijera koje vam predlažemo

Industrijski stil

Ovaj stil zahteva najviše hrabrosti. Industrijski stil ističe ono što drugi pokušavaju da kamufliraju. Odlike koje su najupadljivije kod ovog stila su oštrina i sirovost. Ovaj stil ostavlja utisak nedovršenosti, a svaki element ima svoju ulogu. Industrijski stil daje mogućnost da se ispolji kreativnost. 

Forma i funkcija ovog stila su važne, bez obzira što je on minimalistički. Industrijski stil karakteriše upotreba čelika i drvenih detalja, sa upadljivim zidom od cigle. Tavanica je najbitnija komponenta ovog stila. Kanali privlače pažnju i isprepletene cevi vraćaju dimenziju prostoru. 

Takođe još jedna odlika koja ističe ovaj stil u odnosu na druge je ta da se graševinski materijal ostavlja vidljivim. U industrijskom stilu boje su neutralne i tople. Industrijski stil odiše zrelošću, a sofe, jastuci i tepisi ga čine pitomim.

Skandinavski stil

Kod skandinavskog stila je najzastupljeniha bela boja, a ostale boje su svedene sa upadljivim akcentom. Ovaj stil nudi funkcionalnost, prefinjenost i smirenost. U ovom stilu nema eksperimentisanja sa oblicima i ukrasima. Domovi sa ovim stilom su skučeni, pa samim tim ne dozvoljavaju da prostor bude prenatrpan. 

Prazni zidovi, drveni pod bez tepiha i minimum detalja su odlike ovog stila. Skandinavski stil daje pažnju udobnosti i komforu. Sve je pametno osmišljeno, odnosno svaki deo treba da ima funkcionalnost i dug životni vek, kao i to da je izrađeno od najboljih materijala.

Moderni stil

Moderni stil odlikuju čiste, geometrijske jasne linije bez previše detalja. Moderni stil je praktičan. Akcenat kod modernog stila je funkcionalnost. Ono što inspiriše moderni stil je elegancija i visoki stalež. Boje koje dominiraju u modernom stilu su bela i crna, uz korišćenje primarnih boja za akcentovanje. 

Materijali u modernom stilu su koža, pamuk ili drvo, a nameštaj daje utisak lakoće izborom blago odignutog od zemlje. U modernom stilu su poželjni visoki prozori, zbog osvetljenja. Moderni stil je idealan za skučeno okruženje.

Boho enterijer

Boho stil se uklapa u različite kulture. Prostor se popunjava knjigama, ogledalim i starim umetnostima. Iako prostorije u boho stilu liče jedna na drugu, ne postoje dve iste. U boho stilu važi moto ’’više je više’’. Boho stil odlikuje bezbrižan duh i atmosfera dobrodošlice. Svaki komad i ukras priča priču za sebe i nosi posebno značenje. 

Vibrantne boje i bogati detalji daju šarm eneterijeru u ovom stilu. Cilj boho stila je da se na nenametljiv način postigne neuredan izgled. Drveni tonovi mu daju toplinu, dok etno i folklorni daju umetničku crtu.

Tradicionalan stil enterijera

Ovaj stil je udoban i klasičan. Tradicionalan stil odiše jasno utvrđenim rasporedom i redom. Nameštaj je centralno namešten, a detalji dolaze u paru i simetrično su postavljeni. Zidovi kod tradicionalnog stila su okrečeni u nenametljive boje. Monotoniju razbija dizajn nameštaja. 

Tradicionalan stil je obogađen antičkim komadima, koji bude otmentost. Kako bi se postigla dubina prostora i dimenzionalnost, potrebno je preplitanje raznih materija, šara i tekstura. Tradicionalan stil je luksuzan i prefinjen.

Rustičan enterijer

Ukoliko volite nameštaj od drveta sa ukrasima, orjentalne tepihe, gipsane radove na zidovima onda je ovaj stil pravi za vas. Ono što odlikuje rustičan stil je ručno rađen nameštaj, tapete, gipsani radovi i dekorativne obloge na zidovima. Takođe kombinacija svega toga sa upotrebom mermera, kristala, velikih lustera, pozlata i slično.

Retro

Iako retro znači povratak u prošlost, ovaj stil u enterijeru zapravo znači oživljavanje 60ih i 70ih godina. Odlike ovog stila su jarke boje, kako na zidovima tako i na nameštaju, upotreba tapeta sa krupnim šarama, plastika u velikoj meri, pliš, koža i slično. Retro stil je odličan za određene akcente u kombinaciji sa neutralnim stilovima poput modernog, klasičnog ili skandinavskog.

Etno stil

Ovaj stil je najraznovrsniji stil enterijera. Može biti sa afričkim, japanskim ili indijanskim obeležjima. Odlikuju ga jarke boje, tradicionalni elementi i starinski dekorativni elementi. Ne postoji određeno pravilo kako se etno stilom uređuje enterijer, jer postoji mnogo pravaca u koje možete otići. Ono što ne treba raditi je kombinovanje različitih etničkih obeležja. Takođe ne treba preterivati ni sa tradicionalnim elementima.

Volite glamur?

Ovaj stil je inspirisan crno belim filmom, sjajem i glamurom Holivuda. Kako bi se postigao ovaj stil potrebno je koristiti sjajne materija. Tačnije potrebno je koristiti hromirane, pozlaćene i posrebrene metale. Takođe su neophodna i ogledala, a ramovi trebaju da budu od sjajnih materijala. Tamne boje su odlika ovog stila. 

Boje koje se koriste su crna, tamno ljubičasta, bordo, teget i slično. Obavezna je kombinacija crno-bele boje. Zidovi su obloženi tapetama, koje su tekstilne. Tapete su sa puno šara, sjajnih i svilenih elemenata. Takođe se koriste i dekorativne tehnike za zidove koje daju sjaj srebra, zlata i mermera.

Pogledajte kako boje utiču na raspoloženje pre samog odabira boja 🙂

Za romantičare...

Ovaj stil je veoma ženstven. Romantičan stil je vrlo elegantan, bez obzira na upotrebu starog nameštaja. Boje koje su karakteristične za romantičan stil su pastelne, odnosno od bele, sive, bež, do boje lavande, svetlo roze ili svetlo tirkiz nijanse. Tekstil je takođe u pastelnim bojama i vrlo je sveden.

Elektični stil

Elektični stil je mešavina stilova, epoha, tekstura i boja u enterijeru. Raznolikost i uzimanje najbolje od svakog stila je odličan način da napravite jedinstveni enterijer u vašem domu. Elektični enterijeri spajaju nespojivo. Spajanje kontrastne teksture odlikuje elektični stil. Na primer glatka površina poerd grube, sjajna uz mat i slično. Dobra stvar kod elektičnog stila je ta što enterijer u ovom stilu ne zastareva. Zidovi i elementi u obom stilu treba da budu u beloj, bež ili sivoj boji. Ostali elementi mogu biti raznih boja.

Primorski stil

Primorski stil podrazumeva stvaranje vesele i opuštajuće atmosfere. Nekoliko elemenata su ključni za uređivanje enterijera u ovom stilu. Boje koje preovladavaju u enterijeru sa primorskim stilom su neutralne boje poput bele i bež, ali sa akcentima plave i tirkizne boje.

Modern farmhouse stil

Osnovna odlika ovog stila je funkcionalnost. Kuhinje su velike sa dosta prostora za odlaganje, a predsoblje i ormari imaju posebnu čar i dimenziju. Svetle i neutralne boje koje su prošarane sa crnim detaljim odlikuju modern farmhouse stil. U ovom stilu dominiraju prirodni materijali, drvo pre svega, a potom i metal, mermer, trska i slično.

Koji je vaš odabir? Ako vam je potreban savet, slobodno ostavite komentar ili nas pozovite.

Ako vam je potrebno krečenje vašeg stana, kuće, poslovnog prostora ili uređivanje vašeg doma, pozovite nas: 060/4492-300

4 1 glas
Гласање за чланке
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare